понедељак, 24. март 2014.

Lisnata rolat pita

Vidim ovu pitu pre nekoliko dana na Coolinarici i naravno, oduševim se, jer peciva, valjda i vrapci na grani znaju, da mi je slabost. Pošto smo imali slavlje prošlog vikenda u kući, morali smo da se malo odmorimo od svega a u međuvremenu su me navukli oni kroasani sa starterom, da ih isprobam i jedva sam čekala priliku da isprobam ovu pitu.
Juče smo išli sa našom decom, kod sinovljevog krštenog kuma, da ga sin i zvanično pita da mu bude kum na venčanju, tako tradicija nalaže, da se kumstvo prenosi sa oca na sina,jer njegov otac je krstio mene a kad su deca bila mala i trebala da se krste, moj kum je to odmah predao svom sinu, koji je u to vreme bio, samo petnaestak godina i krstio je moje sinove.
Unapred se znalo da će mu biti kum, ali red je i da se lično pita. Kum je kumstvo prihvatio sa oduševljenjem i zaista se radujemo.


Originalni recept sa Coolinarike kaže da je potrebno 800 g brašna, ja sam pomešala dve vrste brašna, svenamensko i hlebno brašno i bilo mi je potrebno samo 700 g i umesto 250 ml mleka, koristila sam samo 100 ml mleka gde sam stavila kvasac i šećer a za preostalih 150 ml sam koristila mlaćenicu / jogurt jer su mi testa sa jogurtom mnogo mekša.
Za premazivanje testa je trebalo 200g putera i 200g krem sira.Ja sam smanjila puter na 100g, krem sir na 150g a i 150g feta sir i sve to umutila sa mikserom i dobila onaj naš emigrantski kajmak sa kojim sam premazivala testo. Možda je pita trebala više da se lista da sam premazivala samo sa krem sirom i puterom, ali meni nije ni malo smetalo što se nije puno listala, bilo mi je važno da je ukus fantastičan, spolja hrskava a unutra meka kao pamuk.


Dok sam sekla rolatiće i ređala u pekač, počelo mi je u glavi da se vrti da sam ovo već negde videla, ali gde...... u moru recepata i slika se nisam mogla da setim. Naravno posle malo dužeg razmišljenja i "čeprkanja" po glavi, setih se.........................kod mignonne. To je njena lisnata pogača 2 i onda odoh na njen recept i uporedim ih, nisu isti, ali vrlo slični.
Jeka je recept našla u najnovijem izdanju "Dobre Hrane" i njoj hvala što ga je napisala na Coolinarici. Ja sam ranije kupovala te naše magazine, neke od njih mi je slala sestričina iz Srbije,ne kupujem ih više, retko stignem na vreme da ih kupim, jer naših prodavnica u mom kraju nema a dok ja odem u grad, već su rasprodati.

 Sledeći put ću pratiti Lanin recept i verujem da će se mnogo više listati jer ću koristiti samo puter ( margarin smo davno izbacili iz upotrebe ) samo da uporedim pogače i ukus.


Koristila sam slani puter i fetu i pored toga bi trebalo dodati još soli, kad nama, koji so koristimo minimalno, a koristimo morsku ili himelajsku so, je bilo potrebno još soli,možda još jedna kašičica.

Sve u svemu, pita jeste fantastična i ponoviću je uskoro. Toplo vam je preporučujem, po kom god da receptu napravite, sigurna sam da će vam se dopasti.

Prijatno!!!!

14 коментара:

  1. Zoko, divna je pita/pogaca, ti si zaista majstorica za fina peciva.:) Recept iz Dobre hrane je zapravo skinut sa bloga, inace to redovno rade, samo promene naslov i jedan od sastojaka, naravno nikada se ne sete da potpisu autora, a u svakom broju prepoznam bar po nekoliko recepata sa nasih blogova.
    Cestitke na lepim novostima i zelim vam da sve pripreme proteknu na najbolji nacin i da u veselju proslavite najlepsi dogadjaj.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Lana na lepim željama...
      Viđala sam i ja ranije recepte sa blogova i zaista ne znam što je teško staviti odakle je recept ili ideja uzeta. Tvoja pita mi je bila već bookmarked da je napravim, ali sam zaboravila i dok mi lampica se nije upalila dok sam sekla rolatiće i ređala ih u pekač. Sledeći put ću napraviti po tvom receptu i sigurna sam da su obe pite odlične...Još jednom, hvala i topli pozdrav iz ove smrznute i pune snega, Kanade.

      Избриши
    2. i ja sam se danima mučila oko slike rolata,znam da sam ih negdje vidjela,znam....bila je divna slika..... ali gdje ????? i bingo ! zoka detektivka je riješila "moj" slučaj-lanina prelijepa slika i način izrade,kako sam mogla zaboraviti... nije bilo tako davno !
      prelijepo si napravila ovu rolat pitu,a za ovim pekačem sam "odlijepila",divaaaan je !

      Избриши
    3. E moja Danka, tako i ja kad znam da sam negde nešto videla onda kopam po mozgu dok ne iskopam...ja se dobro sećam kako sam se oduševila sa Laninom pitom,ali naravno da sam zaboravila.Verovatno bih se setila kasnije da nije bilo Jekline pite da je napravim ali nema veze i jedna i druga je lepa na svoj način. Uskoro moram da napravim Laninu.
      Pekač imam već godinama, imam i okrugli i to je poklon mojih dragih prijatelja ali ih tako retko koristim.Hvala ti punoooooo i zagrljaj za tebe:))

      Избриши
  2. Страхотна пита! Ще я направя на Цветница, Зоки. Благодаря ти он сърце!

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da je dovoljno napisati izvor, jer svaka se domaćica potrudi speći, uslikati, napisati i staviti na blog bez obzira da li je već negdje objavljen recept. Tako da mene kad nešto privuče na nečijem blogu idem pročitati, vidjeti način pripreme i sve ostalo. Ova pita mi je super. Ali toliko je toga da zapravo čovjek i zaboravio što je vidio po drugim blogovima. Čak i ako je isti recept uvijek neko nešto napravi na svoj način.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid...meni se pita jako dopala i zato sam i stavila oba linka, jer su me oba privukla, i ja sam nešto izmenila u receptu pa sad neka svako pravi kako mu se sviđa, varijacija na ovu temu ima dovoljno.
      Ja sam da se svaki recept napiše na svom blogu jer se desi da se neki recepti kasnije izbrišu, blogovi zatvore i recepta nema,za mene je to u redu dkle god se navedu originalni linkovi odakle su recepti i ideje preuzete, jer treba se odati priznanje originalnom postavljaču recepta.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Pita tako dobro izgleda, ne smijem više gledati ovakve recepte i slike dok sam sa šalicom kave u ruci :) tako mame i tako bi dobro došao koji zalogajčić. Što se tiče izvora recepata i meni često neki zvuče i izgledaju poznato, negdje sam ih vidjela , a ne znam gdje i sve tako, ali nemam ništa protiv i da se duplo objave, lijepo je navesti izvor, a uz poneku varijaciju sve su to isti ali različiti recepti i u svaki dodamo nešto svoje samim time što smo ga sami pripremili i prezentirali.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pametnice moja... svaka ti je na mestu.
      Puno toplih pozdrava i ne gledaj više slike, nego zamesi,ali samo pola količine, jer cela ćete stalno mamiti. Ja ću je uskoro ponovo praviti jer je pita za svaku pohvalu.

      Избриши
  5. Одговори
    1. Hvala Biljana, evo ovde je recept sa tri ideje pa izaberi koji se tebi sviđa. Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Pita je fenomenalna, meni se jako dopala jer je baš mekana i lisnata. A u planu mi je i Lanina pogača, odmah sam se setila nje, ali vidim da nisu isti recepti, tako da ću i nju uskoro da mesim sigurno ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaću i ja Laninu pogaču, nisu isti recepti ali su veoma slični i verujem da su oba recvepta podjednako dobra.

      Избриши