недеља, 24. новембар 2013.

PRILOG UZ PEČENI ĆURKU

Idealni prilog koji možete poslužiti sa ćuretinom, piletinom ili sa pečenim mesom. Ovde se obično pravi za Thanksgiving, Uskrs i Božić ..vama,koji ste u Americi, Thanksgiving tek dolazi, pa ako imate prilike, isprobajte.

Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten. ( Kod mene sve sami slani recepti..ali eto tako se desilo ovog puta..jer kao što sam jednom prilikom rekla, kesten nije česta namirnica u našoj kući i nemamo naviku da ga jedemo )


( slika nije neka, slikano je na brzinu, jer su gosti čekali večeru, dok ne budem ponovo pravila da je zamenim )

Sastojci:

 1 kašika maslinovog ulja
 250 g sveže kobasice
 2 kašike putera
 1 mala glavica crnog luka
 2 štapa sitnije sečenog celera
 120 g šampinjona,isečenih na četvrtine
 2 čena pasiranog belog luka
 kašika majčine dušice
 2 kašike žalfije
 po ukusu so i biber
 65 ml belog vina ili pilećeg temeljca
 3 pune kašike sitno iseckanog peršuna
 100 g očišćenih i ispečenih prepolovljenih kestena
 1 hleb od 750 g,isečenog na kockice
 500 ml toplog pilećeg temeljca 

Priprema:

Zagrejati ulje i dodati meso iz kobasice i pržiti na osrednjoj temperaturi oko 8 do 10 minuta ili dok meso ne pobeli i dok se prži varjačom odvajati meso u manje komadiće.

Dodati puter,sitno iseckan luk i celer i pržiti dok povrće ne omekša oko desetak minuta.

Dodati šampinjone,koje ste prethodno oprali i ako su krupniji,iseći na 4 dela ili ako su manji,na pola,pasirani beli luk,iseckanu žalfiju i majčinu dušicu i sve pržiti oko desetak minuta ili dok ne počne da rumeni.
Dodati belo vino i sa varjačom sve izgrebati sa dna tiganja i kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari.

U veću zdelu staviti hleb,koji ste isekli na kockice,dodati ispržene šampinjone i meso,so,biber,kestenje i svemu tome dodati pileći temeljac i sve dobro izmešati dok ne dobijete vlažnu, ali ne i gnjecavu smesu od hleba i povrća.

Podmazati vatrostalnu posudu isipati sve u nju.
Zagrejati rernu na 175*C i peći, poklopljeno sa folijom, dvadesetak minuta.Skinuti foliju i peći još desetak minuta ili dok vam fino ne porumeni.

 Poslužiti toplo.

Po želji, možete izostaviti svežu kobasicu a dodati sušenu mesnatu slaninu.

2 коментара:

  1. Nisam ni znala kakve sve slane stvari mogu da se pripreme od kestena. Ovo je jako fino, baš sam iznenadjena. Zoko, još jednom hvala na značajnom doprinosu ovomesečnoj temi:) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale. Rekoh ti u mom emailu da sam kupila veću količinu kestena nego što mi je bilo potrebno i čisteći ih zaradila sam žulj od noža i sad kud ću i šta ću, moram da ih iskoristim i svašta nešto sam napravila....danas će biti još jedan slani recept, koji smo jeli juče za ručak. Topli pozdrav

      Избриши