четвртак, 3. септембар 2015.

Orzo pasta sa dimljenom kobasicom

Ovakve salate, koje su ustvari kompletni obroci su najlepše za letnje obroke.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:

150 do 200 g orzo pasta
oko 150 g brokoli,iskidan na manje cvetiće
30 ml maslinovog ulja
1 mala glavica sitnije isečenog crnog luka
2 do 3 čena sitnije isečenog belog luka
1 crvena ili žuta paprika
100 ml mleka
100 g izrendanog cheddar sira
200 g ili po ukusu,dimljene kobasice isečene na kolutove oko 1cm debljine
po ukusu sitno iseckan peršun, tučena ljuta paprika

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da voda provri, dodati orzo pastu i kuvati po uputstvu proizvođača.Ja je običnbo kuvam oko 8 do 10 minuta.
Za to vreme pripremiti brokoli,oprati ga i iskidati na male cvetiće, dovoljno velike za jedan zalogaj.
2 minuta pre nego što će pasta biti gotova, dodati brokoli u istu vodu i kuvati još 1 minut kad ponovo provri. ( ja volim da je povrće manje kuvano i da je još uvek hrskavo )
Ocediti pastu i isprati je hladnom vodom ( neko ne ispira pastu, ja je ispiram kad pravim salatu od nje )

Dok čekate vodu da provri da skuvate pastu,u veći tiganj sipati ulje,zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i ispržiti ga dok ne postane staklast i mekan,. dodati papriku, koju ste očistili od semenki i žilica i isekli na kockice i pržiti i nju samo da omekša.
Onda dodati kobasicu,beli luk, i ja dodajem i jednu malecku ljutu papričicu, iseckanu što sitnije može i propržiti sve zajedno, mešajući, dok se kobasica malo ne proprži.

U tiganj sipati oceđenu pastu i brokoli, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati mleko i izrendan sir i sve dobro sjediniti da se sir otopi.

Sipati u veću zdelu posuti sa sitno iseckanim peršunom i ako hoćete može i sa malo ljute tučene paprike i poslužiti toplo.


9 коментара:

  1. Super receptic! Cini se da cesto koristis orzo pastu...ja bas nemam naviku - ne znam zasto. Moracu se dati na promjenu :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna. Da, mnogo više koristim orzo pastu nego običnu pastu, ne pitaj me zašto.

      Избриши
  2. This type of pasta is really good for salads. I use orzo for salads, too, and the result is very tasty! :)
    Hugs and kisses, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
  3. šta je to orzo pasta ... neki pirinač ili ne ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana, orzo je vrsta paste a izgleda kao pirinač, samo je malo krupnija...pogledaj kod vas u bio špajzu,mislim da je tamo ima a ako je ne nađeš,Grci je jako puno koriste a koriste je i u Italiji.Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Biljana, orzo je vrsta paste a izgleda kao pirinač, samo je malo krupnija...pogledaj kod vas u bio špajzu,mislim da je tamo ima a ako je ne nađeš,Grci je jako puno koriste a koriste je i u Italiji.Topli pozdrav.

      Избриши