четвртак, 10. јул 2014.

Plavi patlidžan pizza

Ja ne znam da li je sezona plavog patlidžana kod vas, kod nas ih ima preko cele godine i baš ovih dana ima jako lepih mladih patlidžana. Pizzu volim ali je prvi put jedem na ovaj  način i za vas, koji jedete gluten free hranu, ovo je idealno a takođe možete poslužiti za večeru ili toplo predjelo.
Mi smo ovo jeli za ručak,pored domaće  supice i bilo nam je dovoljno.


Sastojci:

1 veći plavi patlidžan
morska so i sveže samleveni biber
2 do 3 kašike maslinovog ulja
oregano ili italijanski začin
3 do 4 paradajza
100 g pršuto
100 do 150 g izrendana mozzarella sir
50 g izrendanog Grana Padano
listovi bosiljka

Priprema:

Oprati plavi patlidžan, posoliti sa solju i ostaviti da ispusti gorčinu. Kod nas plavi patlidžan uopšte nije gorak i ja ga ne solim da odstoji i ispusti gorčinu.

Rernu uključiti na 200*C, ,kolutove poređati na pleh, preliti sa maslinovim uljem, pobiberiti, posoliti i posuti sa italijanskim začinom ili oreganom i peći oko 15  do 20 minuta, da porumeni, na pola pečenja okrenuti kolutove patlidžana.

Izvaditi i dok se patlidžan hladi, iseći kolutove paradajza na istu debljinu kao i patlidžan, oko 1 cm i peći ispod gornjeg grejača, samo da omekša i malo porumeni, nemojte prepeći, rasturiće se.

Na kolutove pečenog patlidžana staviti malo mazzarelle sira, preko staviti kolut paradajza, preko staviti još malo mozzarella sir i preko staviti iskidan pršuto a na pršuto staviti vrlo malo Grana Padano. 

Tako uraditi sa svim kolutovima patlidžana i paradajza.

Vratiti u rernu i peći samo dotle dok se sir ne otopi.

Na vruće pizze staviti sitno iseckane listove bosiljka ili cele listove bosiljka i poslužiti tople.

Prijatno!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

9 коментара:

  1. I love this dish! I'm sure it's more than delicious!
    Have a wonderful evening, Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Me to.....Eggplant is on of my favour vegetable. Thank you, my dear Gery. Hugs:))

      Избриши
  2. Анониман10. јул 2014. 17:37

    Divno!Ima patlidžana i kod nas cele godine i mi ga volimoooo.Vidim da si koristila Grana Padano i taj sir ja preferiram iznad parmezana!

    ОдговориИзбриши
  3. Uh sve volim a sireve posebno. Hvala ti punoooo. Grlim te.

    ОдговориИзбриши
  4. Uh, mmmm, njam.

    U stanju sam samo ovakav komentar da ostavim:)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je jako fino, pravo ljetno jelo , patlidžana još ima i biti će ih tako da ću ih sigurno i ovako pripremiti !

    ОдговориИзбриши
  6. Kod nas su tek počeli domaći, a iz uvoza ih ima preko cele godine...obožavam ih.Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши