понедељак, 8. јун 2015.

Pečen plavi patlidžan sa mesom


Nešto iz turske kuhinje...recept mi se izuzetno dopao, ali nikako da dođe na red da ga napravim.


Sastojci:

4 plava patlidžana, ispečena, oljuštena i sitno iseckana
250 g mlevene govedine / jagnjetine
2 crvene paprike
3 zelene, po malo ljutkaste paprike
2 paradajza
1 glavica crnog luka
65 ml ulja
1 kašika paradajz pirea
1 kašika pire od paprika ( ajvar )
kumin, paprika, so, biber
jogurt
sitno iseckan beli luk
peršun

Priprema:

Prvo ispeći plavi patlidžan.
Oprati ih,osušiti kuhinjskim papirom i izbockati sa oštrim nožem na nekoliko mesta.
Peći ih na 200°C oko 20 do 25 minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade,oljuštiti ih i sitno iseckati.

U veću šerpu sipati ulje i zagrejati, dodati sitno iseckan crni luk i propržiti da luk omekša, dodati paprike, koje ste prethodno oprali i očistili od semenki i žilica i iseći ih na manje kockice i dinstati zajedno sa lukom, dok paprike ne omekšaju.
Dodati pire od paradajza i paprike ( ja nisam imala pire od paprika i koristila sam ajvar ) i pržiti zajedno nekoliko minuta, dodati mlevenu govedinu ili jagnjetinu ( ja sam koristila mlevenu teletinu ) i pržiti na osrednjoj temperaturi, dok se meso ne uprži.

U uprženo meso dodati izrendan paradajz i kumin i pržiti vrlo kratko i tek onda dodati sitno iseckan plavi patlidžan, smanjiti temperaturu i pržiti sve zajedno još desetak minuta.
Skloniti sa ringle, dodati so, malo mlevene paprike ( i ne morate, ja je nisam dodavala ) i mleveni biber i sve promešati i probati da li je dovoljno slano.


Sitno iseckati beli luk, izmešati sa gustim jogurtom.
Sipati u tanjir plavi patlidžan sa mesom, sipati nekoliko kašika jogurta sa belim lukom, preko,posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

2 коментара:

  1. Divan recept s patlidžanom!Uostalom svi Vaši recepti su odlični! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala a ovaj ručak nas je oduševio..plavi patlidžan obožavamo na bilo koji način.Topli pozdrav.

      Избриши