уторак, 31. децембар 2013.

Srećna Nova 2014 godina!!!!

Sve što je lepo i što se sreća zove neka Vas prati od Godine Nove, a sve što Vam bol i tugu stvara neka odnese godina stara!!!!

Srećna Nova Godina!!!!

Happy New Year to all of you!!!!


Pogača sa kajmakom i jajima

Ja ću da završim ovu 2013 godinu sa hlebom...Novu Godinu uvek čekamo sa društvom u našem klubu SKUD-a Oplenca a prvog januara odmaramo i nigde ne idemo...tog dana jedemo vrlo laganu hranu,obično supu i rinflajš sa hrenom,jer do Nove Godine je bilo mnogo druženja i hrane a biće i posle Nove Godine. 
Jedva čekam da prođu svi praznici i ceo januar ( Božić, Pravoslavna Nova Godina,slave i Sv Sava i da kažem...e sad mogu da se odmorim od svih slavlja ...do Uskrsa)



Sastojci:

500 g univerzalnog brašna +kašika-dve
8 g suvog kvasca
100 ml toplog mleka
150 ml tečnog jogurta
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
1 jaje+ 1 žumanca
1 kašičica soli
300 g emigrantskog kajmaka
18 jaja od prepelice
semenke po izboru

Priprema:

Zagrejati mleko da je toplo dodati kašičicu šećera, kašiku brašna, kvasac i sve promešati i ostaviti sa strane da testo naraste.

U posudu u kojoj ćete zamesiti testo prosejati brašno,dodati so, nadošli kvasac,jogurt, jaje i žumanac i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko i po malo meko testo. Oblikovati u kuglu,pobrašniti posudu i vratiti testo nazad i posuti testo sa brašnom i odozgore, pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste, skuvati jaja ( ja ih kuvam samo dva minuta od onog trenutka kad voda provri ,ako nemate jaja od prepelice koristite neka sitna kokošja jaja ) isipati vodu i naliti sa hladnom vodom i oljuštiti jaja.
Ostaviti ih na stranu.

Naraslo testo rastanjiti u šte veći pravougaonik i premazati testo sa trećinom kajmaka, zaviti u rolat
 i rolat uviti u puž. Zaviti sa najlonom i ostaviti u frižider da odstoji oko 20 minuta ( testo će malo da naraste.


Izvaditi testo, blago pobrašniti radnu površinu i pobrašniti i malo testo i vrlo pažljivo rastanjiti ponovo u pravougaonik i uraditi ponovo kao i prvi put.




Sve to ponoviti i treći put. ( pomažite sebi uz dodatak brašna, ali ne stavljati mnogo, samo blago pobrašnite radnu površinu i testo )

Pesle 20 minuta u frižideru, izvaditi testo i rastanjiti ga u što veći krug..
Iseći po sredini dve trake ( one će nam biti za sredinu pogače a ostatak iseći na trouglove.




Uzeti tepsiju veličine 28cm podmazati je sa puterom ili staviti pek papir i srednje delove, koje ste rasekli  po dužini preseći ih na pola i svaku polovinu zaviti u rolat i staviti na sredinu tepsije.
Po trouglovima,na početku staviti po jaje ( aki nećete jaja, možete staviti šunku, kobasice, polovine jaja, sir...šta god vi volite ) i zaviti ih u kiflicu,dok zavijate testo blago vući testo nasuprot, da imate više navojaka na uvijenu kiflicu ( znači listaće se bilje )




Zavijene kiflice ređati okolo rolata koje ste stavili u sredinu, jedne bliže ivicama tepsije,druge bliže sredini.




Pokriti sa najlonom i ostaviti da testo naraste.

Naraslo testo premazati sa umućenim belancetom,posuti sa semenkama po izboru staviti u hladnu rernu i ujključiti rernu na 175*C i peći dok vam fino ne porumeni..oko 35 do 40 minuta.




Pečenu pogaču ostaviti oko 5 minuta da se ohladi i veoma pažljivo je preokrenuti  da ispadne iz tepsije, zaviti je u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. ( ako niste pažljivi kifle se mogu razdvojiti prilikom okretanja )

Poslužiti za doručak ili predjelo sa suvim narescima, šunkom, pršutom, sirom,ajvarom.....

Prijatno!!!!




понедељак, 30. децембар 2013.

Emigrantski kajmak

Volim da namažem po nekada topli hleb sa kajmakom, ali toga u ovoj zemlji nema. Pre nekoliko dana mi je bio potreban da napravim pogaču i naravno da sam ga napravila sama..nije tako dobar kao naš pravi užički kajmak, ali nije ni loš. Mi to ovde zovemo emigrantski kajmak...


Sastojci:

250 g krem sir
250 g slanog putera
250 g feta sir

Priprema:

Sve namirnice neka su vam sobne temperature.
Ja koristim neslani puter, jer mi je feta dovoljna slana a vi,kako hoćete.

U veću zdelu staviti sve tri namirnice i umutiti sa mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.

Isipati u posudicu, zatvoriti i čuvati u frižideru.

Meni je ovo najlepše sa toplim domaćim hlebom a možete poslužiti za doručak ili za predjelo sa suvim narescima i truršijom.

Prijatno!!!
 


субота, 28. децембар 2013.

Torta Ferrero Rocher

Još jedna idealna torta za najlepšu noć u godini....Novu Godinu ili za Božić...brzo se napravi i fantastičnog je ukusa,probajte.

Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.



   Sastojci za biskvit:

     5 jaja
     100 g šečera
     1 kesiva vanilinog šećera sa ukusom ruma
     200 g tostiranih i mlevenih lešnika
     25 g ne zaslađenog kakao
     35 g brašna
     1 kesica praška za pecivo

    Sastojci za fil:

     200 g omekšalog putera
     200 g čokolade ( kod mene je pola sa 70% kakaoa i pola mlečna čokolada )
     160 g nutella
     60 g napolitanki sa punjenjem od lešnika

    Sastojci za ganache:

     100 g čokolade sa 70% kakao
     50 g mlečne čokolade
     25 g putera
     60 ml pavlake

    i još:

     12 čokoladnih pralinica Ferrero Rocher


Priprema:

Umutiti jaja sa dodatkom šećera i vanile u gustu i svetlu smesu.
U posebnu činiju izmešati lešnike, koje ste pre mlevenja, malo ispekli i oljuštili,brašno, kakao i prašak za pecivo.
Umešati veoma pažljivo, dodavajući malo po malo u umućena jaja.
Podmazati kalup za tortu,  prečnik 22cm i prekriti samo dno sa papirom za pečenje.
Isipati smesu,poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 25 do 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu, prevrnuti biskvit na žicu za hlađenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen biskvit preseći na pola i ostaviti da se i dalje hladi.

Na pari otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi i malo zgusne ali pazite da vam se ne ohladi.
Dodati u čokoladu puter i nutelu i umutiti sa mikserom.
Dodati sitno iseckane napolitanke i sve izmešati sa spatulom.


Staviti na tacnu jedan deo biskvita sipati preko biskvita fil, poravnjati i staviti preko fila drugi deo biskvita i malo pritisnuti rukom.
Ostaviti u frižider nekoliko sati.
Na pari otopiti čokoladu, puter i pavlaku, preliti tortu.
Ukrasiti sa pralinama i ostaviti preko noći u frižider.
Pre služenja torte, najbolje je izvaditi tortu sat dva, pre nego što ćete je poslužiti, inače fil je tvrd ako je sečete odmah po vađenju iz frižidera.
 Prijatno!!!!!




петак, 27. децембар 2013.

Bogata torta od čokolade i višanja

Htela sam da napravim lepu čokoladnu tortu mojim najdražima za Božić i slika ove torte me je oduševila..malo su mi bile neke stvari nejasne, postavila pitanje, dobila odgovor ali mi nije bio zadovoljavajući i naravno,početak je bio fijasko...retko kada da nešto bacim da ne mogu da popravim, ali ovde se nije moglo drugačije.
Moj savet je, ne verovati u ono što se vidi na slici, dok se ne isproba,recepte ne postavljati, jer tek kad neko postavi recept i sam ga je napravio, može da napiše recept....ovde očigledno nije bio takav slučaj i što me najviše ljuti je da nigde nema izvinjenje.
Skoro mi se desilo da sam pravila flan po receptu sa bloga i naravno da sam ga bacila, jer svi znamo da se flan peče u posudi sa vodom..naravno, blogerka koja je postavila recept, je zaboravila da to napiše i završio je u đubretu. Meni ti sastojci nisu bili baš tako skupi, ali zamislite da ga je neko pravio ko nema kondenzovano mleko i nekom igrom slučaja ga je nabavio ili dobio i na kraju se to mora da baci...niko nema para za bacanje...
Pa da počnem sad da pišem recept...jer ova torta to i zaslužuje.

Sastojci za biskvit:
6 jaja
100 g šećera
200 g mlevenih oraha
75 g brašna
30 g kakao
1 kesica praška za pecivo ( 16 g )
Sastojci za sirup od voća:
1 tegla kompota višanja od 800 ml
2 kašike šećera
2 kašike balsamic sirćeta
Sastojci za fil:
4 žumanca
100 g šećera
50 g gustina ili oštrog brašna
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
350 ml mleka
100 g putera
200 g čokolade za kuvanje
250 ml pavlake

Za dekoraciju:
 sveže trešnje,malo višanja ili trešanja iz kompota, čokoladne mrvice,malo seckanog pistaćia....šta god vi već volite

Priprema:
Mlevene orahe,brašno, prašak za pecivo i kakao izmešati sve zajedno.
Jaja mutiti zajedno sa šećerom,dok ne dobijete svetlu i gustu smesu ( oko 5 do 7 minuta ) i spatulom umešati, po malo dodavajući,mlevene orahe, nežnim pokretima.
Sipati u kalup za tortu ( koji ste prekrili papirom za pečenje i podmazali stranice ili obložili papirom za pečenje ) veličine 23-24cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 do 35 minuta ili dok vam čačkalica ne bude čista, kad je zabodete u sredini testa.
Ostaviti biskvit da se potpuno ohladi ( može i preko noći ) i ohlađen preseći na pola ( najbolje je seći ga  koncem ili strunom )

Sada skuvati kremu.

U šerpu staviti mleko da se kuva, zajedno sa vanilom.
Umutiti žumanca zajedno sa šećerom u gustu i penastu smesu i dodati gustin ili oštro brašno. Provrelo mleko sipati u tankom mlazu u žumanca, stalno muteći sa mikserom, dok ne isipate svo mleko i mutite još vrlo kratko. Vratiti sve u šerpu i kuvati, stalno mešajući sa žicom za mućenje, dok se ne zgusne. U toplu kremu dodati sitno iseckanu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi. Pokriti sa najlonom preko kreme ( da se ne stvori korica ) i ostaviti da se ohladi.
Puter umutiti sa kašikom prah šećera ( i ne mora da se stavlja šećer ali se uvek bolje umuti sa njim ) Hladnu kremu dodavati po malo u umućen puter i mikserom umutiti u glatku kremu..
Pavlaku  dodati u čokoladnu kremu i još jednom sve zajedno umutiti u kremastu smesu. Ostaviti u frižider do upotrebe. ( ili umutite pavlaku posebno i samo je spatulom sjedinite sa ohlađenom kremom )

Ocediti trešnje ili višnje iz kompota. Ako koristite višnje, tečnost je malo kiselija nego od trešanja.
Višnje ostavite sa strane da se dobro ocede a u tečnost dodati šećer ( manje ako su trešnje ili bez i malo šećera, zavisi od slatkoće tečnosti ), balsamic sirće, ako ga nemate,preskočite i ukuvati u malo gušći sirup i ostavite da se ohladi.

Jedan deo prerezanog biskvita staviti na tacnu, preliti sa 3-4 kašike sirupa, pazeći da imate dovoljno i za drugu polovinu biskvita,okolo staviti obruč od torte i staviti polovinu oceđenih višanja iz kompota, preko sipati pola kreme od čokolade.
Drugi deo biskvita ( sečenu stranu ) takođe preliti sa ostatkom sirupa i nežno staviti preko fila, preko biskvita staviti ostatak višanja i preliti sa ostakom kreme.
Ostaviti u frižider da se dobro stegne.
Tortu možete premazati sa ganache kremom. Zagrejati 100 ml pavlake i preliti preko 150 g čokolade, mešati dok se čokolada ne otopi i ostaviti da se potpuno ohladi. Umutiti i dekorisati tortu.

Ja sam tortu ukrasila sa ganache kremom odozgore a okolo sam napravila ogradicu od čokolade.


Ogradica se pravi ovako:
Iseći pek papir koliki je obim torte, i malo veći za nekoliko cm.Zalepiti ga na radnu površinu ili neko pleh, da vam se ne pomera dok radite.
Čokoladu ( oko 150 g ) otopiti u mikrotalasnoj ili na pari, i ohladiti je malo da ne bude prevruća sipati je u kesicu za zamrzivač, odseći vrh i praviti šare po pek papiru. Ostaviti da se malo ohladi, oko minut i pipnuti prstom, ako je čokolada mekana ali ne i tečna, obaviti je,zajedno sa papirom, okolo torte,počnite sa stranom koja nema ekstra prazan papir i završiti sa stranom koja ima malo papira bez čokolade, koji ćete preklopite preko papira sa čokoladom na početku gde ste počeli sa ogradicom.
Kad se čokolada potpuno ohladila, pažljivo skinuti pek papir, početi sa stranom gde ste završili.



Prijatno!!!!

Ovde je slika neuspelog biskvita, koji je rađen po originalnom receptu, niti se mogao uliti u kalup a kamoli preseći na pola, jer je bio toliko tvrd, da se lomio.



четвртак, 26. децембар 2013.

Splitska torta

Divna torta puna suvog voća i sa fantastičnim ukusom pomorandže.


 


Sastojci za biskvit:

9 belanaca
100 g sitno iseckanih suvih smokava
100 g sitno iseckanih urmi/datulja
80 g sitno iseckanih blanširanih badema ( mogu i ne blanširani )
100 g sitno iseckanih oraha
50 g suvog grožđa
2 kašike ruma
75 g brašna
prstohvat soli
125 g šećera

Sastojci za kremu:

9 žumanaca
125 g šećera
2 kesice vanilinog šećera 
125 g gustina
800 ml mleka
250 g putera
1 kašika vanilla paste ili kesica vanile
korica jedne pomorandže

Za preliv:

2 kašike ruma
6 kašika sveže isceđenog soka od pomorandže

Za dekoraciju:

Čokoladne mrvice


Priprema:

Zagrejati rernu na 180*C i pleh, veličine 35cm X 40cm postaviti papirom za pečenje.

U zdelu staviti svo iseckano voće, bademe i orahe.
Suvo grožđe potopiti u dve kašike ruma da malo omakša, ocediti sa rukom grožđe a rum ostaviti sa strane, ( trebaće dam da prelijemo korice ) dodati brašno i sve dobro izmešati.

U veću zdelu staviti balanca i prstohvat soli i mutiti ih dok ne postanu čvrsta, dodavati po malo šećera i mutiti ih dok ne dobijete sjajnu i gustu smesu.
Trećinu belanaca dodati suvom voću i sa spatulom ih izmešati i dodavati po malo i ostatak belanaca i spatulom ih umešatai.
Smesu sipati u pleh, poravnjati i peći oko 20 minuta. Isključiti rernu, otvoriti malo vrata i ostaviti još petnaestak minuta biskvit u rerni.

Ohlađen biskvit preseći oštrim nožem na tri dela i oprezno odvojiti od pek papira.

Umutiti sa žicom za mućenje žumanca i šećer, gustin i 100 ml hladnog mleka ( originalni recept kaže 900 ml mleka, ja sam smanjila jer mi je fil bio po malo redak... a ostatak staviti u šerpu,zajedno sa vanilom i pustiti da provri.
Kad je mleko provrelo sipati smesu od žumanaca a žicom za mućenje stalno mešajte, da vam se ne stvore grudvice i kuvati oko 5 minuta,ili dok vam se smesa ne zgusne, stalno muteći.Na kraju dodati izrendanu koricu pomorandže. ( možete koristiti i prirodno ulje od pomorandže, 4 do 5 kapi )
Puter penasto umutiti i dodavati vruću kremu u puter, stalno muteći. Ostaviti da se fil ohladi.

Pomešajte 2 kašike ruma i 6 kašike sveže isceđenog soka od pomorandže.
Staviti jednu traku kore na tacnu, preliti trećinom preliva i premazati trećinom fila  , tako isto uraditi i sa drugom korom i završiti sa filom.
Posuti sa čokoladnim mrvicama ili ukrasite po vašoj želji i ostavite preko noći u frižider.

Od ove količine možete napraviti i okruglu tortu, podeliti sve na tri dela i peći jednu po jednu koru.
Količinu i izbor suvog voća prilagodite svom ukusu.

Žao mi je što nema preseka...ali ću ovu tortu uskoro ponovo praviti.

Prijatno!!!!



Ovih dana smo imali veliko nevreme u Severnoj Americi, koje je zahvatilo i nas...velike štete su napravljene, ali se preživelo, 27 sati bez struje i grejanja,mada pojedini delovi grada još uvek nemaju struju i grejanje.


Ovako je počelo 22 decembra ....


i nastavlja se...


Ispred kuće je bilo klizalište


a ovo je sledećeg dana




Ovo nam je omiljena staza za šetnju, gde ja nisam mogla da prođem, jer je nizbrdica a led svuda okolo. Moj muž je tuda prošao, ja sam išla okolo....


a danas sneg pada i ne misli da stane....ja moram u šetnju, jer dva dana nismo išli, ko će izdržati u kući..a puno se jelo ovih dana i nastavlja se...

уторак, 24. децембар 2013.

Merry Christmas to all of you!!!!

Srećan i blagoslovljen Božić, svima vama koji slavite 25 decembra!!!!

May this holiday season bring cheer, hope and prosperity to you and yours!!!


Pečena kokoška


Svi znamo kako ispeći pile, ovo je malo na drugačiji način, ako želite isprobajte,bićete veoma zadovoljni.Na isti način možete ispeći i Božićnu ćurku.


Sastojci:

     1 veće pile od 2 do 3 kg
     1 kašika krupne soli
     1/4 kašičice bibera
     4 šnite dimljene slanine
     250 ml mleka
     1 do 2 limuna isečenih na pola
     cela glavica belog luka
     2-3 kašike putera izmešanog sa reaznim začinima po vašem ukusu
     povrće ( praziluk, krompir, šampinjoni,luk,čenovi belog luka sa ljuskom, celer, karfiol, majčina dušica, peršun )

Priprema:

Sve izvaditi iz kokoške ( obično ima kesica sa džigericom, vratom i želucem, to sačuvajte da napravire supu ) i dobro je oprati i ako je potrebno, očistiti je od ostatka perja ( ne znam kako se zove ono sitno belo što nekad ostane po koži ).
Osušiti je dobro, iznutra i spolja.Posoliti je sa dosta soli,staviti u neku posudu i ostavite je preko noći da stoji u frižider ili na nekom hladnom mestu ( garaži ).
Sutra je dobro isprati sa vodom da otklonite višak  soli i još jednom, kuhinjskim ubrusom je dobro osušiti.
Posoliti je vrlo blago sa unutrašnje strane.
Iseći limun na pola, glavicu belog luka preseći na pola ( ne odvajati češnjeve i oljuštiti samo malo spoljne listove, većinu ostaviti da drži glavicu celom ) iseći nekoliko većih komada praziluka, i sa svim tim napuniti unutrašnjost kokoške,dodati nekoliko grančica majčine dušice.
Zatvoriti je čačkalicama ili ušiti koncem.
 Preliti je sa mlekom i iscediti sok od limuna preko nje.


Omekšali puter izmešati sa svežim ili suvim začinima,po ukusu i natrljati svuda po kokoški  a celu kokošku malo pobiberiti i staviti malo crvene paprike ( ja koristim začin za piletinu, koji se zove Montreal chicken ) i ako hoćete možete posoliti sa Podravkinim mixom za piletinu,zavezati joj noge sa kuhinjskim koncem i prekriti je sa šnitama dimljene slanine. ( po izboru, slaninu možete izostavite ali ja volim taj ukus koji dobije od slanine )
( ja sam zaboravila da je prelijem mlekom i sokom od limuna odmah, tek sam to uradila kad sam stavila svo povrće okolo nje, pa sam morala dodatno da joj dodajem začine...znači, preliti je kad je stavite u posudu i tek onda stavljati začine.
 
 
 
Rernu zagrejati na 175-180*C.
Dok se rerna greje pripremiti povrće po vašem izboru, koje možete peći pored kokoške ili u posebnoj posudi,izbor je vaš,ili možete je peći bez ikakvog dodatka, pecite samo meso a napravite pire krompir posebno....ovde je najvažnije kako ispeći vrlo sočno meso. )
 
Posudu zaklopiti ili pokriti sa alu folijom i dobro je zatvoriti sa strane i peći kokošku tako oko 45 minuta,otklopiti i zapeći je još pola sata ( u zavisnosti od vaše rerne.
Prelivati je sa njenim sokovima.
 
Pečenu kokošku izvaditi na oval, pokriti je sa alu folijom i ostaviti je 10 do 15 minuta da se "odmori", biće mnogo sočnija.


Na ovaj način možete peći i kokošku isečenu na komade, samo je onda ne pokrivajte,pecite je otkrivenu.
 
 
Prijatno!!!!



 
 


понедељак, 23. децембар 2013.

Slana torta " Ruska salata "


Obožavam ovakve zalogaje..vama ih poklanjam za ove dolazeće Božićne i Novogodišnje praznike. 






  Sastojci za rusku salatu:

     250 g krem sir
     3 kašike kisele pavlake
     2 kašike majoneza
     1 kašičica Dijon ili bilo koji ljut senf
     2-3 struka mladog luka ili pola ljubičastog luka
     2-3 kašike sitno iseckane crvene paprike
     250 g sitno iseckane piletine
     4-5 sitno iseckanih kiselih krastavčića
     1 veća sitno iseckana šargarepa
     100 g skuvanog graška
     3 sitno iseckanih kuvanih jaja
     2-3 kašike sitno iseckanog vlašca
     1 čen belog luka
      kuvana jaja i peršun za dekoraciju


Priprema:

Prvo spremiti patišpanj  za tortu:
Napravljen je od smese za ovaj rolat, možete napraviti svaku koru posebno u tri boje ili ovako kao za rolat.Meni lično je mnogo lepši  na ovaj način.

   Sastojci za zeleni deo rolata:

     2 jaja
    2 kašike ulja
    1 kašika kisele pavlake
    2 kašike brašna
    1 mala kašičica praška za pecivo
    2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća

    Sastojci za crveni deo rolata:


     2 jaja
    2 kašike ulja
    1 kašika kisele pavlake
    2 kašike brašna
    1 mala kašičica praška za pecivo
    2 kašike ajvara

    Sastojci za žuti deo fila:


     2 jaja
    2 kašike ulja
    1 kašika kisele pavlake
    2 kašike brašna
     1 mala kašičica praška za pecivo
    2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira

Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.
Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.
Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.
Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodno zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Toplo prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti pek papir i ostaviti da se potpuno ohladi.
Hladno preseći na 3 dela po dužini.


Dok se kora hladi pripremiti fil.
Skuvati šargarepu i grašak ali da ne bude prekuvano. Skuvati 5 jaja, 3 idu u fil,dva za dekoraciju.
Ocediti i ohladiti u ledenoj vodi sa dodatkom leda. Još jednom dobro ocediti i ostaviti na kuhinjski papir da upije višak vode.
Umutiti krem sir sa kiselom pavlakom, majonezom i senfom.
Dodati, sve ostale, sitno iseckane sastojke i na kraju dodati sitno iseckana jaja, skuvani grašak,so,biber i šargarepu i sve sa spatulom sjediniti. Probati za biber i so.
Staviti jedan deo patišpanja na dužu tacnu, preko pažljivo naneti pola količine smese od sira, preko drugi deo patišpanja i ostatak smese od sira i završiti sa korom.


Ukrasiti sa sečenim jajima ili kako vi već volite. Pokriti sa najlonom i ostaviti preko noći u frižider.
Sutra iseći na šnite i poslužiti za predjelo.


Ovo nije tipična ruska salata...vi pravite fil po vašem ukusu i izboru.

Prijatno!!!!

 Sad malo pogledajte slike kakva je noć bila...mi smo bili u gostima i kad smo se vraćali, ovo nas je pratilo putem. Ove slike su iz naše ulice i posle sat vremena je nestala struja, koju nismo imali 26-7 sati a kad nema struje, nema ni grejanje,ni kuvanje, ni TV, ni telefon...totalno smo zavisni od nje. 



 Dva dana uzastopce je padala ledena kiša...napravila je mnogo štete.








Od našeg ulaza u garažu je napravljeno klizalište,danas je još i gore,još nisam izašla napolje ali vidim kroz prozor.

недеља, 22. децембар 2013.

Rolat od paradajz pirea

Izvanredan rolat koji vam može poslužiti za Božićno i Novogodišnje slavlje...




Sastojci za rolat:

     3 jaja
     100 ml tople vode
     50 g gustina
     30 g brašna
     1 kašičica mlevene crvene paprike
     2 kašike paradajz pirea
     60 g otopljenog putera
     2 g praška za pecivo
     po ukusu soli

    Sastojci za fil:

     200 g krem sir ( po želji možete staviti masniji domaći kravlji sir )
     2 kašike kisele pavlake
     2 struka mladog luka
     1 kašika sitno iseckanog peršuna
     1 mali čen sitno iseckanog belog luka
     po ukusu so i biber

    Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i ostaviti sa strane.

Brašno, gustin i crvenu mlevenu papriku izmešati i prosejati.
Pire od paradajza rastvoriti u toplu vodu.
Umutiti žumanca i dodati razmućen pire i sjediniti sve zajedno.
Preko jaja sipati po nekoliko kašika brašna i spatulom sjediniti onda dodavati po malo otopljen puter i njega sjediniti sa smesom, pa opet brašno,puter..dok imate materijala i na kraju sipati celu smesu preko belanaca i spatulom sjediniti u glatku smesu.

Pleh, veličine 22cm X 30cm prekriti sa papirom za pečenje,sipati smesu svuda ravnomerno i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 10 do 12 minuta.
Ispečen rolat okrenuti na kuhinjsku krpu, pažljivo odlepiti papir za pečenje i zaviti dok je topao.
Dok se rolat hladi umutiti krem sir sa kiselom pavlakom, dodati sve ostale sastojke.
Ohlađeni rolat odviti, premazati sa smesom od sira, ponovo zaviti u najlon foliju, krajeve dobro uvrnuti da se stisnu i ostaviti, najbolje preko noći u frižider.

Iseći na kolutove, oko 2cm ili malo manje,ukrasiti kako vi volite i poslužiti.

Prijatno!!!!



субота, 21. децембар 2013.

Trostruki čokoladni užitak

19 decembra je Sv. Nikola i slava kod prijateljice....ta žena je svima nama pravila kolače i torte, ali više ne može, godine su je stigle i sada je red na nas da "vratimo dug". Njena snaha obožava kremaste i čokoladne torte i ovo sam napravila za nju. 



   1 pakovanje rozen kora a može i keks ( petit beurre )

    Sastojci za čokoladni fil:


     750 ml punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od čokolade
     100 g tamne čokolade sa 70% kakaoa
     100 g putera
     75 g šećera

    Sastojci za svetliji fil:


     750 ml punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od lešnika
     100 g mlečne čokolade
     100 g putera
     50 g šećera

    Sastojci za beli fil:


     750 g punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od vanile
     100 g bele čokolade
     100 g putera
     50 g šećera

    Sastojci za ganache:


     250 g čokolade
     250 ml pavlake
     kašika - dve konjaka ( ne mora )


Priprema:


Prvo napraviti sva tri fila.
U tri šerpice staviti po 750 ml mleka, oduzeti malo u koji ćete rastvoriti puding a u ostatak mleka staviti šećer i ostaviti da provri. U provrelo mleko sipati puding i stalno mešajte sa žicom za mućenje da se ne stvore grudvice.
Kuvati dok se ne zgusne.
U vruć puding staviti čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi ( da vam pomogne da se čokolada što pre otopi iseći je na manje komade )
Tako uraditi sa sve tri smese.
Sipati u zdele, pokriti sa najlon folijom direktno preko pudinga ( da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.

 Umutiti puter sa kašikom dve prah šećera u kremastu smesu.
Uzeti druge zdele i u svaku staviti po 100 g putera i stalno muteći sa mikserom dodavati ohlađenu kremu od čokolade i pudinga i umutiti u glatku smesu.
Sada, izbor je vaš,možete koristiti rozen korice ( ja sam njih koristila, ako hoćete da imate samo kremastu tortu,jer one se i ne osete da ih ima u torti, onda upotrebite njih a ako hoćete da imate ukus "testa" onda koristite petit beurre keks, koji ćete prethodno umočiti u mleko i naređati da dobijete veličinu 20cm X 30cm.
Ja sam svaku kremu podelila na 3 dela po 300 g i znači imala sam 9 posudica. Ako koristite keks ja bih stavila od svake kreme po dve,što znači po 450 g svaki red.
Staviti na tacnu koru,ili keks, preko nje staviti tamnu kremu prvo,opet koru i onda svetliju kremu od lešnika, opet koru i na kraju belu kremu.
Ponoviti sve ispočetka:kora,tamna krema, svetla krema i na kraju bela i imate tako još jednom i završiti sa korom.
Ostaviti preko noći u frižider ili na hladnom mestu.
Napraviti ganache tako što ćete zagrejati pavlaku do vrenja, ali da ne provri,preliti preko iseckane čokolade ( ja sam koristila čokoladu za kuvanje ) i mešati dok se potpuno ne otopi, dodati konjak,još jednom sve promešati i ostaviti preko noći u frižider.
Umutiti sutra pre nego što ćete dekorisati tortu.
Premazati tortu sa ganache kremom, ukrasiti sa čokoladom i dodati na kraju truffles od čokolade.
Tortu ,možete dekorisati po vašem izboru.
Ja nisam veliki obožavatelj torti i kolača, ova je fina jer je puna kreme i brzo se pojela...ja sam samo probala kreme dok sam ih pravila,tortu nisam probala, jer dok smo mi došli sa druge slave, više nije bilo mesta u stomaku ni za šta a kamoli za slatkiše, ali oni koji su je probali su rekli da im se dopada.
Ovu ću tortu ponoviti sa turskim keksom, jer mislim da će biti idealan spoj. Presek nemam ali uskoro će biti.

Tortu možete i zamrznuti, još je lepša,deluje mi kao neka lepa sladoled torta


Slika nije moja već snahe moje prijateljice koja je ovo uslikala sa telefonom...šteta što nije lepša slika.
 
Prijatno!!!!!


петак, 20. децембар 2013.

Štrudla s brusnicama i krem sirom

Još jedna odlična ideja kako iskoristiti ovomesečnu namirnicu, brusnice za igricu " Ajme,koliko nas je"
Moji recepti ne učestvuju u igrici ali volim da su svi ovi recepti na jednom mestu...ja ih imam toliko puno, da neću uspeti sve da ih uvrstam ovde.
Vama, srećno!!


  Sastojci za testo:

     7 g suvog kvasca
     65 g + 1 kašičica šećera
     375 ml toplog mleka
     2 jaja
     115 g otopljenog putera
     1/2 kašičice soli
     600 - 750 g brašna
     1 kašika vanilinog ekstrata ili vanilla paste
     1 kašika naribane korice od pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže

    Krema od sira:


     180 g krem sira
     2 kašike šećera
     1 jaje
     1 kašičica vanilinog ekstrata

    Voćno punjenje:

     250 g brusnica
      sok od pola limuna
     50 g šećera
     40 g skrobnog brašna

    Za premazivanje testa:

     1 jaje
     1 do 2 kašike mleka


   Priprema:


U veću zdelu za mešenje staviti toplo mleko, kašičicu šećera i kvasac,sve dobro promešati da se kvasac i šećer otopi,dodati 300 g brašna i sa žicom za mućenje sjediniti sve zajedno.Pokriti ostaviti oko pila sata da starter nadođe.

Kad se starter uduplao, dodati blago umućena jaja,šećer,otopljen puter sve dobro izmešati sa varjačom.Dodati još 300 g brašna i umesiti testo, isipati na radnu površinu i dodavati još po malo brašna dok ne dobijete glatko, ali po malo lepljivo testo.Meni je ostalo vrlo malo brašna od ovih 150 g koje nisam dodala odmah.
Umešeno testo premazati blago sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Dok testo raste umutiti krem sira,koji je sobne temperature, sa šećerom,jajetom i vanilom.Ostaviti na stranu.
U manju šerpicu staviti brusnice,sok od pola limuna,skrobno brašno ( ja sam ovde koristila puding od vanile umesto skrobnog brašna ) i šećer i kuvati na srednjoj temperaturi dok se smesa ne zgusne ( ja nisam kuvala voće,zaboravila sam a brusnice su mi bile zamrznute,koje sam još juče izvadila i ostavila u frižideru,tako da su bile manje sočne nego što su sveže,znači važno je da se voće malo prokuva da se zgusne ).Ostaviti da se prohladi.
Naraslo testo podeliti na pola. Od ove količine testa dobićete dve štrudle ( ja sam pravila samo jednu štrudlu i sve sastojke sam podelila na pola )
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo na pravougaonik veličine 30cm X 45cm
Testo sa strane raseći sa pizza sekačem ili oštrim nožem na trakice oko 2 cm debljine a sredinu ostaviti celu,na tu sredinu prvo staviti pola smese od krem sira preko naređati polovinu voće.Gornji deo testa koji je malo širi od prethodnih trakica preklopiti preko voća onda preklapati trakice unakrst, jednu preko druge.Na kraju takođe testo prebaciti preko fila,kao na početku i završiti sa prebacivanjem trakica.
Prebaciti upletenu štrudlu tako što ćete vaše ruke podvući ispod štrudle i preneti na pleh koji ste postavili sa papirom za pečenje. Ako vam je lakše, razvaljano testo preneti na papir za pečenje pa onda iseći trakice i puniti filom.
Ostaviti štrudlu,pokrivenu, da naraste još pola sata.
Naraslu pletenicu blago premazati sa umućenim jajetom i mlekom,po želji posuti je sa malo braon šećera i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 30 do 35 nminuta ili dok vam fino ne porumeni.
Pečenu štrudlu ohladiti,posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Umesto brusnica možete koristiti borovnice, jagode, višnje, jabuke,breskve.Šećer stavite u ovaj voćni fil po slatkoći voća koje stavljate u nadev,brusnice su malo kiselije zato treba 50 g šećera.