петак, 9. мај 2014.

Plavi patlidžan na mediteranski način

Još jedan ručak bez mesa, ako volite plavi patlidžan onda je ovo za vas.
Ovaj ručak je pripremljen za mog supruga, kome je danas njegov jubilarni rođendan.

Ljubavi, srećan ti rođendan!!!!!!



Sastojci: 2 osrednje veličine plavih patlidžana, maslinovo ulje, 3 do 4 čena belog luka, 1 manja glavica crnog luka, 1 konzerva od 580 ml mlevenog paradajza, 1 konzerva od 580 ml seckanog paradajza, 2 do, 3 kašike sitno iseckanog bosiljka ili po ukusu, po ukusu; so, sveže samleveni biber, vegetein mediteranski mix, 200 g blanširanog spanaća, 300 g rikota sir, 75 g sveže izrendanog parmezana ili Grana Padano, 3 kašike hlebnih mrvica, peršun ili bosiljak 

Priprema: Plavi patlidžan oprati i iseći na šnite oko pola santimetra debele, prvu i zadnju šnitu opstaviti sa strane, trebaće vam za sos, posoliti, pobiberiti,preliti sa malo maslinovog ulja i peći u rerni, koju ste prethodno zagrejali na 210*C oko 10 minuta, okrenuti ih i peći još 5 minuta ili dok vam ne omekšaju, da možetze da uvijete rolnice od njih.
( Ja plavi patlidžan ne solim prvo, jer su mladi i nemaju gorčinu, vaši, ako su gorki,posoliti ih malo i ostaviti da puste tečnost,isprati sa hladnom vodom,osušiti i onda posoliti, pobiberiti i preliti sa maslinovim uljem )

Dok se patlidžan peče, pripremiti nadev i sos od paradajza.
U veći i dublji tiganj sipati maslinovo uljei kad se ulje zagreje dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na osrednjoj temperaturi dok luk ne postane staklast,dodati sitno iseckan beli luk i šnite, koje ste ostavili sa strane, sitno iseckati ( ja nikada ne ljušt  im plavi patlidžan tako da nisam ni ovog puta ) dodati i pržiti dok ne omekša, samo 2 do 3 minuta, dodati mleveni i sitno iseckani paradajz i kuvati sve zajedno oko desetak minuta. Dodati sitno iseckan bosiljak, po ukusu so, biber i vegetin mediteranski mix, sve izmešati i ostaviti sa strane.

Izvaditi plavi patlidžan iz rerne i ostaviti da se ohladi da možete da radite sa njim.
U dosta provrele vode skuvati spanać, koji ste prethodno očistili i oprali i popariti ga samo dok ne omekša,izvaditi ga iz vode i odmah ga staviti u drugu posudu u koju ste stavili hladnu vodu sa ledom.Dobro ga ocediti od viška vode. ( vode, koje su vam ostale od spanaća, hladna i topla sjedinite zajedno, ostavite da se potpuno ohladi i zaliti orhideje ili sobne biljke sa tom vodom ) Iseći spanać na krupnije.
u zdelu staviti spanać, rikota sir,60 g sveže izrendanog parmezana ili Grana Padano, pobiberiti i posoliti, dodati 1 čen sitno iseckanog belog luka i jednu kašiku sitno iseckanog peršuna i sve izmešati.

Na početku šire strane pečenog patlidžana staviti dve pune kašike smese od sira i spanaća i zaviti u rolnicu. Gledajte da raspodelite da imate dovoljno  za sve šnitice patlidžana.


Na dno pekača staviti nekoliko kašika sosa od paradajza da pokrije dno, preko naređati zavijene rolnice, tako da je završni deo rolnice na dnu, sipati  još malo sosa između rolnica, većinu sosa ostaviti za poluživanje rolnica.
( ja sam pravila od 1 plavog patlidžana jer za nas dvoje je dosta za ručak, količine u sastojcima su date za 4 osobe )


U manju zdelicu staviti ostatak izrendanog parmezana i mrvica od hleba ( ja koristim panko mrvice, koje su pravljene od sredine hleba, bez korice ) i sve to izmešati i u ruci malo stegnuti mrvice i sir i tako ih staviti preko pripremljenih rolnica.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 210*C oko 20 minuta ili dok vam mrvice ne porumene a sos da vidite da krčka.

Na tanir staviti nekoliko kašika sosa, preko staviti 2-3 rolnice,pazite kad ih vadite da vam hlebne mrvice budu na vrhu, jer će vam baš one dati onu finu hrskavost dok jedete rolnice. Ukrasiti peršunom ili bosiljkom.
 ( Ako hoćete, možete skuvati špagete, onda prvo njih stavite na tanjir,preko njih staviti sos od paradajza i na kraju staviti rolnice od plavog patlidžana )

Poslžiti sa čašom vina i po želji možete dodati i topli hleb premazan sa puterom i belim lukom.



Prijatno!!!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

6 коментара:

  1. Анониман9. мај 2014. 02:48

    Super soothing jelo što bi Englezi rekli.I ja volim patlidžan,bas se može spremati na razne nacine.Ova tvoj ej super

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, nama je izuzeno prijalo i ovo nam je bio kompletan ručak. Hvala ti puno.

      Избриши
  2. Izvanredno. Mislim da ću ga spremiti sa tikvicama jer se moja deca mršte na patlidžan.

    ОдговориИзбриши
  3. Nina, može i sa tikvicama samo pazi da ih ne prepečeš, vrlo kratko ispod gornjeg grejača, da se samo zagreju i malkice porumene. Drago mi je da ti se dopada.

    ОдговориИзбриши
  4. Blizu nam je sezona patliđana, ovo će se sigurno pripremati, jako fino jelo !

    ОдговориИзбриши