понедељак, 31. март 2014.

"Mramorni" kroasani

Volim ih na svaki mogući način, još jedan način kako dobiti lepe i interesantne kroasane.



Sastojci:
originalni recept

     400 g svenamenskog brašna
     250 g brašna za hleb + za doradu testa
     30 g kakaoa
     350 g putera,sobne temperature
     1 kašičica soli
     1 kašičica šećera
     16 g suvog kvasca
     65 ml mlake vode
     375 ml toplog mleka
     125 ml pavlake,10% masnoće, zagrejano vrlo malo

    i još:

     1 jaje
     1 kašika vode ili mleka
      nadev po izboru

Priprema:

Omekšali puter staviti u posudu dodati kakao i viljuškom sjediniti sa puterom da dobijete "čokoladni" puter.
Taj puter staviti na foliju, rukama ili folijom oblikovati u kocku oko desetak cm.Zaviti u foliju i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi.
Puter, kad trebate da ga koristite ne bi smeo da bude ni pretvrd ni isuviše mek da se lepi za prste,treba da bude,kad ga blago savijete da se savija bez pucanja. u slučaju da puca, ostaviti ga malo na sobnoj temperaturi.
U malo tople vode sa dodatkom toplog, ali ne prevrućeg, mleka staviti suvi kvasac i šećer, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Za to vreme, prosejati oba brašna i so,podeliti brašno na pola i u jednu polovinu dodati toplu pavlaku i narasli kvasac i mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Dodavati po malo preostalog brašna dok ne dobijete meko  ali ne i lepljivo testo. Testo će prilikom hlađenja da se malo stvrdne.
Isipati ga na radnu površinu i doraditi ga rukama ( a možete da ih mesite i rukama, meni je lakše da ga umesim mikserom i posle ga samo doradim rukama ),oblikovati u loptu, vratiti u činiju,pokriti sa najlon folijom i ostaviti u frižider najmanje sat vremena.
Izvaditi testo iz frižidera i prstima ga raširiti u kocku,puter takođe izvaditi iz frižidera,( ako je isuviše ohlađen izvaditi puter malo ranije iz frižidera ) i staviti puter.Preklopiti sve 4 strane preko putera i budite sigurni da je testo svuda okolo putera dobro zatvoreno da vam puter na "iscuri" prilikom tanjenja testa.
Težom oklagijom nežno lupkati po testu da se testo lakše tanji i rastanjiti testo veličine 20cm X 37cm ( otprilike ) presaviti testo na trećinu i drugi deo presaviti preko prethodnog dela,okrenuti testo da je po dužini ispred vas i rastanjiti ga oklagijom. Presaviti ga u obliku dugog pisma i još jednom presaviti  na trećine da su ivice zatvorene.
Kuhinjsku krpu namokriti sa vodom i dobro je ocediti, zaviti testo u nju i vratiti u frižider da se testo hladi,najmanje sat - dva.
Rashlađeno testo rastanjiti  na blago pobrašnjenoj radnoj površini isto kao i prvi put i preklopiti, zaviti u vlažnu kuhinjsku krpu i vratiti nazada u frižider i ostaviti sat vremena da se tasto ohladi. Uraditi tako još dva puta. Zadnji put, zaviti ovlaž sa vlažnom krpom, staviti u veću plastičnu kesu, vratite u frižider i ostaviti da odstoji najmanje od 4 do 6 sati a najbolje preko noći.

Blago pobrašniti radnu površinu, rastanjiti u krug 5-6mm debljine ili u pravougaonik veličine 25cm X 90cm, zarezati svaki trougao po sredini šireg dela,staviti nadev, ako koristite,( kod mene je bilo pola sa nutelom pola prazne )  zaviti, tako što ćete donji, uži deo, blago vući nasuprot vama.

Poređati ih na pleh, postavljen papirom za pečenje, prekriti ih sa najlonom i staviti u frižider da odstoje pola sata.
Izvaditi ih iz frižidera, premazati sa umućenim jajetom i mlekom/vodom a za to vreme zagrejati rernu na 200*C do 225*C.Peći ih oko 20 do 25 minuta.
Ohladiti ih na žici i poslužiti.
Ja sam od ove količine dobila 16 većih kroasana.
Originalni recept kaže da kad se testo rastanji zadnji put da se isečeni trouglovi,pre zavijanja, stave na pleh i u frižider pa tek onda zavijaju, ja sam ih prvo zavila pa stavila u frižider i ne verujem da pravi neku veliku razliku.Vi radite kako vi hoćete.
Prijatno!!!!!!



 

недеља, 30. март 2014.

Bundevara

Jedna od, naših, omiljenih pita...koju volimo, ma ne da volimo, obožavamo je. Kad god je pravim, vratim se u detinjastvo, kad ju je mama vrlo često pravila.Nije bilo nekih fensi šmenski kolača i torti, ali pite su uvek bile na stolu.


Sastojci:

1 kg muškatne tikve ili koju god već koristite za pite
200 g šećera
150 g suvog grožđa
cimet ( opcionalno )
500 g kora za pite i baklave
ulje za premazivanje kora
ako je bundeva puno vodenasta koristite griz  ( 5-6 kašika )

Priprema:

Bundevu oljuštiti, očistiti od semenki i izrendati na krupniju stranu.

Uzeti jednu koru,blago je premazati sa uljem,staviti drugu koru preko prve i nju blago premazati i tako uraditi sa još dve kore, što znači da svaki rolat treba da ima po 4 kore, ako staviter i 5 ništa neće promeniti.

Posuti svuda po kori izrendanu bundevu, posuti sa šećerom svuda po bundevi i ako je bundeva dosta vlažna posuti preko kašiku griza. Ja nisam koristila jer je ova vrsta bundeve na suvlju stranu. Pobacati svuda suvo grožđe i po ukusu posuti cimetom ( ja nisam ovog puta ).
Bočne strane pite podviti malo prema unutra, da fil ne ispada i zaviti u rolat.
Tako uraditi i sa ostatkom kora dok imate materijala.

Pleh za pečenje prekriti sa papirom za pečenje i naređati rolate ali da ima malo mesta između,ja volim kad su kore hrskave sa svih strana.
Prematati kore odozgore sa ostatkom ulja.

Zagrejati rernu na 190*C i peći pitu oko 45 minuta ili dok vam blago ne porumeni.

Ohladiti, iseći na parčiće,posuti prah šećerom i poslužiti posle ručka sa kafom.

Prijatno!!!!

субота, 29. март 2014.

Kiflice sa jajima

Čarobne slane kiflice sa jajima! Mozete ih posluziti za dorucak ili veceru, ili mozda kao predjelo za vase drage goste, sigurno necete pogresiti! 


 Sastojci:

     220 g mekog brašna
     230 g oštrog brašna
     1 kesica suvog kvasca ( 8 g )
     1 kašičica soli
     1 kašika mekanog putera
     2 kašike maslinovog ulja
     125 ml mlakog mleka
     125 ml mlake vode
     10 tvrdo kuvanih jaja ( može i jaja od prepelice )
     1 umućeno jaje
     malo grube morske soli

Sastojci:

U činiju pazljivo izmešajte brašno i suvi kvasac, dodati preostale sastojke i sve umešati mikserom ( nastavcima za mešenje) prvo kratko najmanjom, potom još oko 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite testo na toplom sve dok se ne udvostruči. 

Oblikujte testo u rolnu i podelite ga na jednakih 10 delova, razvaljajte delove testa u ploče prečnika 12 cm, odozgo stavite tvrdo kuvano i očišćeno jaje, i preklopiti ga testom, krajeve testa malo savijte unutra, oblikujući kiflice, pa kiflice staviti na pleh, prekriven papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite solju. 

Ostavite kiflice da odstoje na toplom mestu oko 1/2 sata. 
U međuvremenu zagrejte rernu na 210*C i pecite ih oko 15 minuta .

Ovaj recept će vam dobro doći posle Uskrsa kad imate puno kuvanih jaja i ako ne znate gde da ih iskoristite, evo vam jedne od ideja.

Prijatno!!!

петак, 28. март 2014.

Grašak sa noklicama

Šteta je što tako retko kuvam grašak, moj muž ga obožava a ja tu i tamo.Kad kuvam grašak volim da je malo pikantan jer ne volim njegovu slatkoću i obavezno ga pravim sa noklicama/knedlicama od griza.

Sastojci:

2 veće ljutike ( shallots )
3-4 čena belog luka
1 struk praziluka
1 ljuta paprika
4 pileća karabataka sa koskom, isečena na 3-4 dela
2 kašike paradajz pirea
1 velika šargarepa
1 kg graška ( koristila sam smrznuti grašak )
začini; vegetin mix za piletinu,sveže mleven biber, vegeta Natur, dimljena crvena paprika 1 puna kašika brašna,pola kašičice mlevene ljute paprike
2-3 kašike ulja od semenki grožđa ili maslinovo ulje

za knedlice:

1 jaje
1 kašika maslinovog ulja
malo seckanog peršuna
10 do 12 kašičica griza

i još:

sitno iseckana mirođija i peršun


Priprema:

Piletinu očistiti od kožice i viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom. ( nekada, umesto piletine koristim suva rebra ) Pobiberiti, povegetiti sa vegetinim mixom za piletinu i možete staviti malo vegetinog miksa crvene paprike pikante. Ja koristim začin koji se ovde u Kanadi zove Montreal Chicken and Mrs Dash sve promešati i ostaviti u frižider dok vi pripremate povrće.

U veću šerpu sipati malo ulja, dodati sitno iseckan luk arpadžik/shallots,sitno iseckan beli luk, dobro opran i sitno isečen prazi luk,ljutu papriku,koju ja obavezno očistim od žilica i semenki i sitno iseckanu  šargarepu, koju isečete na manje kockice i sve to dinstati/pržiti na osrednjoj temperaturi, dodati začinjenu piletinu,sve promešati, poklopiti i dinstati na nižoj temperaturi dok meso ne omekša,povremeno promešati.

U šerpu staviti sve začine,dimljenu papriku, jednu kašiku brašna ( ako stavljam krompir u grašak onda ne stavljam brašno, već izmeljam nekoliko kockica krompira da mi zgusne jelo ) i ako volite ljutkasto, dodati ljutu mlevenu papriku, sve izmešati i naliti sa vodom ( u početku staviti manje vode, dok ne dodate grašak i tek onda dodavati vodu koliko volite da vam je gusto ili ređe) ili pilećom supom, dodati smtznuti grašak, paradajz pire,promešati i pustiti da provri.

Kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati samo 15 do 20 minuta dok se grašak ne skuva.
Dok se grašak kuva, napraviti knedlice. Umititi jaje sa malo maslinovog ulja, dodati malo vegete ili soli,seckanog peršuna i griz i sve to sjediniti.
Otprilike 5 minuta pre nego što ćete završiti kuvanje, sa malom kašičicom ,koju ste prethodno zamočili u  tečnost sa graškom vaditi knedlice i pomoću druge kašičice,spuštati ih u varivo.Kuvati ih oko 5 minuta i na kraju isključiti, poklopiti i ostaviti da se malo ohladi.

Pre služenja iseckati ili samo mirođiju ili, kao što ja volim i peršun i morođiju, posuti preko jela i poslužiti.

Ja ne jedem hleb, meni su dovoljne knedlice a oni koji jedu hleb, poslužiti sa varivom.


Prijatno!!!!!

Kremasti tiramisu puding

Originalni kolač tiramisu je spektakularna poslastica, koja traži puno posla. Ovaj domaći puding ima sve elemente i ukuse koji su u tom kolaču, ali je mnogo jednostavnije za napraviti i može se poslužiti u svakoj prilici.



Sastojci:

     1 l mleka
     10 ml ili 2 kašičice instant kafe
     4 veća žumanca
     60 ml gustina
     100 g šećera
     1 kašičica vanilinog ekstrakta
     60 g iseckane čokolade za kuvanje
     250 ml mascarpone sira
     po ukusu za dekoraciju: cimet, kakao prah ili rendana čokolada


Priprema:

750 ml mleka i kafu staviti da se kuva.

U posudi umutiti žumanca sa sećerom,dodati im gustin i  ostatak mleka.

Kad je mleko skoro provrelo, uzeti kutlaču, pa polako, to vruće mleko, sipati u smesu od jaja, koju ćete stalno mešati žicom za mućenje.
Vratiti nazad u šerpu i kuvati oko 5 minuta,dok vam smesa ne postane gusta i glatka.

Skloniti sa ringle, umešati tečnu vanilu,sve dobro promešati i procediti kroz cediljku.
Polovinu smese sipati u iseckanu čokoladu,mešati sve dotle dok vam se čokolada ne otopi.
Obe smese pokriti sa plastičnom folijom, tako što ćete je staviti direktno na puding i ostaviti ih da se kompletno ohlade.
Mascarpone sira izmešati da vam omekša, pa ga umutiti sa žicom za mućenje zajedno sa pudingom od kafe.
U 6 čaša,po vašem izboru, staviti prvo puding od čokolade, preko njega staviti puding od kafe i posuti šta vam je po želji. Ja sam posula sa rendanom čokoladom.
Prijatno!!!!!



четвртак, 27. март 2014.

Pečeno povrće i pasta

Kad nemate puno vremena a hoćete lep ručak, probajte i pastu sa pečenim povrćem.


Sastojci:

200 do 250 g ne skuvane rotini paste ( ja sam imala u tri boje )
po pola crvene, žute i narandžaste paprike
200 g šparoga
1 struk praziluka
450 g šampinjona
1/4 glavice brokolija
2 veće glavice luka arpadžika / ljutike
5-6 čena belog luka
nekoliko sitnih ljutih papričica
maslinovo ulje
so i sveže samleven biber

i još:

1 kašika kapara, sitno iseckanih
5-6 sušenih paradajza, oceđenih od ulja
sveže izrendan parmezan
malo ljute tučene paprike
svež peršun
sveže samleven biber
250 g pečenog pilećeg mesa ( ako nemate ne mora )

Priprema:

Povrće oprati i očistiti i iseći na kocke i komade sličnih veličina. Šparogama odseći donji deblji deo i baciti a ostatak iseći na komade.
Ostaviti cele češnjeve belog luka a šampinjone iseći na malo deblje šnitice, brokoli iskidati na manje cvetiće a paprike iseći na veće kocke,praziluk iseći na 2cm debele kolutove,luk arpadžik iseći na deblje osmine a ako su glavice male iseći na pola ili ostaviti cele. ( u zavisnosti od veličine, kod mene su bili veći ) Papričice ostaviti cele, ako ne volite ljuto, onda ih raseći i očistiti od semenki i žilica.
Preliti sa maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti i sve dobro izmešati.
Sipati u pleh i poravnjati, a rernu uključiti na 200*C.Peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam blago povrće porumeni. Nemojte ga prepeći, neka ostane da je malo hrskavo.

Dok se povrće peče, u šerpu staviti vodu sa kašičicom soli i pustiti da provri,kad provri,dodati pastu i kuvati oko 8 minuta, da je pasta kuvana ali i ne prekuvana.

U veću zdelu staviti skuvanu i oceđenu pastu, ako koristite pečenu piletinu, iseći na sitnije komade ( ako imate meso od prethodnog dana koje je ostalo od ručka ili iz supe a može i bez mesa...ja sam imala  200 g šunke i koristila sam nju ) didati pasti i preliti sa vrlo malo maslinovog ulja.Promešati.
Dodati pečeno povrće, sitno iseckane kapare,sušeni paradajz isečen sitnije, posoliti i pobiberiti po ukusu i sve to sjediniti.

Sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti. Posuti sa sitno iseckanim peršunom,sveže izrendanim parmezanom i tučenom ljutom paprikom.

Poslužiti sa čašom vina i uživati u svim ovim lepim ukusima pečenog povrća.


Prijatno!!!!

среда, 26. март 2014.

Prva pomoć za opekotine

Praznici nam kucaju na vrata, provešćemo puno vremena u kuhinji i nesreće se vrlo lako događaju….....jedan savet koji trebamo zapamtiti kad nam se desi da se opečemo

Ovo nije recept, ali ga prijavljujem za ovomesečnu blogersku igricu, " Ajme,koliko nas je " i šaljem ga kao ulaznicu našoj ovomesečnoj domaćici Anji, sa bloga " Sweetheart " koja nam je zadala temu za ovaj mesec,belanca.


Sastojci:

belanac

Priprema:

 Ovu metodu uče vatrogasci tokom obuke: kad dođe do opekotina, kolika god bila njihova površina, prva pomoć sastoji se u tome da se oštećena zona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji i prestanu goreti slojevi kože. Zatim se opekotina premaže belanjkom! 

Jedna je osoba opekla veći deo ruke vrelom vodom. Uprkos boli stavila je ruku pod mlaz hladne vode, a zatim je uzela dva belanca, malo ih umutila i u njih zaronila ruku.

Ruka je bila toliko opečena da se koža osušila kad ju je premazala belancetom, a od belanaca se napravila neka vrst opne.   

 Ta je osoba znala da je belanac prirodni kolagen i nastavila je najmanje sat vremena mazati njime ruku. Posle podne više nije osećala bol, a sutradan je na mestu opekline ostalo samo crvenilo. Plašila se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njeno veliko iznenađenje desetak dana posle više nije bilo ni traga opekotini. Čak se koži vratila prvobitna boja. 

Opečena koža potpuno se regenerirala zahvaljujući kolagenu sadržanom u bjelanjku, koji je ustvari placenta puna vitamina.  

Srećni i bezbedni praznici:))

уторак, 25. март 2014.

Rozete

Ako volite hrskave kolačiće,probajte ove...za njih vam je potrebna modlica.


Sastojci:

     150 g brašna
     250 ml mleka
     1/2 kašićice soli
     1 do 3 kašuičice šećera (zavisi od vas koliko hoćete da je slatko)
     1 jaje
     ulje za prženje 

Priprema:
Viljuškom izmešati sve sastojke u homogenu smesu.

Zagrejati kalup u toplom ulju oko 15 sekundi, izvaditi i ocediti od ulja i najbolje je kuhinjskim papirom malo sasušiti donji deo kalupa, umočiti u smesu, ali samo da dodje do gornje ivicei staviti u ulje da se prži zajedno sa kalupom, oko 45 sekundi, testo će se samo odvojiti od kalupa i tako raditi dok ne potrošite testo.  

Pazite da vam ulje ne bude prevrelo, kolačići će brzo izgoreti.

Od ove smese ćete dobiti 60 kolačića.  

Ostaviti ih u otvorenoj kutiji na suvom mestu. 

Ovo možete koristiti i kao “korpice” da napunite neko predjelo, ili slatkiš
Ja sam ovde stavila nekoliko kapi ekstrakta od narandze.


Prijatno!!!!!

Slana harmonika pita

U frižideru je bilo nekoliko namirnica koje,ako se ne iskoriste za dan dva, mogu da se bace...ovaj recept, od moje bugarsake blogerice Yoly, je došao kao kec na desetku.Probajte, možda će se i vama dopasti, ova,spolja hrskava a unutra meka, pita.

Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mateji sa bloga M's Bakery kao ulaznicu za blogersku igricu,koju je pokrenula monsoon " Ajme, koliko nas je " koja nam je zadala temu,jogurt.



Sastojci:
originalni recept

     malo više od pola pakovanja kora za baklavu i pite
     75 g otopljenog putera
     75 g suhomesnatog ( šunka, suvi vrat,pršuta...)
     100 g sečenog u male kocke,kačkavalja
     1 struk iseckanog praziluka
     2 XL jajeta
     5- 6 kašike kiselog mleka, jogurta ili gustog jogurta
     po ukusu soli

Priprema:

Prazi luk oprati,odstraniti spoljne listove i sitno iseckajte samo beli i svetlo zeleni deo ( ja sam koristila i tamniji deo, samo sam odstranila sve spoljne listove i samo onu sredinu sam ostavila ) i staviti u zdelu. Suhomesnato takođe iseckati na sitnije kocke i na kraju i kačkavalj ( ja sam koristila gouda sir ) iseckati na sitnije kocke. Sve zajedno izmešati i ostaviti sa strane.

Otopiti puter.Na radnu površinu staviti jednu koru, blago je premazati sa otopljenim puterom, staviti drugu koru preko i nju premazati  blago sa puterom i tako isto uraditi i sa trećom korom.
Sklopiti je u obliku harmonike i staviti u pekač, koji ste prethodno premazali sa puterom ili sprejom za pečenje.
Tako uradite i sa ostalim korama, ali ne smete da previše kora natrpate u pekač, mora da bude malo prostora između kora. Meni je trebalo 18 kora za sve.
Rukom raspodelite iseckano suhomesnato, praziluk i sir svuda po malo između kora.Premazati kore odozgore, sa malo preostalog putera.
Umutiti jaja dodati kiselo mleko ( ja sam koristila domaće kiselo mleko i preliv mi je bio po malo gust dodala sam oko 2 kašike kisele vode ) ili jogurt ( ja nisam dodavala so jer mi je puter bio slan i suhomesnato je slano ) i sa kašikom, svuda između nabora, sipati po malo.

Zagrejati rernu na 185*C i peći putu oko 30 do 35 minuta dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti je i poslužiti.



Prijatno!!!!!!

понедељак, 24. март 2014.

Lisnata rolat pita

Vidim ovu pitu pre nekoliko dana na Coolinarici i naravno, oduševim se, jer peciva, valjda i vrapci na grani znaju, da mi je slabost. Pošto smo imali slavlje prošlog vikenda u kući, morali smo da se malo odmorimo od svega a u međuvremenu su me navukli oni kroasani sa starterom, da ih isprobam i jedva sam čekala priliku da isprobam ovu pitu.
Juče smo išli sa našom decom, kod sinovljevog krštenog kuma, da ga sin i zvanično pita da mu bude kum na venčanju, tako tradicija nalaže, da se kumstvo prenosi sa oca na sina,jer njegov otac je krstio mene a kad su deca bila mala i trebala da se krste, moj kum je to odmah predao svom sinu, koji je u to vreme bio, samo petnaestak godina i krstio je moje sinove.
Unapred se znalo da će mu biti kum, ali red je i da se lično pita. Kum je kumstvo prihvatio sa oduševljenjem i zaista se radujemo.


Originalni recept sa Coolinarike kaže da je potrebno 800 g brašna, ja sam pomešala dve vrste brašna, svenamensko i hlebno brašno i bilo mi je potrebno samo 700 g i umesto 250 ml mleka, koristila sam samo 100 ml mleka gde sam stavila kvasac i šećer a za preostalih 150 ml sam koristila mlaćenicu / jogurt jer su mi testa sa jogurtom mnogo mekša.
Za premazivanje testa je trebalo 200g putera i 200g krem sira.Ja sam smanjila puter na 100g, krem sir na 150g a i 150g feta sir i sve to umutila sa mikserom i dobila onaj naš emigrantski kajmak sa kojim sam premazivala testo. Možda je pita trebala više da se lista da sam premazivala samo sa krem sirom i puterom, ali meni nije ni malo smetalo što se nije puno listala, bilo mi je važno da je ukus fantastičan, spolja hrskava a unutra meka kao pamuk.


Dok sam sekla rolatiće i ređala u pekač, počelo mi je u glavi da se vrti da sam ovo već negde videla, ali gde...... u moru recepata i slika se nisam mogla da setim. Naravno posle malo dužeg razmišljenja i "čeprkanja" po glavi, setih se.........................kod mignonne. To je njena lisnata pogača 2 i onda odoh na njen recept i uporedim ih, nisu isti, ali vrlo slični.
Jeka je recept našla u najnovijem izdanju "Dobre Hrane" i njoj hvala što ga je napisala na Coolinarici. Ja sam ranije kupovala te naše magazine, neke od njih mi je slala sestričina iz Srbije,ne kupujem ih više, retko stignem na vreme da ih kupim, jer naših prodavnica u mom kraju nema a dok ja odem u grad, već su rasprodati.

 Sledeći put ću pratiti Lanin recept i verujem da će se mnogo više listati jer ću koristiti samo puter ( margarin smo davno izbacili iz upotrebe ) samo da uporedim pogače i ukus.


Koristila sam slani puter i fetu i pored toga bi trebalo dodati još soli, kad nama, koji so koristimo minimalno, a koristimo morsku ili himelajsku so, je bilo potrebno još soli,možda još jedna kašičica.

Sve u svemu, pita jeste fantastična i ponoviću je uskoro. Toplo vam je preporučujem, po kom god da receptu napravite, sigurna sam da će vam se dopasti.

Prijatno!!!!

недеља, 23. март 2014.

Paradajz čorba sa ječmom

Vreme je posta i evo vam još jedne ideje za ručak...uz domaći hleb ili pogaču. 


Sastojci:


     125 g očišćenog i opranog ječma
     nekoliko kašika maslinovog ulja
     2-3 manje glavice ljutike/ luk arpadžik
     1 manji struk praziluka
     3 do 4 čena belog luka
     1 velika šargarepa
     3 štapa celera
     500 g šampinjona
     1 malo ljutkasta paprika, očišćena od semenki i žilica
     2 lovorova lista
     250 ml kuvanog paradajza
     1 velika supena kašika paradajz pirea
     po ukusu začini; mlevena dimljena paprika, biber, so, vegeta
     kašika dve sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Ječam očistiti i oprati pod mlazom vode.

U veću šerpu sipati malo maslinovog ulja i dodati iseckan luk arpadžik, beli luk, praziluk,sitno iseckanu šargarepu, celer, papriku iseckanu na kockice i sve to pržiti 4 do 5 minuta na osrednjoj temperaturi da malo omekša, povremeno promešajte da ne izgori.
Šampinjone oprati i iseći  na listiće ili na kockice ( ja sam birala sitnije šampinjone i isekla ih na po 4 listića svaku ) i dodati povrću i njih pržiti 5 minuta zajedno sa povrćem.

Opran i oceđen ječam dodati povrću, sipati kuvani paradaj iz flaše,dodati pire paradajz i naliti sa litar i po vode, ( vodu možete zameniti povrtnim temeljcem i količinu staviti onoliko koliko volite da imate gustu čorbu ) dodati lovorov list, začiniti po ukusu, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta ili dok se ječam ne skuva.

Probati za začine, ostaviti da se malo prohladi i posuti sa seckanim peršunom i poslužiti toplu.



Prijatno!!!!!

субота, 22. март 2014.

Još jedno pecivo i nekoliko sitnih kolača

U nedelju, 16 marta smo imali kućno slavlje sa našom familijom, kumovima i prijateljima u čast naših budućih mladenaca. Na takvom, a i svakom drugom  slavlju, se obično priprema sve najbolje....ovde ću vam predstavizi neke od recepata za kolače, koje sam isprobala, neki su već usvojeni a neki će tek biti.... pa da krenemo.....


 Na ovoj tacni su svi kolači zajedno i ako bih trebala da biram i da izaberem najbolji, teško bih mogla da se odlučim.....svaki kolačić ću vam posebno predstaviti, jer to zaista i zaslužuju...linkovi za ove kolače će vam biti u naslovu svakog kolača.............pa da počnem.



Izuzetno lepe bombice koje možete napraviti unapred za slavlja ili ih zapakovati u lepu kutiju i pokloniti prijateljima za rođendan, Novu Godinu  ili Božić.
Jako se lako naprave a mogu biti i posne, ako se koristi čokolada za kuvanje.
Ljiljo, hvala na ovom finom receptu, naši gosti a i moj muž su uživali u njima.

Sastojci:

300 gr. suvih šljiva
100 gr. mlevenih oraha
100 gr. otopljene čokolade
2-3 kašike ruma

za glazuru:
100 gr. čokolade

Gornji link, iz nekog razloga ne radi ( ustvari da bi se blog posetio, može samo uz pozivnicu vlasnika bloga...iz tog razloga sam stavila sastojke da bih znala kako se ove kuglice prave...suve šljive malo isjeckati i potopiti ih u rum da omekšaju a zatim u bledneru sitno iseckati.
Seckane šljive staviti u odgovarajuću posudu pa im dodati mlevene orahe i otopljenu čokoladu i sve sjediniti.
za glazuru-čokoladu otopiti na pari ili jako slaboj vatri.
od dobijene mase praviti kuglice pa svaku kuglicu umočiti u glazuru i pustiti da se čokolada ohladi i stegneOvo sam copy/paste sa bloga Cake selection



 Ako volite suve kolače sa ukusom vanile, obavezno isprobajte ove kolačiće.
Bubice moja, od srca ti hvala na ovim finim roščićima ( ja bih ih nazvala kiflicama, ali je sasvim sve jedno kako se zovu )



 Puno su puta ove vanilice pravljene u našoj kući i volim ih jer što duže stoje sve su bolje.







Ove  kiflice sam pravila već nekoliko puta i ko ih nije probao do sada, trebao bi, jer propuštate jedan odličan recept od moje drage Zoilo. 





Davno sam ih probala kod prijateljice i potpuno sam zaboravila na njih, dok sasvim slučajno ne videh sliku na Coolinarici. Ovi kolačići su došli sa velikom preporukom i ako ste ljubitelj suvih kolača, evo vam jedna ideja. Napravite ih mnogo ranije jer oni što duže stoje to su bolji.




Još jedne fantastične bombice od naše Jeke.Ako volite čokoladu, lešnike, ukus vanile, obavezno da ih isprobate i još jedna odlična ideja za rođendanski ili Novogodišnji poklon.




Puno puta pravljene u našoj kući, ja sam davno videla ovaj recept u nekom od magazina iz Srbije ali je bio napravljen sa kokosom, ja nisam veliki ljubitelj kokosa i preskočila sam ga. Jeka ga je pravila sa lešnikom i to mi se jako dopalo. Veoma izdašan kolačić, od ove smese ćete dobiti oko šesdesetak gnezdašca



Slatki mali oraščići ....školjkice oraha sam pravila po gornjem linku, dok sam fil izmenila. Koliko se sećam, mislim da mi je bilo potrebno 400 g brašna, vi prvo stavite 300 g pa dodajte ostatak samo dotle dok vam se smesa ne lepi za ruke.
Po želji možete praviti i fil po originalnom receptu.

Sastojci za fil:

70 g mlevenih oraha
100 ml mleka
50 g prah šećera
150 g putera
1 kesica vanilinog šećera
1 jaje

Priprema:

Umutiti jaje i šećer a mleko staviti da se kuva. Provrelo mleko sipati u jaje veoma polako, stalno muteći sa žicom, vratiti u šerpicu i kuvati nekoliko minuta na vatri, pazite da vam se ne zgruša, stalno mešajući sa žicom. Dodati mlevene orahe i sve sjediniti. Ostaviti da se ohladi
Umutiti puter sa vanilinim šećerom i jednom kašikom prah šećera ( ne morate ali puter se obično bolje umuti sa prah šećerom, dodati ohlađene orahe, malo smese od izdubljenih oraha i sve izmešati zajedno.
Izdubiti pečene orahe, stavljati fil i spajati ih. 





Dok sam bila u gužvi, videla sam Ljiljine kroasane, mene  nije teško navući na testo i jednostavno sam morala da ih isprobam, izuzetno su dobri i prvi put  koristim  mleko u prahu za kroasane.Proces je veoma dug ali ako hoćete dobre kroasane morate da utrošite vreme.
Moji kroasani su nešto manji i dobila sam 12 komada koji nam nisu dugo trajali.... ponoviću ih uskoro.
 



петак, 21. март 2014.

Varijacije na temu kroasana

Volim testa i svaki put kad naiđem na neki novi interesantan recept jedva čekam da ga isprobam. Ovo su pain au chocolat, koji se ustvari prave od istog testa kao i kroasani,samo što se kroasani obično prave prazni, ovi su punjeni čokoladom, mada i kroasani se mogu puniti čokoladom. ( najlepše čokoladne kroasane sam jela u Londonu )
Moj muž i ja nismo ljubitelji čokolade, tako da sam danas, od trećine testa, napravila pain au chocolat a od dve trećine, kroasane.... pa da krenemo sa receptom. 
Ako se odlučite da ih napravite, proces je veoma dug,skoro dva dana, ali vredi svaki momenat proveden u kuhinji.


Sastojci za starter:

100 g  brašna za hleb
55 ml hladnog mleka
5 g braon šećera
2 g soli
5 g suvog kvasca
20 g  omekšalog putera

Sastojci za testo:

cela količina startera
935 g brašna za hleb
550 ml hladnog mleka
60 g braon šećera
15 g soli
21 g suvog kvasca ( u originalnom receptu je stavljeno 35 g suvog kvasca, meni je to bilo previše )

za premazivanje testa:

500 g slatkog putera, dobro rashlađenog

 za premazivanje peciva:

50 ml mleka
1 jaje

Priprema:

Umanju posudu za mešenje staviti brašno,hladno mleko, šećer,so, suvi kvasac i omekšali puter i mikserom, sa spiralnim nastavcima, zamesiti starter, oblikovati u loptu, vratiti nazad u posudu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje dva sata, ili u frižideru, ne duže od 3 dana.


Da napravite testo za kroasane, staviti u veću posudu ili ako imate veliki stoni mikser, staviti u njegovu  posudu, brašno,starter, mleko, šećer,so i suvi kvasac i mesiti na maloj brzini oko 3 do 4 minuta, povećati brzinu na osrednju i mesiti još 4 do 5 minuta. Ako mesite rukom, mesiti dok ne dobijete glatko i elastično testo koje se ne kida kad ga rastegnete.
Oblikovati u loptu i ostaviti najmanje 2 sata u frižider, najbolje preko noći.


Pre nego što izvadite testo iz frižidera,pripremite puter.
Ja sam 500 g putera podelila po 250 g, bilo mi je previše da "lupam" celu količinu putera. Staviti puter između dva pek papira ( ja sam stavila u manju kesu za zamrzivač ) i oklagijom lupala po njemu da ga stanjim,kad sam stanjila onda sam sa oklagijom valjala po kesi da dobijem veću ploču.





 Blago pobrašniti radnu površinu i oklagiju i rastanjiti testou širini koliko vam je puter dugačak i za tri dužine putera u dužini.
Staviti dva rastanjena putera jedno pored drugog i prekriti sa jednom stranom,koja nema putera


preko te strane prebaciti  deo sa stranom koja ima puter,tako da je puter zavijen sa testom.



Sa svih strana dobro zatvoriti testo da vam nigde ne izađe puter prilikom razvijanja testa.

Zaviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji 30 minuta.





Rastanjiti testo i sklopiti ga u obliku pisma. Ponovo ga zaviti i vratiti u frižider. ( svaki put pobrašniti vrlo blago radnu površinu i oklagiju i pazite da vam testo nigde ne pukne )

Sledeći put kad rastanjujete testo rotirati testo za 90* i rastanjiti ga u suprotnom smeru od prošlog puta. 
Uraditi tako još dva puta, odmarati testo po pola sata i rastanjiti ga u suprotnom smeru od prethodnog puta.

Posle zadnjeg odmaranja, blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo ( ovde će vam trebati puno mišića ) u veličini od 25cm X 100cm.U slučaju da osetite da je puter puno omekšao u testu, zaviti  i vratiti ponovo u frižider da se ohladi




Ja sam testo podelila na 3 dela po dužini, od dve dužine sam napravila kroasane a od treće sam napravila pain au chocolat ( trebala sam testo još da tanjim, ali mi je radna površina bila premala a rame me je rasturalo, muž nije bio kod kuće da pomogne )

Svaku lentu sam podelila na 5 kocki a onda svaku kocku na 2 kroasana. Svaki kroasan zarezati na gornju stranu.




Zarezane delove kroasana malo razvući na strane i urolati kroasan tako što ćete donji deo vući nasuprot  od vas da dobijete što više navoja.

Pleh prekriti papirom za pečenje i stavljati zavijene kroasane. Između ostaviti dosta mesta jer će kroasani još da narastu za vreme stajanja i plus dok se peku.


Za pain au chocolat treći deo testa sam isekla u pravougaonike veličine 9cm X 16cm i na početku sam stavljala po 15 g sitno iseckane čokolade, ( Koristite kvalitetnu čokoladu za njih jer šteta je koristiti bilo kakvu čokoladu za ovoliki trud, ja sam koristila Lindtovu tamnu čokoladu ) umesto čokolade ako hoćete možete koristiti i nutelu.
Zaviti ih u male rolatiće i poređati ih na pleh, tako da je kraj testa ispod njih, koji ste prekrili papirom za pečenje i ostaviti dovoljno mesta jer će još da narastu prilikom stajanja i tokom pečenja.


Pokriti kroasane i pain au chocolat sa providnom folijom ili sa krpom koju ste nakvasili sa vodom i dobrooooo je ocedili. Ostaviti da se pecivo udupla, trebaće oko 2 sata.

Uključiti rernu na 250*C da se zagreje.
Umutiti jaje i mleko i premazati peciva.
Staviti u rernu, ( ja sam pekla svaki pleh posebno ) smanjiti temperaturu na 195*C i peći ih oko 15 do 20 minuta ili dok ne dobiju lepu, tamno zlatnu boju.


Izvaditi pažljivo kroasane i pain au chocolat na žicu i ostaviti da se ohlade desetak minuta. Po želji posuti ih sa prah šećerom.




Ja sam moje pain au chocolat prvo posula sa prah šećerom i onda poprskala sa otopljenom čokoladom, koju sam prethodno otopila, stavila u kesu za zamrzivač,odsekla malo vrh i prelila ih sa njom.





Vrelu sam je razdvojila da vidim kako izgledaju iznutra.






Recept je iz knjige Bourke Street Bakery Cookbook 

Prijatno!!!!!