уторак, 30. септембар 2014.

Mus ( Mousse ) od kikiriki putera i još nešto..........

Čokoladni mus,a nema čokolade, koji je veoma zdrav, jako brzo se napravi a još brže pojede. Zasladite se na prirodan način.

Domaćica za ovomesečnu igricu " Ajme,koliko nas je ", je naša blogerica Marija sa bloga Make it Healthy koja nam je zadala za temu....KIKIRIKI PUTER i njoj šaljem ovaj recept.


Sastojci:

1 avokado
2 zrele banane
50 g kakaoa
125 ml kikiriki putera + za preliv
125 ml maple ili agava sirup, med
65 ml mleko od badema ili kokosovo mleko, može i obično mleko
pavlaka od kokosovog mleka ili slatka pavlaka

Priprema:

U blender staviti banane isečene na nekoliko komada, "meso" od avokada, kikiriki puter ( ja sam koristila sa komadićima kikirikija ) kakao, zaslađivač po želji ( ja sam koristila javorov sirup, ali manje nego što je u receptu jer ne volim da je puno slatko ) i kokosovo mleko i sve zajedno samleti dok ne dobijete gustu smesu. ( ako nemate kokosovo ili bademovo mleko, koristite obično kravlje mleko )
Po potrebi, može se dodati još mleka,ako je pregusto, više kakaoa za više čokoladni ukus i više zaslađivača koji ćete koristiti, u slučaju da vam nije dovoljno slatko.

Sipati u male čaše i prekriti direktno preko musa sa providnom folijom da se ne stvori korica. Staviti u frižider i ohladiti nekoliko sati ili preko noći.

Pred služenje ukrasiti sa kokosovom pavlakom ( ja je nisam imala a nisam ni videla da li je ima u prodavnici, možda u prodavnici zdrave hrane i koristila sam slatku pavlaku ) i preliti sa kikiriki puterom koji nema komadiće kikirikija u sebi.

Poslužiti.
Najbolje je poslužiti kad je sveže napravljeno, ali može stajati i nekoliko dana u frižideru. ( neće biti potpuno isto kao kad je svež )


Prijatno!!!!!

Danas smo se opet šetali, ovog puta u park / šumica pored reke, koja teče kroz jedan deo Toronta.Tu su nas prvi put odveli naši dragi prijatelji, Gojko, koji nas je napustio mnogo rano, prošle godine u septembru  i njegova supruga Milena.
Milena, znam da čitaš moj blog, danas smo bili u mislima sa tobom i Gojkom, koga se vrlo često setimo i koji nam puno nedostaje.


Danas smo baš puno pešačili, ali vreme je bilo izuzetno lepo i zaista smo uživali u svakom momentu.


Došli smo sa gornje strane sa Lawrence Ave.


Po povratku smo seli da se malo odmorimo.


Usred parka, divne bašte pune cveća i klupica za onog ko hoće da se odmori i uživa u ovom prizoru.


Pogled na Humber River.


Bilo je tu i lepe hladovine.....


Mostovi po ovim parkovima i šumicama me oduševljavaju, kad god vidim mostić, dođe mi u glavi film sa Meryl Streep i Clint Eastwood, Bridges of Madison County.....


Ovde na dnu ove male brane ima jako puno lososa koji polažu ikru, hteli bi oni dalje, ali se uz branu ne može...ima ih puno koji iskaču iz vode, pokušavajući da nastave svoj put uzvodno.


Bila je jedna mala pčelica ovde i ja dok se namestih da je uslikam, ona ode na drugi cvet......... 

I tako smo mi proveli još jedan izuzetno lep a pomalo tužan dan, šetajući i sećajući se našeg dragog prijatelja Gojka.......

понедељак, 29. септембар 2014.

Ruski slatki hlebčići sa višnjama i posipom od putera / cramble

Ovo testo je fantastično...ja testa volim i mnoga sam isprobala ali ovako nešto još nisam....od njega možete praviti buhtle, kiflice, ove male slatke hlebčiće...ma što god vam je volja. Na ruskom su to Vatrushka buns i obično se pune sa svežim sirom a može i sa bilo kojim voćem...ja sam koristila trešnje iz kompota a mogu i zamrznute višnje.



Za startno testo:
250 ml toplog mleka
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
35 g šečera
75 g brašna
i još:
1 jaje
35 g šećera
prstohvat soli
15 g otopljenog putera
i još:
350 g brašna
Za punjenje:
200 do 300 g  višanja
50 g šećera

Za posip :
60 g hladnog iseckanog putera
75 g brašna
20 g šećera

Priprema:
U vanglicu sipati toplo mleko i kvasac,promešati i ostaviti da kvasac počne da radi,oko 5 minuta onda dodati 75 g brašna i 35 g šećera, sve to dobro izmešati sa žicom za mućenje, smesa će biti retka i ostaviti na toplom mestu ili u rerni,koju ste zagrejali na 100*C i ostaviti oko 20 minuta da se testo podigne.
Ako je starter na sobnoj temperaturi, trebaće duže od 20 minuta.

Kad se testo podiglo, u njega dodati umućenu smesu od jajeta, otopljenog putera, šećera i prstohvata soli, koju ste umutili sa žicom za mućenje.
Uključiti mikser sa spiralnim nastavcima i dodavati po malo brašna od onih 350 g stalno muteći ( originalni recept je tražio 410 g ali meni je ostalo 60 g ) ja sam sve ukupno dodala 330 g a onih preostalih 20 g sam dodala kad sam testo doradila rukama.
Testo je meko, ali se ne lepi za ruke.
Sipati malo ulja, premazati vanglicu i testo sa uljem, pokriti providnom folijom i staviti nazad u rernu da se testo diže.
Ovo testo kad se podigne,biće kao penica.

Isipati testo na radnu površinu,ja je nisam pobrašnila, nežno preklopiti testo sa svih 4 strana i podeliti na 14 delova ( moja svaka je bila oko 65 g ) i svaki deo premesiti i oblikovati u malu kuglicu.
Uzeti pekač veličine 22cm X 33cm,podmazati puterom ili sprejom za pečenje i naređati testo oblikovano u kuglice.
Malom,rakijskom čašom, čije dno ste prvo zamočili u brašno napraviti udubljenje u svaku kuglicu i u to udubljenje staviti po 4 višnje, trešnje ili koje voće hoćete, mogle bi i polovine šljiva, posuti sa malo šećera odozgore.


Ovako napunjena peciva pokriti sa providnom folijom i ostaviti ponovo u toploj rerni oko 20 minuta da se pecivo podigne.
Naraslo pecivo premazati sa umućenim jajetom.
Kad izvadite pecivo, uključiti rernu na 180*C da se zagreje dok vi pravite kramb.


Napraviti posip / kramb
U brašno staviti šećer i hladan puter, isečen na kockice pa rukama utrljati u brašno,posuti po naraslom testu. ( ja sam isekla puter i zaboravila sam da ga vratim u frižider, tako da mi se omekšao na sobnoj temperaturi i kramb je malo drugačiji nego što bi trebao da bude sa hladnim puterom, ali mu ništa nije falilo i ovako, znači puter mora da bude hladan )
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 do 22 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore.


Prijatno!!!!!


Danas je vreme izuzetno lepo u Torontu, mi smo to iskoristili da se malo prošetamo po ovoj prelepoj šumici.




Lišće je počelo da menja boju...ovde u gradu se i ne vidi baš puno, ali verujem da severnije od Toronta priroda je prelepa...to ćemo ići da vidimo ovog vikenda, koji dolazi.


Uživam u ovakvim šetnjama, pogotovu kad je lišće po putu...volim taj zvuk dok gaziš po njemu.


Ovo drvo me je oduševilo kako raste...a mogu da zamislim tu debelu hladovinu koje ono pruža...


Ambrozija....na ovu biljku su mnogi alergični, jedni od njih su i moji sinovi i dok joj ne prođe sezona, ako ne dobiju inekciju u martu, jedva prežive....



Ova reka, me je oduševila...šetaš se kroz šumu, imaš lepu asfaltiranu stazu, a ona teče i samo joj čuješ žubor, koji zaista odmara....


Nadam se, da sam mogla da vam dočaram lepotu prirode koja je u samom gradu i ovde se vlast izuzetno zalaže da održi sve te prirodne lepote. Toronto je grad zelenila i pun parkova, u kojima se zaista može uživati, samo,dok ljudi rade, nemaju baš puno vremena za sve to uživanje.

недеља, 28. септембар 2014.

Doručak iz čaše 1

Kod nas je vreme fantastično več danima sija sunce i baš pravo letnje doba sa podnošljivim temperaturama...evo jednbog napitka koji vam može biti brz doručak ili dati deci da popiju za užinu...kruška, banana.....



1 veća banana
3 do 4 slatke zrele kruške, viljamovke
1 mango
250 ml jogurta ili kiselog mleka
med a i nije potrebno

Priprema:

Kruške oprati, očistiti i iseći na kockice.
Bananu iseći na kolutiće i mango, koji ste prvo oljuštili, iseći na kockice. Ako nemate mango dodati još jednu bananu.

Sve ovo staviti u dublju posudu i smrviti štapnim mikserom, ako volite da je slađe, dodajte med pre nego što smrvite mikserom,meni nije bilo potrebno jer su kruške izuzetno slatke.

Po želji, ovde možete dodati kikiriki puter ili zobene pahuljice.

Mnogi od nas nemaju puno vremena ujutru da pripreme zdrav doručak, ovo vam je za 5 minuta gotovo.


Prijatno!!!!!

субота, 27. септембар 2014.

Krostini sa pečenim grožđem i sirom

Uskoro će početi vreme kad ćemo se češće viđati sa prijateljima na slavama i druženjima...evo vam idealne ideje za predjelo ili kao sitno zalogajčići,uz čašu vina i razgovora.


Sastojci:

250 g bobice grožđa
1 kašika maslinovog ili ulja od avokada
1 kašičica cvet soli ( organic flower sea salt )
1/4 kašičice sveže samlevenog bibera
1 kašika aceto balsamico ( koristila sam belo )
75 do 100 g izmrvljenog kozjeg sira, ili po vašem ukusu
24 parčića tostiranog baget hleba
25 g tostiranih i sitnije iseckanih oraha
1 kašika meda
1 kašičica sitno iseckane majčine dušice / timijana

Priprema:

Birati zrelo i mirišljavi grožđe. ( muskat,hamburg.. ) Oprati ga,osušiti i iskidati zrnca sa grozda.
Staviti u jednu posudu, preliti sa maslinovim ili uljem od avokada,pobiberiti,posoliti, dodati sitno iseckanu majčinu dušicu / timijan i ja sam dodala i prstohvat mešavinu italijanskih začina. Sve dobro promešati i staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje.
Rernu zagrejati na 160*C i peći na tihoj temperaturi, oko 35 do 40 minuta,povremeno promešajte.
Zrna treba da ostanu cela ali po malo naborana.

Izvaditi iz rerne i preliti sa aceto balsamico,promešajte i ostavite sa strane da se ohladi.

Blago prepečene parčiće baguette preliti po malo sa uljem i začinima,koji su se nakupili na dnu pleha ( ako možete da pokupite sa kašičicom, ako ne i ne morate ) premazati sa sirom ( ovde treba da bude sir sa nekim oštrijim ukusom jer se grožđe odlično slaže sa takvim sirevima, mada se dobro slaže i sa sirevima blagog ukusa - brie ) staviti preko zrna pečenog grožđa, posuti sa pečenim i sitno iseckanim orasima ( ja sam koristila pikan orahe ) pokapati sa malo meda i poslužiti, uz vino koje vi volite.


Prijatno!!!!



петак, 26. септембар 2014.

Diplomat torta

Nikada nisam pravila tortu sa lisnatim testom i patišpanjom, i zato me je ovaj recept privukao da isprobam. krema je fantastična a cela torta laka za napraviti.




Sastojci:

Sastojci za patišpanj:
4jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera ( koristila sam šećer koji mi stoji u tegli sa šipkama vanile)

Sastojci za kremu:
4 dl mleka
2,5 dl slatke pavlake
100 g šećera
1 kašika vanilla paste ili ekstrat vanile
4 žumanceta
30 g brašna

Za kore od lisnatog testa:
2 X 250 g lisnatog testa
20 g šećera u prahu

Za ukrasiti tortu:
1 kašika suvog izmvrljenog keksa ( koristila sam Plazmu)
100 g pečenog, oljuštenog badema i sitno iseckanog

Za premazati patišpanj:

2-3 kašike amareto liker ( ja nevolim amareto liker pa sam premazala tortu sa 3 kašike zagrejanog dzema od kajsija)

Priprema:

Prvo napraviti patišpanj.

Odvojiti belanca od žumanca, pa prvo umutiti belanca u šne i ostaviti na stranu.
Umutiti žumanca, polako dodavajući kašiku po kašiku šećera i mutiti dok ne dobijete svetlu boju žumanaca, dodavati kašiku po kašiku brašna. Dodavati belanca,po malo, i spatulom nežno ih umešati.
Ispeći u kalup veličine 26cm, tako što ćete postaviti papir za pečenje i podmazati papir i stranice kalupa. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 minuta ili dok vam gornja kora blago ne porumeni.
Ostaviti da se hladi.

Dok se patišpanj hladi, iz razvučenih kora lisnatog testa iseći dva diska prečnika 26cm, postaviti ih na dva papira za pečenje, posuti svaki sa 10 g prah šećera, izbosti ih viljuškom,peći svaki posebno u prethodno zagrejanoj rerni, na 200*C oko 20 do 25 minuta, ili dok vam blago ne porumeni.Ostaviti ih da se ohlade.

Bademe ispeći,ostaviti da se malo ohlade, pa ih sitno iseckati i kada se potpuno ohlade,pomešati ih sa izmrvljenim keksom i ostaviti na stranu.

U šerpicu staviti mleko i pustiti da se polako zagreva.
Žumanca staviti u posudu,dodati kristal šećer i umutiti ih sa žicom za mućenje, dok ne promene boju, dodati brašno i vanilu,sjediniti i ui tu smesu sipati toplo mleko.
Svu tu smesu sipati u drugu šerpicu,vratiti na ringlu, i kuvati,stalno mešajući žicom za mućenje, dok ne dobijete gustu smesu,kao za puding.
Skloniti sa ringle, sipati u veću činiju i ostaviti da se ohladi,povremeno promešati, da se ne uhvati korica na kremi.
Kada je krema ohlađena, dobro rashlađenu slatku pavlaku umutiti u šlag, pa je dodavati po malo u ohlađenu kremu i umešati je spatulom u kremu.

Gornju stranu patišpanja premazati,kuhinjskom četkicom, sa dzemom od kajsija ili amareto likerom.
Jednu koru lisnatog testa staviti na dasku za sečenje,premazati sa pola kreme, pa staviti patišpanj, premazanom stranom sa likerom okrenutom prema kremi, sada premazati kuhinjskom četkicom i drugu stranu patišpanja, pa sipati ostatak kreme na premazanu stranu patišpanja i završiti sa korom od lisnatog testa.sa malo kreme, premazati tortu svuda okolo.

Sa širim nožem, naneti svuda okolo iseckane bademe pomešane sa keksom, ukrasiti i ivice torte sa bademom, sredinu,blago posuti sa prah šećerom.
Pažljivo preneti tortu na tacnu i dobro je ohladiti pre služenja.

Ja sam moju tortu pravila u četvrtastom kalupu 20cm X 20cm.
Originalni recept je sa kupljenim patišpanjom, vi možete napraviti patišpanj po vašoj želji i ukusu.

Presek ove torte, nažalost nemam....

Prijatno!!!!!

четвртак, 25. септембар 2014.

Ajvar iz rerne

Ovde ima svako svoj recept za ajvar i sigurna sam da ga svako tako pravi godinama.Ja sam, kao i mnoge druge domaćice učila i od svakog sam po nešto naučila. Sećam se moje mame, kad se ajvar pravio..u dvorištu se skupi celi komšiluk i svi pomažemo jedno drugom i onda svako kuva svoj ajvar a smederevac je neprestalno radio....najviše što sam mrzela je mešanje pekmeza i ajvara a ono pršti na sve strane,tako da smo mi, na onoj vrućini morali da oblačimo garderobu sa dugim rukavima da nas nebi peklo to što pršti iz šerpe...drugo što sam najviše mrzela je ono beskonačno čišćenje paprika a tek kad počne da se čisti od semenki,svaka semenkica se morala odstraniti, jer navodno , nekad od njih se može pokvariti ajvar.( u to nisam verovala, ali hajde ) Kad sam došla u Kanadu, mnogo sam naučila od bake mog bivšeg muža i od nje sam naučila da ajvar i džem od šljiva pečem u rerni i od tada tako uvek radim, kad god pravim ajvar. Ne pravim ga često, jer smo ovde našli odličan ajvar,koji kupujemo i koji se puno ne razlikuje od domaćeg ajvara. Da nije bilo viška pečenih paprika u zamrzivaču ove godine, ne verujem da bih ga spremala i ove godine, ali paprike se nisu pojele i šteta ih je vući po zamrzivaču a ovogodišnje paprike su stigle...tako je pala odluka napraviti ajvar od njih i drago mi je da sam ga napravila.


Sastojci:


4 kg očišćenih i oceđenih paprika
500 g očišćenih i oceđenih ljutih paprika
1 kg ispečenog i očišćenog plavog patlidžana
300 do 400 ml ulja
1 manja glavica belog luka
2 kašike sirćeta
soli po ukusu


Priprema:


Paprike oprati,osušiti i ispeći na roštilju ili u rerni.
Tako isto napraviti i sa plavim patlidžanom, ali njega iseći na nekoliko mesta, jer može da se desi da prilikom pečenja, ako nije izbockan, pukne.....onda će biti problema da se rerna očisti.Sve ispečene paprike poklopiti i ostaviti da se tako ohlade, jer ćete na taj način mnogo lakše ih oljuštiti. Tako isto uraditi i sa plavim patlidžanom.

Hladne paprike oljuštiti i očistiti od semenki...moja mama me je učila da se sve semenke moraju skinuti, malo je dosadan taj posao, ali se,uz pomoć vode, mogu očistiti. Ruku svaki put zamočiti u vodu i sa mokrom i čistom rukom od semenki,skidati semenke.

Staviti sve paprike u cediljku da se ocede, najbolje preko noći.

Plavi patlidžan oljuštiti i njega ostaviti da se ocedi.

Ljute paprike,takođe oljuštiti i očistiti od semenki...količinu ljutih paprika odredite po svom ukusu, neke su manje, neke više ljute.Mi volimo da je malo više ljuto i pola kg nam je dovoljno.


Sledećeg dana samleti paprike i plavi patlidžan zajedno sa belim lukom, odredite količinu belog luka, ali ne preterujte, ja sam u ovoj maloj glavici imala samo 4 čena, sve izmešati i sipati u šerpu ili pekač.
Uključiti rernu na 175*C i staviti da se peče...kad počne da krčka dodati pola količine ulja, sve dobro izmešati i peći dalje, povremeno promešajte.
Na polovini pečenja dodati so,promešati i dodati preostalu količinu ulja i nastaviti sa pečenjem.
( Meni je mnogo lakše da ajvar pečem u rerni, nema prštanja po šporetu i rukama i ne moram stalno da mešam )

Ajvar je gotov kad varjačom povučete po dnu šerpe i ako ostaje trag iza nje, ajvar je pečen,sipati kašiku dve sirćeta i promešati,prvo sipajte 1 kašiku, probajte i ako je potrebno dodati još jednu kašiku...naše sirće je slabije od vašeg i ja stavljam 2 kašike.

Tegle dobro oprati ( ja volim da koristim tegle od po 500 g, ne stoje dugo jer se brzo pojede ) sa toplom vodom i deteržentom i sterilisati ih u vrućoj rerni.

Tako vruće tegle puniti sa vrućim ajvarom. Napunjene tegle vratiti u vruću rernu, isključiti je i ostaviti da se zapeče. Kad se ohladi, možete sipati po vrlo malo ulja odozgore a i ne morate, zatvoriti tegle i ostavite u špajz.

Drugi način je, napuniti vruće tegle sa vrućim ajvarom, zatvoriti tegle i ostaviti da se tako ohlade..dok se tegle hlade, čućete kako puckaju, jer se same vakumiraju.

( dok vam ovo pišem, moj džem, koji sam tek skuvala se vakumira, čujem ih kako puckaju )


Da samo znate da je odličan...



Prijatno!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

среда, 24. септембар 2014.

Pekmez od krušaka ( Pear Butter )

Pekmez na malo drugačiji način sa drugačijim ukusima...probajte, može da vam se dopadne.


Sastojci:

1.5 kg zrelih mirišljavih krušaka
50 g meda
sok od 1  limuna
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice svežeg đumbira, izrendanog na sitnu stranu
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraha
prstohvat mlevenog klinčića

Priprema:

Oprati kruške, oljuštiti ih i iseći na kockice.Preliti ih sa nekoliko kašika limunovog soka.
U dublju i veću šerpu staviti kruške sa sokom od limuna, dodati med, cimet, đumbir, prstohvat soli, muškatni orah i klinčić i sve promešati i pustiti da na osrednjoj temperaturi provri, smanjiti na vrlo nisku temperaturu, poklopiti, ali ne potpuno, ostaviti malo da para izlazi napolje i tako krčkati oko 50 minuta...povremeno promešajte, specijalno na kraju kuvanja kad se zgusnulo, da vam ne izgori.

Sipati sve u blender ili štapnim mikserom sve smrviti...trebate dobiti gustu tečnost...u slučaju da vam nije gusto, vratiti nazad i kuvati dok se ne zgusne ili procediti kroz cediljku da se oslobodite viška tečnosti.


Sipati u vruće tegle.


Može se jesti ovako i trajaće vam u frižideru nedelju dana ili pasterizovati, U šerpu sipati vodu, staviti tegle i kuvati dvadesetak minuta, na ovaj način vam može stajati preko cele zime.


Prijatno!!!!!

Shakshuka

........ili nešto na temu našeg bećar paprikaša....gledam ove recepte na internetu i baš mi se sviđa ideja kako se ovo jelo sprema. Juče smo dobili puno paradajza, paprike,cvekle, krastavaca, tikvica,luka,praziluka, karfiola, šljiva, krušaka i naravno da sam htela da isprobam ovaj recept...jedino što nije domaće su jaja.



Sastojci:


500 g pečenog paradajz šljivara
1 kašika sitno iseckanog bosiljka
1 mala kašičica kumin semenke
65 ml maslinovog ulja
3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka
1 velika glavica sitnije sečenog crnog luka
85 ml crveno vino
1 veća ili 2 male tikvice, isečene na kockice
2 do 3 slatke ili ljute paprike
2 do 3 kašike sitno iseckanog korijandera
2 lovorova lista
1 kašičica šećera
po ukusu začini; sveže samleven biber, suvi začin, so
1 kašika paradajz pire
1 kašičica crvene dimljene mlevene paprike
1 do 2 jajeta po osobi

Priprema:

Može da se koristi svež paradajz, ali on je obično dosta voden i trebaće vam više vremena da se jelo ukrčka, zato probajte da paradajz prvo ispečete.
Uzeti paradajz šljivar, oprati, očistiti tamo gde je bila peteljka,raseći ga na 4 dela, staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i peći ga u rerni na 175*C oko 20 minuta.
Ostaviti na kratko da se prohladi,tako pečenom paradajzu se kožica jako lako skida, skinuti je, staviti u blender, dodati 1 kašiku sitno iseckanog bosiljka i sve samleti...možete ostaviti da imate male komadiće paradajza ili potpuno samleti.
Ovakav sos možete koristiti za mnoga jela.

U veći tiganj staviti semenke kumina i pržiti ih " na suvo " na jačoj temperaturi oko 2 minuta ili dok ne počne da miriše, dodati ulje i sitno iseckan beli luk i pržiti dok beli luk ne počne da miriše, dodati crni luk i pržiti dok luk ne postane staklast i mek i onda dodati vino i sve dinstati dok se tečnost ne prepolovi.

Smanjiti temperaturu, dodati tikvicu i sečenu papriku ( ja sam koristila ljute banana paprike, ali sam ih očistila od žilica i semenki ) i dinstati 5 minuta ili dok vam povrće ne omekša.

Naliti sa pola litre sosa od mlevenog pečenog paradajza, dodati sve začine, paradajz pire, lovorov list, šećer ( u zavisnosti koliko je paradajz kiseo ) mlevenu dimljenu papriku, po želji možete umesto mlevene dimljene paprike staviti malo mlevene ljute paprike,sitno iseckan korijander ( ja sam koristila peršun ) sve izmešati,probati za začine,ako su još potrebni,poklopiti i ostaviti da se krčka oko 15 do 20 minuta. Ako nemate puno soka od paradajza,krčkajte vrlo kratko.

Kad se dovoljno ukrčkalo, kašikom napraviti mala gnezda u povrću, u svako gnezdo razbiti po jedno jaje, poklopiti sa poklopcem i ostaviti da se jaja poširaju u pari od povrća oko 5 minuta. Posle 5 minuta otkriti i i videti koliko je jaje poširano, ako volite da je mekše poširano, kuvati kraće ili duže, izbor je vaš.
Ovo jelo možete napraviti u nekoliko manjih tiganja i svakom poslužiti porciju ili sipati svakom u tanjir.


Poslužiti toplo sa nekim hrskavim hlebom, jer je idealno za umakanje u sve te fantastične sokove od povrća. Odozgore možete namrviti feta sir, iskidati sitno listove bosiljka, narendati limunovu koricu .....


Prijatno!!!!!

уторак, 23. септембар 2014.

Ajvar sa renom

Pre nekoliko dana smo,sa našim prijateljima, bili na velikoj farmerskoj pijaci, nekoliko sati udaljenoj od Toronta...tamo ima toliko toga da ne možeš da dođeš kući a da nisi kupio voća i povrća i to najsvežije što može biti. Obožavam te pijace, nama je to ovde divota, što jednom nedeljno ih imamo a vama je to normalno, jer ih imate svakog dana. Pored pijace smo malo obišli i prirodu i proveli divan dan sa našim prijateljima....e sad, doneli smo to sve kući, sad treba to i pripremiti......danas je dan za ajvar, ali ne od paprika, koje smo doneli, koje smo već ispekli i spakovali u kese za zamrzivač, nego od paprika, koje su nam ostale od prošle godine u zamrzivaču, a bilo je dosta......jednostavno se nije pojelo i da mi se nebi vukle po zamrzivaču, ja to sve izvadim,odmrznem i napravim ajvar. Prvi put pravim ajvar sa renom i mi smo oduševljeni sa ukusom...ako imate prilike,probajte ga i vi.



Sastojci:

2.5 kg crvenih roga paprika
250 g rena
250 ml ulja
65 ml esencije
po ukusu so

Priprema:

Odabrati crvene mesnatije paprike, ako ih nemate, koristite babure. Oprati ih,osušiti i ispeći na roštilju ili u rerni.
Tople paprike poklopiti i ostaviti preko noći da se potpare ili najmanje nekoliko sati, ali da vam se potpuno ohlade.
Oljuštiti ih i ostaviti u đevđir da se ocede preko noći.Što se bolje ocede, brže će se smesa ukuvati.




Oceđene paprike samleti na mašini za meso i obično meljem na krupnije, jer volim da imam male komadiće paprike, vi meljite kako vi volite.
( Ja sam ovu količinu paprika podelila na pola imala sam 5 kg očišćenih i oceđenih paprika od polovine sam pravila sa renom a od druge polovine sa dodatkom plavog patlidžana i belog luka sam pravila bez rena )
Samlevene paprike sipati u širi pekač i uključiti rernu na 175*C i staviti da se peče...kad počne da krčka, dodavati po malo ulja, promešati i pržiti / peći dok ne dobijete potpuno gustu masu, iza koje,kad povučete varjačom, ostaje put.

Na polovini pečenja dodati soli po ukusu, sve izmešati i peći dalje.
Na kraju dodati strugani ren i esenciju i sve izmešati.

Teglice, koje ste prethodno oprali i sterilisali, trebaju da budu tople ( ja moje teglice perem u perilici i vadila sam ih dok su još bile vruće iz mašine ) a vi ako nemate perilicu možete ih zagrejati u rerni i puniti ih.
Zatvoriti teglice, ostaviti da se ohlade ( dok se hlade čućete onaj zvuk kad se stvara vakum ) i ostaviti sa ostalom zimnicom.

Originalni recept je odavde, ja sam pravila ovaj ajvar na svoj način, jer koliko vidim u originalnom receptu se melje sveža paprika i trebaće puno vremena da se sveža paprika ukuva i ja ajvar uvek pečem u rerni jer ne moram da stojim i da satima mešam i nema prskanja svuda po šporetu.....vi pravite kako vi želite.

Prijatno!!!!

понедељак, 22. септембар 2014.

Rolnice sa šunkom i kačkavaljem

Naša koleginica, blogerka Jafi, je skoro postavila ovaj recept na svom blogu i na Coolinarici, gde sam ga ja prvo videla.
Izgled me je privukao, jer volim testa koja se listaju i naravno, morala sam ih isprobati.


Ja sam umesto mekog brašna tipa 400, koje mi ovde nemamo, koristila brašno za hleb ( bread flour ), možda je to isto, ali ja ne poznajem brašna u Srbiji. Ovde volim da koristim hlebno brašno za testa ili ih mešam, svenamensko sa hlebnim brašnom,nekad pola pola, nekad ne, sve zavii šta pravim od testa.

Umesto 200 ml mleka, koristila sam 125 ml mlaćenice, kojoj je bio zadnji momenat da se upotrebi i 150 ml mleka....ovo brašno upija više tečnosti.
U toplo mleko sam dodala 8 g suvog kvasca i kašičicu šećera i ostavila sam sa strane da se kvasac podigne.

Brašno prosejati zajedno sa 1 kesicom praška za pecivo ( za vas, koji kupujete prašak za pecivo na meru, kao ja, to je 12 g ) dodati 2 jaja, kašičicu soli, mlaćenicu i nadošli kvasac i sve to zamesiti rukom ili mikserom u elastično i glatko testo.
Ja obično testo "mesim" sa mikserom i mesim ga oko desetak minuta, testa na taj način su mi mnogo lepša a uvek ga domesim na kraju ručno.

Ostaviti testo da naraste,oko pola sata i tek ontada podeliti na 5 jufkica. Dok testo raste, vi umutite 125 g putera, u originalnom receptu je margarin, ali ga mi ne koristimo. Moj puter je slan i iz tog razloga sam stavila samo jednu kašičicu soli.

Svaku jufku rastanjiti u pravougaonik i svaku jufku premazati sa 20 g umućenog putera, što znači upotrebićete samo 100 g putera, preostalih 25 g ostaviti sa strane.
Kad ste prvi jufku rastanjili i premazali sa puterom, rastanjiti sledeću i prebaciti preko prve premazane jufke i tek onda premazati drugu jufku i tako raditi sa svakom sledećom jufkom.
Kad ste naslagali svih 5 jufki jednu na drugu, uviti sve u rolat i ostaviti desetak minuta da se testo odmori.

Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti rolat u pravougaonik, debljine 0.5cm. 
Testo iseći prvo na pola po dužini i onda podeliti testo, u zavisnosti kolike rolnice želite da budu velike, da imate podjednake pravougaonike,ja sam  isekla na 5 pravougaonika sa svake strane, što znači, dobila sam deset rolnica.

Na svaku rolnicu staviti po 1 listić goude sira, 1 parče tanko narezane ćureće ili pileće šunke i parče krem sira....u originalnom receptu je kašičica kisele pavlake,kod nas ta pavlaka nije dovoljno gusta zato sam se odlučila za krem sir.
Zaviti u rolnicu, poređati ih na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se odmore samo dotle dok vam se rerna ne zagreje na 180*C


Kad se rerna zagrejala, premazati sa preostalim puterom, koji sam ja otopila, posuti sa semenkama po izboru i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.


Sastojci kako sam ja pravila: 500 g brašna za hleb, 125 ml mlaćenice, 150 ml toplog mleka, 8 g suvog kvasca,1 kašičica šećera,1 kašičica soli,12 g praška za pecivo,2 jajeta...
Za premazivanje: 125 g slanog putera, 10 parčeta gouda sir, 10 parčeta ćureće ili pileće šunke i oko 100 g krem sira.

Ako volite peciva, obavezno isprobajte i ovo...spolja su hrskava a iznutra meka kao pamuk.

Prijatno!!!!!

недеља, 21. септембар 2014.

Puding od starog hleba ( Bread Pudding )

Volim ovakve poslastice, koje mi mogu biti doručak ili poslepodnevna poslastica. Svi imamo višak hleba i vrlo često ne znamo šta ćemo s njim...evo još jedne ideje....



Sastojci:


454 g nekog starog hleba
500 ml običnog mleka ili mleko od badema, kokosovo mleko ili sojino
2 XL jajeta
2 belanca
1 do 2 kašičice vanile
2 do 3 kašike šećera
po ukusu javorov sirup, sladoled, prah šećer......
500 g dobro zrelih krušaka ( viljamovke )

Priprema:

Hleb iseći na kockice oko 2x2cm veličine, zajedno sa koricom i staviti u veću zdelu. Ja sam koristila neku vrstu slatkog hleba challah, koji je pravljen u obliku zemički.

Kruške oljuštiti i iseći na sitnije kockice ( u originalnom receptu su kruške iz kompota ) i staviti ih zajedno sa hlebom.


Umutiti jaja i belanca sa žicom za mućenje, dodati šećer, mleko i vanilu i sve umutiti.

Preliti preko hleba i voća i svo to dobro izmešati da se hleb natopi sa mlekom i jajima.


Pekač, veličine 20cm X 20cm podmazati sa puterom ili isprskati sa sprejom za pečenje PAM, sipati navlaženu smesu,poravnjati, koliko možete i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 45 minuta.

Kad je pečeno, spolja treba da je hrskavo a iznutra mekano.

Poslušiti za doručak posuto sa prah šećerom, preliven javorovim sirupom ili za desert sa kuglom sladoleda od vanile.


Prijatno!!!!!