недеља, 30. август 2015.

Punjen plavi patlidžan (Karniyarik )

Plavi patlidžan mnogo više volim od tikvica i svaki put se veselim ručku kad je on na meniju.... Od njega se baš svašta može napraviti i imam dosta recepata sa njim, ovo je još jedan, koji ću malo češće da pripremam,jer ovo se prosto topi u ustima.


Sastojci:

4 manja ili 2 veća plava patlidžana
maslinovo ulje
1 kašičica so i suvi začin ( majčina dušica,ruzmarin, origano,bosiljak )

Sastojci za punjenje:

250 g mlevene teletine / govedine
1 velika ili 2 manje glavice sitnije sečenog crnog luka
2 paprike
3 čena belog luka
1 paradajz isečen na sitne kockice
po ukusu so, biber,suvi začin
1 kašika pire od paradajza
2 kašike ajvara
2 pune kašike krupnije sečenog peršuna
ulje za prženje

i još:

1 paradajz isečen na kolutove
1 paprika isečena na osmine
1 kašika paradajz pire
oko 2oo ml vode
1 do 2 krompira

Priprema:

Patlidžane oprati,osušiti i iseći gornji deo. Oljuštiti po jednu traku na sve 4 strane.Preseći na pola.
Naš patlidžan nije gorak i ja ga ne solim da ispusti gorčinu, a vi, ako su vam patlidžani gorki, posilite i ostavite 15 minuta da ispusti gorčinu.
Isprati ih hladnom vodom i osušiti.
Svaki prepolovljeni patlidžan premazati sa uljem svuda i na gornju, isečenu stranu posuti sa suvim začinima ( i ne mora, ja volim ukus tih suvih biljkica ) i okrenuti tu isečenu stranu na pleh, koji ste takođe premazali sa malo ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.Patlidžan je gotov kad je omekšao.

Dok se patlidžan peče, pripremite nadev.
U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja, dodati isečen luk i pržiti oko 5 minuta da vam luk omekša, dodati papriku, koju ste isekli na kockice ( ja sam koristila ljutu papriku, vi koju volite ) i nju pržiti vrlo kratko sa lukom i onda dodati mleveno meso i pržiti oko 5 minuta, stalno mešajući.
Dodati sitno iseckan paradajz, paradajz pire, ajvar, sitno iseckan beli luk i začiniti po ukusu i pržiti dok vam se sve dobro ne uprži.
Na kraju dodati iseckan peršun,promešati i probati da li vam je šta potrebno od začina.

Pečen patlidžan ostaviti vrlo kratko da se ohladi.

Kašikom ili viljuškom pritisnuti meso patlidžana i pomeriti malo sa strane da napravite udubljenja u obliku čamčića.Masu od mesa podeliti na 4 jednaka dela i napuniti patlidžane.Ja volim da je pikantno ali ne i preljuto i zato dodajem ljutu papriku, koju prethodno očistim od semenki i žilica a vi, ako hoćete, možete dodati vrlo malo ljute mlevene dimljene 

Kad ste ih napunili, krompir oljuštiti i iseći na tanje kolutove ili kriške i staviti između napunjenih patlidžana.
Preko patlidžana staviti po 1 kolut paradajza i po dva ili jedno parče isečene paprike.
U manju zdelu staviti paradajz pire, dodati vodu i umutiti sa viljuškom da sjedinite zajedno. Kašikom preliti preko napunjenih patlidžana i krompira.
Peći u prehodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta.


Poslužiti toplo,preliti sa malo soka iz pekača i posuti sa sitno iseckanim peršunom.
Uživajte u ovom fantastičnom jelu.



Prijatno!!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

5 коментара:

  1. Прекрасное блюдо,Зорица,обязательно приготовлю!!!!:))

    ОдговориИзбриши
  2. BIT CE ISPROBANO JER SVI SASTOJCI SU MI DOBRI ,A IMAM KOD KUCE U VRTU I BIJELI PATLIĐAN
    POZDRAV DRAGA ZORICE

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala vam svima. Draga Božice, nadam se da će vam se dopasti a ovde kod nas ne vidim tako često beli, ali znam da ga ima. Pozdrav i unapred se zahvaljujem.

      Избриши