четвртак, 31. јануар 2013.

Keks štanglice


Još malo sitnih kolača, kojih nikad dosta.




Sastojci:

400 g šećera
200 ml mleka
250 g putera
400 g mlevene plazma keksa
250 g krupnije sečenih oraha
3 lista oblande veličine 30cm X 23cm

Priprema:

U šerpicu sa težim dnom, staviti šećer i otopiti ga na tihoj vatri, kad počne da dobija boju ćilibara sipati mleko i pustiti da se šećer potpuno otopi kad se otopio dodati puter i mešajući otopiti puter u mleku.

Orahe iseći malo krupnije.

U toplo mleko dodati plazma keks iseckane orahe i sve to sjediniti.

Uzeti jedan list oblande i krupniju stranu okrenuti prema gore, isipati toplu smesu i premazati preko cele oblande, prekriti sa drugom oblandom i sipati preko drugu polovinu smesu, premazati preko oblande i poklopiti sa trećom oblandom.

Staviti neki teži predmet odozgore i ostaviti da u hladnoj prostoriji da se dobro stegne. Vrlo je važno da se oblande pritisnu sa nečim težim da bi se zalepile sa filom, ja sam pritisla, ali predmet nije bio dovoljno težak pa mi se nisu svuda podjednako zalepile.

Sledećeg dana iseći štanglice,ostatak zaviti u aluminijsku foliju, dobro zatvoriti sa svih strana i čuvati u frižideru.

Mogu jako dugo da stoje.

Prijatno!!!!

Movogodišnji kolači

среда, 30. јануар 2013.

Salata od šargarepe

Nekad je ova salata bila redovna na svim slavskim trpazama, na svakom veselju…..jednostavno smo je obožavali. Polako je pala u zaborav i ne znam kada sam je zadnji put napravila. Moja prijateljica je redovno pravi svake godine za Sv.Luku,meni nekako je izašla iz glave,do danas. Puna je vitamina i veoma zdrava da se jede, posebno u ove zimske dane i zato Vam je poklanjam kao moj 300-ti recept na ovom blogu.


Sastojci :

1 kg šargarepe
5 – 6 čena belog luka
2 kašike sitno isečenog peršuna
sok od 2 limuna
3 – 4 kašike maslinovog ulja
po ukusu soli i bibera

Priprema:


Očistiti šargarepu i iseći na trokutiće.Naliti vodom,dodati kašičicu soli i pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta, da šargarepa omekša ali da se ne skuva potpuno.

Procediti i staviti šargarepu u ledenu vodu, da zaustavite proces kuvanja.

Ohlađenu šargarepu ocediti od viška vode i staviti na kuhinjski papir da je osušite.

Dok se šargarepa kuva, očistiti beli luk i iseckati što sitnije možete.Staviti u jednu zdelicu. Peršun oprati, te i njega sitno iseckajte,dodajte ga belom luku. Iscediti sok iz limuna,dodati so,biber i maslinovo ulje i sve zajedno sa žicom za mućenje, umutiti.

Osušene šargarepe staviti u veću zdelu sa poklopcem, preliti sa mešavinom limuna i ulja,sve dobro promešati i ostaviti, najbolje preko noći, na hladnom mestu.

Pre upotrebe dobro protresti ili promešati i poslužiti.

Najbolje je poslužiti uz neko pečeno meso ili sa mesom sa roštilja.

Veoma je važno da vam šargarepa bude potpuno hladna pre nego što prelijete sa prelivom,u suprotnom, beli luk će poplaviti ( ne znam zašto, ali mi se desilo ).

Salata od šargarepe

Prijatno!!!!!

уторак, 29. јануар 2013.

Pita sa paprikama

Paprike u kombinaciji sa sirom obožavam.




Sastojci:

1 kg crvenih mesnatih paprika ( po želji možete staviti i neku ljutu papriku )
500 g sremskog sira
6 jaja
50 g griza
200 g izrendanog kačkavalja
25 g brašna
100 ml ulja
3 deblje kore za pitu
200 ml kisele pavlake

Priprema:

Paprike oprati i osušiti pa ih ispeći na roštilju ili u rerni ispod gornjeg grejača.Pečene staviti u zdelu,poklopiti i ostaviti da se ohlade.Oljuštiti ih u očistiti od semenki pa ih stavite u cediljku i ostavite da se dobro ocede.

Ja sam ovo uradila prethodnog dana, uveče i ostavila ih preko noći da se ocede.

Vatrostalnu posudu 20cm X 29cm i dubine 5-6cm premazati sa uljem,stranice i dno i svaku koru poprskati sa malo ulja,presaviti je i staviti na dno,znači od tri kore trebate imati 6 redova,jer ih stavljamo duplo. Preko kora posuti malo griza i preko griza naređati polovinu iscepkanih paprika ( ja sam imala razne boje paprike, biće vam lepši efekat samo sa crvenim ),posoliti i posuti opet sa grizom.

Torta sa paprikama 001

Umutiti 6 belanaca posebno, u šne, dodati švapski sir,100 g rendanog kačkavalja i 25 g brašna i sve to sjediniti. Preliti smesu preko paprika i lepo poravnjati.

Torta sa paprikama 002

Preko sira naređati ostatak paprika,posoliti i posuti sa grizom.

Torta sa paprikama 003

Umutiti 6 žumanaca, dodati kiselu pavlaku i preliti preko paprika. Posuti sa ostatkom rendanog kačkavalja.
Torta sa paprikama 005

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C i peći oko pola sata do 40 minuta dok vam fino ne porumeni.

Pečenu pitu ohladiti, iseći na komade i poslužiti.Mi smo je jeli uz paradajz salatu.

Nisam sigurna odakle je ovaj recept preuzet, ako je vaš, molim vas stavite link, rado ću ga dodati u receptu.

Prijatno!!!!!

понедељак, 28. јануар 2013.

Zagrebačke buhtle

Prilikom naše posete Zagrebu,kupila sam nekoliko časopisa,jedan od njih je i ovaj “Fino & dobro za jesen i zimu” u kom sam našla ovaj, fantastičan, recept za buhtle.


Sastojci:

1 kg brašna za dizana testa
4 jaja
10 kašika šećera
2 dl kisele pavlake
200 g otopljenogputera
1 kašiča limunove korice
4 dl toplog mleka
1 kesica praška za pecivo
40 g svežeg kvasca
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna
prstohvat soli
200 g putera za premazivanje testa
pekmez od šljiva ili kajsija
prah šećer za posipanje

Priprema:

Zagrejati mleko i u pola količine staviti kvasac i kašičicu šećera, sve dobro promešati i ostaviti na stranu da se kvasac digne.

U veću posudu za mešenje staviti brašno i napraviti udubljenje.

U posebnu zdelu umutiti jaja, šećer i so i u umućena jaja postepeno dodavati kiselu pavlaku,omekšali puter,ostatak mleka,prašak za pecivo,vanilin šećer,limunovu koricu i nadošli kvasac. Sipati smesu u brašno i sjediniti sa rukom. Isipati na radnu površinu i umesiti u glatko i meko testo.

Pokriti  kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da raste oko sat vremena.

Naraslo testo istresti,premesiti ga, pobrašnite radnu površinu, rastanjiti testo na prst debljine i iseći na kvadrate.

Na svaki kvadrat staviti po kašičicu pekmeza pa testo zatvorite i oblikujte loptice.

Svaku lopticu dobro premazati sa otopljenim puterom i slažite na pleh namazan puterom.

Prekriti sa najlonom,preko staviti kuhinjsku krpu i ostaviti ih da se još jednom dignu.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C dok vam fino ne porumene.

Ohladiti ih, posuti prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!!

Cool okupljanje u Zagrebu i Beogradu 207

недеља, 27. јануар 2013.

Irish coffee pralinice

Još jedne pralinice, za sve vas koji volite čokoladu. Uživajte u njima.


Sastojci za premazivanje:

250 g mlečne čokolade ili čokolade sa većim procentom kakao

Sastojci za punjenje:

40 ml slatke pavlake
1/4 kašičice instant kafe
70 g bele čokolade
30 ml viskija

Otopiti čokoladu na pari, mešajte da se malo prohladi i staviti u zamrzivač da se potpuno ohladi, vratite je i otopite još jednom.

Četkicom premazati kalup i staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvaditi i premazati još jednom i vratiti u zamrzivač.

Dok je kalup u zamrzivaču, vi napravite fil.

Skuvati pavlaku sa kafom, čokoladu sitno iseckati i otopiti je u pavlaci sa kafom, mešajući.Ostaviti da se fil ohladi oko 30 minuta, umešati viski i sve ponovo izmešati i ostaviti da se ohladi do temperature od 25*C.

Staviti kremu u kuvarsku kesu za ukrašavanje torte na koju ste stavili nastavak koji je potpuno jednostavan i napuniti pralinice ali ne do vrha, ostaviti malo mesta.

Vratiti pralinice na hladno mesto, frižider ili zamrzivač i kad se stvorila “kožica” odozgore zagrejati ostatak čokolade,koju koristite i sipati odozgore da zatvorite pralinice.

Ostavite na hladnom mestu da se potpuno ohlade.

Pažljivo ih izvaditi iz kalupića i poslužiti.

Irish coffee pralinice

Prijatno!!!!!

субота, 26. јануар 2013.

Bajadera oblanda

Za sve vas koji volite bajadere




Sastojci:

2 lista oblande

Sastojci za fil:

250 g šećera
2 dcl vode
250 g putera
300 g mlevenog keksa
300 g mlevenih oraha
100 g ćokolade za kuvanje

Sastojci za glazuru:

50 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja

Priprema:

Ušpinovati šećer sa vodom,dodati puter i mešati dok se puter ne otopi.Dodati keks i orahe i sve dobro sjediniti. Masu podeliti na dva jednaka dela i u jedan deo staviti otopljenu čokoladu i dobro izmešati.
Jedan list oblande premazati prvo svetlim filom, a potom tamnim.Prekriti sa drugim listom oblande. Oblandu pritisnuti težom tacnom i ostaviti na hladnom da se filovi stegnu. Ovako je bilo u originalnom receptu.
Ja sam radila ovako, zato što sam htela da imam šarenu oblandu. Jedan list najveće oblande sam isekla na 5 delova. ( te sam jedino imala ) Sipati na prvi deo pola svetle smese, prekriti sa drugim delom oblande i sipati pola smese od čokolade,prekriti sa trećim delom isečene oblande i sipati ponovo onu drugu polovinu svetle smese,prekriti sa četvrtim delom isečene oblande i završiti sa petim delom isečene oblande. Pritisnuti oblandu sa nekom težom knjigom i ostaviti u frižider preko noći da se ohladi.
Ako prelivate sa glazurom ( ja nisam ) otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko oblande.Kada se glazura stegne, seći bajadere.
Na žalost, zaboravila sam da uslikam, ovu bajaderu pojedinačno, nju možete videti na tacni,zadnju sa desne strane.
Prijatno!!!!!

петак, 25. јануар 2013.

Rolat sa krem bananicama

Volim ovaj kolačić, lep je na tacni sa ostalim kolačićima i mnogi ga vole.


Sastojci:

2 lista srednje veličine oblande
200 ml vode
150 g šećera
85 g putera
200 g mlevene plazme keksa
200 g mlevenih oraha
8 krem bananica

Priprema:

Prokuvati vodu i šećer dok se šećer otopi, dodati puter i mešati dok se ne otopi.

U tu smesu dodati mlevenu plazmu i mlevene orahe i sve dobro sjediniti.

Oblandu srednje veličine staviti između dve vlažne krpe da omekšaju, premazati sa polovinom ove smese ,naređati na početak oblande 4 krem bananice,kojima ste odsekli krajeve ( jer su mnogo tanki, ako ne želite, ne morate odseći krajeve ) i pomoći krpe uviti u rolat.

Tako uraditi i sa drugom oblandom i ostatkom fila i preostalim bananicama.

Zaviti sa najlon folijom i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi i stegne.

Sledećeg dana seći na šnitice i poslužiti.

Prijatno!!!!!

 slavski kolači

четвртак, 24. јануар 2013.

Rolat sa kafom

Ovaj kolač može biti postan a i ne mora


Sastojci:

175 do 185 g mlevenog keksa
50 g putera
125 ml crne kafe
25 g strugane čokolade
100 g šećera u prahu
Sastojci za beli deo rolata:
75 g kokosovog brašna
75 g šećer u prahu
75 g putera
1 kesica vanilinog šećera

Priprema:

Puter sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu dodati  vrelu kafu, keks ( prvo staviti 175 g i ako je smesa premekana dodati i ostatak keksa, puno zavisi od vrste keksa koji se koristi, ako je postan upija više ) i struganu čokoladu i sve sa rukom zamesiti. Na alu foliju ili najlon, napraviti od smese pravougaonik i ostaviti na stranu.
Otopiti puter,dodati kokosovo brašno, vanilin šećer i šećer u prahu i sve zajedno sjediniti i premazati preko kore od keksa.

Uviti pomoću folije u rolat, dobro zaviti i ostaviti preko noći u frižider da se dobro stegne.

Iseći na parčad i poslužiti.

Recept sam dobila od moje ujne, inače ona pravi ovaj rolat u posnoj verziji, vi radite kako vi volite.

Prijatno!!!!

среда, 23. јануар 2013.

Truffles sa likerom od pomorandže i suvim grožđicama

Za mene su ovako mali zalogajčići najlepši na tacni za kolače, a ovi tako lepo mirišu. Za sve vas koji volite čokoladu i ukus pomorandže.



Sastojci:

150 g seckanih oraha
125 ml slatke pavlake
350 g čokolade po ukusu ( sa većim procentom kakaoa, mlečna ili za kuvanje )
65 ml likera od pomorandže
75 g suvog grožđa
1 kašika putera

Priprema:

Suvo grožđe potopiti u likeru i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Samleti u multipraktiku.

Čokoladu izlomiti na manje komade,( ja sam koristila Lindt mlečnu čokoladu sa ukusom pomorandže 100 g i 250 g mlečne čokolade ),dodati kašiku putera. Pavlaku staviti da se samo zagreje, ne da provri, sipati preko čokolade i ostaviti da stoji minut dva i mešati dokle god se ne otopi, možda se desi da se ohladi pre nego što se sve otopi, stavite posudu na drugu šerpu u koju ste sipali malo vode i zagrejati i otopiti ostatak na pari.

U otopljenu čokoladu dodati samlevene grožđice sa likerom i sve dobro sjedinite. Najbolje je ostaviti preko noći u frižider i sutra praviti male kuglice, smesa je po malo lepljiva ali povremeno oprati ruke pa opet iz početka. Svaku kuglicu uvaljati u sitno seckane orahe,kokos ili lešnike, šta najviše volite.Moje su uvaljane u sitno seckane orahe.

Staviti ih u papirne korpice i čuvati ih na hladnom mestu, izneti ih 30 minuta pre serviranja da odstoje na sobnoj temperaturi.

 slavski kolači

уторак, 22. јануар 2013.

Šareni rolat

Idealno predjelo za vaša slavlja ili lagani ručak sa zelenom salatom.


Sastojci za zeleni deo rolata:
 
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća

    Sastojci za crveni deo rolata

2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike ajvara

    Sastojci za žuti deo fila:

2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
a mala kašičica praška za pecivo
2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira

  Sastojci za fil:

250 g krem sira
100 g masnijeg kravljeg sira
4 čena pasiranog belog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna
malo soli i sveže mlevenog bibera
400 g ćureće šunkice

Priprema:

Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.

Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.

Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.

Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodnop zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Topli rolat izvrnuti na kuhinjsku krpu i veoma pažljivi umotati i ostaviti da se potpuno ohladi.

Slani rolat u tri boje i slavski kolači 001


Dok se rolat hladi vi pripremite fil. Umutiti krem sira,dodati pasirani beli luk, sitno seckan peršun, mleveni bibera i so, pazite da ne presolite, kravlji sir je slan. Listove šunke naređati preko smese od sira i pomoću krpe urolati. Preneti na foliju,zaviti i ostaviti u frižider da se dobro ofladi. Hladan rezati veoma oštrim nožem i poslužiti.

Umesto šunke možete staviti cela kuvana jaja, odseći malo  deo jajeta pri krajevima i ređati na početak rolata,zaviti i ostaviti da se dobro ohladi…mogućnosti su beskonačne, pustite mašti na volju.


                 

ČOKOLADNI POLJUPCI ( Baci pralinice )

Inspirisano italijanskim čokoladicama ”Baci” od Peruđine , ja ih obožavam, mada ih retko kupujem…sasvim slučajno sam naletela na ovaj recept, a naša unučica Ellie obožava čokoladu, ove pralinice sam napravila za nju.


Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.



   Sastojci za premazivanje kalupa:

     150 g čokolade sa što većim procentom kakaoa

    Sastojci za fil:
     30 g nutele
     30 g kvalitetne bele čokolade
     40 ml slatke pavlake
     21 celih oljuštenih lešnika

Priprema:

Otopiti čokoladu na pari ali ne potpuno nego kad je počela da se topi, skloniti je sa pare i mešati dok se potpuno ne otopi, po potrebi vratiti na paru ako ne može da vam se sve otopi.Otopljenu čokoladu mešati da se malo prohladi pa celu posudu staviti u zamrzivač da se čokolada potpuno ohladi i stegne.Ponovo je još jednom otopiti na pari ali samo dok ne počne da se topi, posle je mešajući otopiti.Mnogi su pisali  kako se pravilno temperira čokolada, ja je radim na ovaj način i uvek mi budu lepe i sjajne i ne ostaju otisci od prstiju.
Ovako temperiranu čokoladu sa četkicom premazati kalup od pralina i staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvaditi i premazati još jednom i vratiti u zamrzivač.
Dok se one hlade pripremite fil za punjenje a lešnike prvo malo prepecite i očistite od ljuskice. Izaberite lepe i veće lešnike i njih ostaviti na stranu a 50 g smrviti u avanu ili ih krupnije samleti.
Sipati vodu u šerpu a preko staviti neku manju šerpicu ili metalnu posudu, staviti pavlaku da se zagreje, dodati nutelu, belu čokoladu i mešajući ih otopite i sjedinite sa pavlakom, na kraju umešati krupno mlevene lešnike i sve to zajedno sjedinite.
Izvadite kalup iz zamrzivača u svaku jednu staviti celi lešnik i preko, pomoću male kašičice, sipati fil ali ne do vrha, preko fila sipati čokoladu da zatvorite pralinice i vratiti u zamrzivač dok se potpuno ne ohlade , oko pola sata.
Ohlađene pralinice istisnuti iz silikonskih kalupa, staviti u papirne korpice i poslužiti. Ako ih ne služite odmah ostavite ih u neku kutiju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru



Prijatno!!!!!

субота, 19. јануар 2013.

Oraščići

Volim male sitne kolačiće, koji mi izgledaju lepo na tacni sa ostalim kolačima, evo još jednog kolačića, koji se jako brzo napravi.



Sastojci:

250 g mlevenih oraha
250 g prah šećera
sok od 1 limuna
po želji strugana čokolada

Priprema:

U posudu staviti mlevene orahe, prah šećer i sok od jednog limuna, ( budite pažljivi prilikom dodavanja limuna jer svi limuni nisu iste veličine, da vam ne bude previše tečnosti i onda se mora dodavati još oraha da biste dobili kompaktnu smesu od koje možete oblikovati orahe, znači, dodavati sok po malo). Sve to zajedno sjedinite da dobijete smesu sa kojom možete da radite, vrlo sličnu smesi kao kad pravite košnice.

Ako imate modlice za orahe, uzimati smesu malo veću od klikera oblikovati u lopticu i utisnuti u kalup, malo će se teže vaditi ali pomoću male viljuščice polako ih izvaditi iz kalupa. Sastavljati dve po dve polutke da biste dobili celi orah. Ja sam u polutke pravila mala udubljenja i stavljala po malo seckanih oraha.

Od ove smese se mogu praviti i pogačice. U pola smese dodati struganu čokoladu,po želji,kalupom vaditi pogačice i spajati jednu svetlu i jednu čokoladnu pogačicu.

Ovako pripremljene kolačiće ostaviti 2-3 dana da se suše. Ja ove orahe pravim prvi put, a sledeći put ću napraviti neku gušću kremu sa kojom ću ih spajati.

Prijatno!!!!!

Oraščići 003

петак, 18. јануар 2013.

Pasta sa leblebijama / slanutkom i brokulama

Posle svih praznika i puno hrane, potrebno nam je nešto laganije,izvolite probajte.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.



Sastojci:

6 čena belog luka
1/2 kašičice trucane ljute paprike
65 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
300 g brokula, iskidanih na sitnije cvetiće
450 g skuvanih leblebija/slanutka
225 g integralne paste
1 kašika peršuna
parmezan sir
limun po ukusu

Priprema:

U veću šerpu staviti vodu sa kašičicom soli, pustite da provri i dodati integralnu pastu ( ja sam koristila pastu od quinoa ) i kuvati po uputstvu proizvođača, ja sam moju pastu kuvala 10 minuta ( integralna pasta se kuva malo duže od obične paste ), ali je važno da bude al dente. Procediti pastu i ostaviti oko 65 ml vode u kojoj se pasta kuvala.

Pasta sa slanutkom i brokoli 001

U drugu šerpu staviti vodu sa malo soli i pustiti da provri. Brokulu oprati i iskidati na manje cvetiće,kad voda provri dodati očišćenu brokulu i kuvati oko 3 – 4 minuta da ostane hrskava.Procediti i staviti u ledenu vodu da zaustavite proces kuvanja i sačuvate lepu zelenu boju.Dobro ocediti. ( po želji brokulu možete skuvati i na pari )

U veći i dublji tiganj sipati ulje i zagrejati, dodati sitno isečen beli luk i ljutu tucanu papriku ispržiti, stalno mešajući, dok vam luk ne zamiriše, dodati oceđenu brokulu i nju malo propržiti,dodati oceđen i ispran slanutak / leblebije i propržiti sa brokulom i na kraju dodati proceđenu pastu i vodu,koju ste ostavili sa strane i sve zajedno propržiti vrlo kratko.

Pasta sa slanutkom i brokoli 002

Sipati u tanjire,posuti seckanim peršunom, naribati parmezan,preliti po ukusu, sa još malo ulja i ako volite nacedite malo limunovog soka preko i poslužiti toplo.

Mere u receptu su za 4 osobe, ja sam napravila pola recepta za nas dvoje.

Prijatno!!!!!

четвртак, 17. јануар 2013.

Punjene kuglice

Vrlo slicne rafaelo kuglicama, a opet malo drugacije, koje ja pravim za slavu.





Sastojci:

100 g lešnika
250 g kokosovog brašna
3 kesice vanila pudinga
3 kašike šećera
500 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer ili vanilla paste
200 g putera

Priprema:

Lešnik malo prepeći i istrljati da skinete kožicu, od 500 ml mleka oduzeti malo ostatak staviti da provri i zakuvati 3 kesice pudinga rastvorenog u ono mleko oduzeto od hladnog mleka sa 3 kašike šećera. Kada je puding kuvan, ohladiti  malo i dodati prah šećer, vanilin sećer, 200 g kokosa i 200 g putera. Sve dobro izmešati da se dobije kompaktna masa i ostaviti u frižider da se ohladi a zatim uzimati po jedan prepečen lešnik i oko njega oblikovati kuglice od kokosa.

( Umesto gotovog pudinga možete koristiti za fil 130 g skrobnog brašna, 1 kašiku vanilla paste i 3 žumanca, sve to sjediniti i skuvati kao puding…šta vam je lakše to koristite.Ja sam pravila pola mere ovih kuglica i koristila sam 1 puding od vanile 25 g skrobnog brašna, 1 kašiku vanilla paste i 2 žumanca ).

Takođe ih možete napraviti u posnoj varijanti umesto putera koristite biljni margarin a umesto mleka ili bademovo mleko ili sojino ili čistu vodu.

Od pola smese sam dobila 29 kuglica svaka po 19 g

Prijatno!!!!

Punjene kuglice 001

среда, 16. јануар 2013.

Slatka pita sa svežim kupusom

Dok nisam došla u Kanadu nikada nisam čula za slatku pitu sa svežim kupusom. Nana ju je obavezno pravila za Sv. Nikolu i prvi put kad sam trebala da je probam, mislila sam u sebi,Bože dragi,na šta li će to da liči,kupus i to slatki…..za divno čudo, pita mi se jako dopala jer kupus se ustvatri i ne oseti u njoj. Nane davno više nema među nama, ali je tradiciju nastavila njena snaha i svake godine je pravi specijalno za mog supruga i mene, jer zna da je volimo. Pitala sam je za recept i ona to sve odprilike radi, juče sam se potrudila da je sama napravim i da podelim recept sa vama.



Sastojci za jufke:
 
425 g svenamenskog brašna
75 g brašna za hleb
300 do 325 ml tople vode
2 kašike ulja
pola kašičice soli
1 kašika sirćeta

    Sastojci za fil:

pola kašičice soli
100 do 150 g šećera
100 ml ulja
pola glavice svežeg kupusa

Priprema:

U posudu u kojoj ćete mesiti,staviti prosejane obe vrste brašna ( kada smo zadnji put išli da kupimo brašno iz mlina, čovek, koji ima svoju pekaru i od koga kupujemo ovo brašno, kroz razgovor sa njim mi je rekao, da kad mesim pite,uvek dodam po jedan deo brašna za hleb, jer ono je “jače” i pite će se bolje razvlačiti, poslušala sam ga ovog puta, on je savetovao deset procenta od ukupne količine da bude hlebno brašno ),napraviti udubljenje i sipati ulje, sirće i dodavati po malo vode i mešati sa varjačom dok možete, kad je već dosta gusto,mešati rukom dok ne počne da se odvaja od stranica posude. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko,po malo mekano testo. Podeliti ga na 5 jufkica,moja svaka jufka je bila 163 g,po želji mogu biti i 4 jufke. ( meni je lakše da radim sa manjim ) Pobrašniti stolnjak, svaku jufkicu premazati sa malo ulja, pokriti ih sa najlonom i ostavite da se odmore najmanje pola sata, što se duže odmaraju to će vam se bolje razvući.

Dok se jufke odmaraju vi naribajte kupus na krupniju stranu renda,malo posoliti i sa vašim rukama izgnječiti da izgubi čvrstinu i ostaviti na stranu oko pola sata da ispusti vodu. Ocediti dobro od viška vode i staviti u drugu posudu,dodati šećer i ulje i sve dobro izmešati.

Sada razvući jufkice.Pobrašniti malo stolnjak i staviti jufkicu na brašno,rastanjiti malo sa oklagijom i pomoču vaših okrenutih prstiju na dole,a jufka vam je preko vaših ruku odozgore, počerti sa razvlačenjem jufke od sredine prema krajevima, spustiti jufku na sto i onda razvlačiti krajeve dok ne razvučete do željene tankoće. Iseći zadebljane krajeve i jufku posuti sa kupusom. Pomoću čaršafa urolati jufku i preneti na premazanu tepsiju.Početi od sredine i uvijati u pužić. Tako uraditi u sa ostalim jufkama i uvek nastavljati sa jufkom tamo gde ste završili sa prethodnom.

Slatka pita sa kupusom

Napravljenu pitu ostaviti sa strane i uključiti rernu na 200*C,staviti pitu u zagrejanu rernu i peći dok vam fino ne porumeni. U posudicu staviti malo vode i ulja i toikom pečenja premazivati jufkice i svaki put vratiti u rernu posle premazivanja da se peče.

Ispečenu pitu prekriti sa čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi. Poslužiti toplu a meni je čak mnogo lepša kad je hladna.

Prijatno!!!!

уторак, 15. јануар 2013.

Čvarkuše: brze pogačice s čvarcima

Za vreme našeg boravka u Zagrebu,Nadica i Bojan su nas odveli na ručak u starom delu Zagreba, u divnom restoranu,gde su nam pre jela doneli ove čvarkuše…ja sam se oduševila ukusom a verujem da su i svi ostali, jer brzo su nestale,da li,što smo bili gladni ili su one zaista bile dobre,ne znam. Ovo nisu one klasične pogačice, ali su podjednako dobre i tope se u ustima.

Sastojci:

50 g čvaraka ( može i više )
350 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo
2 g sode bikarbone
80 g svinjske masti
40 g putera
250 ml tekućeg jogurta
po ukusu soli i bibera

Priprema:

U zdelu za mešenje prosejati brašno,dodati prašak za pecivo i sodu bikarbonu i izmešati sve sastojke sa varjačom.

Dodati hladnu svinjsku mast i puter, isečene na kockice, i utrljajte vašim prstima u brašno dok ne dobijete izgled hlebnih mrvica. Dodati čvarke,so,biber i tečni jogurt i još jednom sve zajedno izmešajte, da se sastojci sjedine.

Istresti testo na radnu površino, koju ste blago pobrašnili, rastanjiti testo debljine 2 do 3 cm i vadite kalupićem pogačice.Stavljati ih na pleh postavljen papirom za pečenje i peći ih na 200*C oko 20 minuta.

Prohladiti i služiti tople

Od ove smese dobićete dvadesetak manjih pogačica.

Prijatno!!!!


понедељак, 14. јануар 2013.

Princes krofnice

Svima, koji danas slavite pravoslavnu Novu Godinu, neka Vam je srećna, zdrava i radosna!!!!


Sastojci za testo:
čaša je od 200 ml
1 čaša ulja
1 čaša vode
2 čaše brašna
3 dag gustina
6 jaja
na vrh noža soli

Sastojci za kremu:
4 žumanca
150 g šećera
60 g brašna
40 g gustina
1 l mleka
2 kašike vanilinog ekstrata ili vanilla paste
150 g putera
i još:
200 ml slatke pavlake

Priprema:
Prvo napraviti kremu da vam se krema ohladi dok vi napravite princezice.

Od litre mleka oduzeti 250 ml a ostatak staviti da se kuva. Umutiti žumanca sa šećerom i dodati 250 ml mleka i onda dodati brašno i gustin i vanilu i sve sjediniti. Sipati u provrelo mleko i kuvati, stalno mešajući dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući da vam se ne stvori “kožica” po površini. Umutiti puter u kremastu smesu i ohlađenu kremu dodavati po malo,stalno muteći mikserom, u umućen puter. Ostaviti u frižider.

Druga varijanta ove kreme.

Ukuvati smesu od žumanaca u mleko a posebno umutiti belanca i kad se krema malo ohladila, veoma pažljivo umešati belanjke u već skuvanu kremu. U ovu kremu ne dodavati puter.

U šerpicu staviti ulje i vodu i prstohvat soli i pustiti da provri.Brašno i gustin izmešati i dodati u vrelu mešavinu ulja i vode i sve zajedno mešati sa varjačom dok ne počne da se odvaja od zidova posude a na dnu šerpe se stvori skramica od brašna.

Testo prohladiti i dodavati jedno po jedno jaje, i svako jaje dobro sjediniti sa smesom pre nego što dodate sledeće jaje.

Pomoću dve male kašičice, ili šprica, praviti hrpice, veličine oraha, na plehu, koji ste postavili papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Ohladiti i seći nožem na polovine i puniti prethodno ohlađenim kremom.

Slatku pavlaku umutiti i preko prve kreme staviti i umućenu pavlaku ( ako ne volite i ne morate ).

Posuti ih prah šećerom i poslužiti.

Princes krofnice 008


Prijatno!!!!

Princes krofnice


Pri mojoj cool poseti Zagrebu, dobila sam divnu knjigu od moje cool prije "Moji najbolji recepti " i  recept je iz ove knjige.

недеља, 13. јануар 2013.

Slane galete

Galete možemo napraviti i slatke i slane…..ja više volim slane




Sastojci :

4 manje paprike razlićitih boja, ako nemate koristite crvenu
4 ljutike
4 – 5 čena belog luka
4 šampinjona
4 jaja
2 kašikesitno seckanog peršuna
1 kašika sitno seckanog korijandera
nekoliko grančica majčine dušice
3-4 kašike maslinovog ulja
4 kašike kisele pavlake
1 umučeno jaje
po ukusu soli i bibera, vegetin mediteranski mix
250 g lisnatog testa
Priprema:
Paprike, luk, beli luk i šampinjone iseći na malo deblje režnjeve pobiberiti, posoliti, dodati vegetin mediteranski mix,preliti sa maslinovim uljem i sve zajedno izmešati i staviti u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C dok vam blago ne porumeni. Pečeno povrće posuiti sa polovinom svežih začinskih biljkica i ostaviti na stranu da se ohladi.
Lisnato testo razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini u kocku veličine 30cm X 30cm i iseći na 4 iste kocke. Staviti u pleh, koji ste postavili papirom za pečenje i pleh,zajedno sa testom, staviti u frižider za pola sata, da se testo odmori. Izvaditi testo iz frižidera i svaku kocku, tupim delom drške od kašike napravite ivice oko 1cm debljine ali nemojte da je skroz izrežete ( ta će ivica prilikom pečenja da se podigne i napraviće se kao mala ogradica oko galete ).Unutrašnjost te kocke blago izbosti viljuškom i premazati celu kocku i ivice galete sa 1 umućenim jajetom. Svaku unutrašnju kocku premazati sa 1 kašikom kisele pavlake, preko pavlake svuda okolo naređati pečeno povrće, kao da pravite gnezdo.Tako pripremljene galete vratiti u rernu i peći još desetak minuta ili dok vam stranice galeta ne narastu i blago porumene.

Izvaditi iz rerne i u svako gnezdašce staviti po jedno jaje ili ako imate jaja prepelice, po dva. Vratite u rernu i peći još desetak minuta ili dok vam se jaja ne ispeku. Posuti sa ostatkom svežih začina, malo posoliti svako jaje i poslužiti.

Originalni recept je odavde,ja sam nešto izmenila po svom ukusu i jedva čekam da nabavim sebi ovu knjigu recepata.

Prijatno!!!!!

 galete sa jajima

субота, 12. јануар 2013.

Čičvarda ili varivo od kuvanih leblebija

Ovo varivo sam prvi put probala prošle godine i oduševila sam se. Ako volite leblebije, volećete i ovaj ručak. Hvala draga Ivona što si mi omogućila da ovaj tvoj recept podelim sa svima koji vole ovu vrstu jela.


Sastojci:

400 g kuvanih leblebija ( slanutak )
1 velika glavica crnog luka
3 velika krompira
1 velika šargarepa
3 čena belog luka
1 paradajz
1 ljuta papričica
ulje za dinstanje/prženje
po ukusu; vegeta, biber,crvena paprika
1 kašika svežeg peršuna

Priprema:

Leblebije se pripremaju isto kao i pasulj. Ja koristim već skuvan,iz konzerve, a vi ako ga nemate u konzervi potopite suve leblebije u vodu preko noći. Ujutru, nabubrele leblebije ocediti od vode u kojoj su stajale i spremne su za kuvanje.

U veću šerpu sipati ulje dodati sitno seckan crni luk i izdinstati ga dok blago ne porumeni,ubaciti krompir i šargarepu, koje ste isekli na kockice, veličine po vašoj želji, i njih malo prodinstati mešajući da vam se ne zalepe za dno šerpe.Na kraju dodati sitno isečen beli luk,ljutu papričicu i paradajz,koji ste oljuštili od kožice i vrlo kratko i to prodinstati.

Dodati oceđene leblebije, naliti sa vodom ili temeljcem, po vašem izboru, i kuvati dok leblebije ne omekšaju, otprilike oko sat ili malo više. Pošto ja koristim leblebije iz konzerve kuvam samo toliko koliko da mi se krompir skuva.

Začiniti po ukusu i ostaviti da se vrlo kratko prohladi. Posuti seckanim peršunom i poslužiti sa nekim fino prepečenim hlebom

Prijatno i nadam se da ćete uživati u ovom jelu,koliko i mi uživamo u njemu.Po  želji možete ovo varivo kuvati i sa mesom, mi ga volimo bez mesa.



Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme,koliko nas je" i čestitam našoj novoj domaćici Tanji sa bloga " Kuhinja zaposlene žene" koja nam je zadala novu temu za april, jednu od mojih omiljenih namirnica, leblebije/slanutak

петак, 11. јануар 2013.

French toast ili ti naše prženice

Prženice obožavamo svi u kući i obično ih jedemo nedeljom ujutru za doručak



Prženice
Sastojci:
6 većih jaja
100 ml slatke pavlake
prstohvat soli
1 kašika vanilinog ekstrata
desetak parčadi bajatog hleba
Prilog:
sveže voće
prah šećer
javorov ili agava sirup
med
ulje ili puter za prženje
Priprema:
U pliću okruglu posudu umutiti,sa žicom za mućenje, jaja sa prstohvatom soli, dodati pavlaku i vanilu i sve zajedno sjediniti.
U tiganj zagrejati ulje ili puter na osrednjoj temperaturi, iseći bajat hleb na kriške oko 2 do 3cm debljine i svako parče hleba utopiti, ali ne previše, jer će kasnije biti unutra gnjecavo, u smesu od jaja i pavlake i pržiti na toplom, ali ne vrelom ulju.
Umakati samo onoliko parčadi hleba koliko možete ispržiti u jednoj turi, posle raditi sa ostalim parčićima.
Pržiti samo dotle dok vam blago ne porumeni jedna strana, okrenuti na drugu stranu i kad je i ona pržena izvaditi na tanjir, koji ste postavili papirnim kuhinjskim papirom, da upije višak masnoće.
Poslužiti sa svežim voćem prelivene sa javorovim ili agava sirupom i posute sa prah šećerom.
Ako nemate ovaj sirup, zagrejati vrlo blago med i preliti ih medom ili sa nekim voćnim prelivom po vašoj želji.
Prijatno!!!!

Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme, koliko nas je",čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga " Hleb i lale",koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb

Punjene ćuftice

Mleveno meso mi je nekako najbolje da napravim jelo, ćuftice volim a ovo je još jedan način kako ih možete napraviti.

Punjene ćufte
Sastojci:
500 g mlevenog telećeg mesa ( ili po vašem izboru )
oko 15 komada malih cherry paradajščića
100 g gouda,mocarela ili ementaler sira
1 parče bajatog hleba, iseckano na sitne kockice
2 male ljutike ili 1/2 glavice crnog luka,sitno iseckanog
1 manja ljuta paprika, očišćena od žilica i semenki i sitno iseckana
1 kašika sitno iseckanog peršuna
1 jaje
1-2 dobro pune kašike hlebnih mrvica
po ukusu začini; biber,so, vegeta Mediteranski mix,vegeta Natur
3 čena pasiranog belog luka

Za pohovanje:

2 jaja
nekoliko kašika brašna
100 g hlebnih mrvica
2 kašike rendanog parmezana
so i biber

Priprema:

Cherry paradajz oprati i odseći im vrhove, sa oštrim nožem ih izdubiti i povaditi semenke koliko možete, i okrenuti ih naopako da se ocede.

Bajat hleb iseći na kockice i potopiti ga u toplu vodu ( ako hoćete skinite mu koricu, ja nisam )

U veću zdelu staviti meso, sitno seckanu papriku i ljutiku,dobro isceđen hleb, pasirani beli luk,peršun,jaje,prezle i začine po vašem izboru. Vašom rukom ili varjačom sve to dobro sjediniti ( po želji meso možete napraviti i pola sata-sat ranije i ostaviti u frižider da se ukusi malo sjedine )
Sir možete izrendati ili iseći ,kao ja, na sitne kockice. Sa tim sirom napuniti paradajščiće.

Punjene ćufte 002

Uzimati pripremljenu smesu od mesa, rastanjiti na dlanu i u sredinu staviti po jedan napunjen paradajz,okrenut prema dole.

Punjene ćufte

Vašim rukama oblikovati ćuftice. Ćuftice će vam biti velike u zavisnosti od veličine paradajza. Tako uradite dok imate meso. Ja sam dobila 11 ćuftica

Punjene ćufte

Kada ste oblikovali sve ćuftice, uzmite dva plitka tanjira i jedan dubok za supu. U dubok tanjir izmutiti dva jajeta. U jedanm staviti nekoliko kašika brašna, dodati malo soli i bibera i sve to sjediniti a u drugi staviti hlebne mrvice izmešane sa rendanim parmezanom i pobiberiti i posoliti.

U wok ili tiganj,stavite ulje i zagrejte ga, svaku ćufticu uvaljati prvo u brašno onda u umućena jaja i na kraju ih uvaljati u smesu od hlebnih mrvica.

Pržiti ih na zagrejanom ulju, pazite da vam ulje ne bude prevruće, izgoreće vam spolja a umutra će ostati živo,dok vam lepo ne porumeni sa svih strana.

Pržene ćuftice stavljati na kuhinjski papir da vam se ocedi višak masnoće.

Poslužiti ih tople sa prilogom po vašem izboru.

Ideja za ove ćuftice je odavde ali je recept izmenjen

Punjene ćufte

Prijatno!!!!!

среда, 09. јануар 2013.

Kiflice sa šunkom

Recept je pitaj Boga od kada i od koga, nisam zapisala, ali je u mojoj sveščici,pisan mojom rukom. Fina ideja kako iskoristiti ostatak  šunke.



kiflice-sa-sunkom

Sastojci:

700 g brašna
300 ml toplog mleka
12 g suvog kvasca
100 g putera
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
5 žumanaca
1 jaje
250 g šunke
1 mala glavica crnog luka
10 cm praziluka, onaj deo, između belog i zelenog dela
3 kašike ulja za prženje
1 kašika sitno seckanog peršuna
100 g naribanog kačkavalja
1 kašičica bibera

Priprema:

Mleko zagrejati da bude toplo, pa dodati kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti na stranu da naraste.

U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno i kašičicu soli i sve izmešati i napraviti udubljenje.

Puter umutiti sa 3 žumanca, pa dodati brašnu i dodati nadošli kvasac sa mlekom.

Sjediniti sve sa brašnom, pa staviti sve na radnu površinu i mesiti dok se na testu ne pojave mehurići.

Vratiti u posudu za mešenje, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti da raste, na toplom mestu, dok se testo ne udvostruči.

Dok testo raste napraviti nadev.

Iseckati sitno luk i propržiti ga na ulju,koje ste zagrejali na osrednjoj temperaturi, dok ne postane staklast, dodati sitno seckan praziluk i njega propržiti, pa onda dodati samlevenu šunku,propržiti i sjediniti sa lukom.

Ostaviti da se malo prohladi, pa dodati sitno seckan peršun, biber, naribani kačkavalj i dva žumanca. Sve dobro sjediniti.

Naraslo testo razvaljati debljine .05cm, pa iseći na manje kvadrate, ili kako vi već pravite oblik za kiflice.

Na svaki kvadrat staviti kašičicu nadeva od šunke i saviti kiflice.

Naređati ih na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje, pa ih ostaviti da stoje još pola sata.

Za to vreme zagrejati rernu na 175*C, kiflice premazati umućenim jajetom i peći ih oko 30 minuta, ili dok vam fino ne porumene

Ove kifle možete poslužiti sa čajem,jogurtom ili pivom, mogu vam biti za doručak ili neku zakusku.

Prijatno!!!!

Image