петак, 11. септембар 2015.

Punjen paradajz sa plavim patlidžanom parmigana

Idealan vege ručak, napravite ovako napunjen paradajz kad hoćete da se odmorite od mesa. Moj muž, dok je jeo, nije verovao da nema mesa..sa vrlo malo namirnica imaćete dobar ručak.


Sastojci:

4 velika paradajza ili 2 manja po osobi
250 do 300 g plavog patlidžana
80 g dimljene mocarele
10 parčićča sušenog paradajza na suncu, oceđenog od ulja
50 ml maslinovog ulja

i još:

1 kašičica mešavine italijanskog začina ( bosiljak, ruzmarin,majčina dušica,origano )
pola kašičice belog luka u prahu
1 kašika sitno iseckanog peršuna ili bosiljka

Priprema:

Rernu uključiti na 145 do 150°C
Oprati paradajz i odseći im kapice / vrh.
Izvaditi sve iz unutrašnjosti paradajza i ostaviti samo oko pola cm debljine mesa na zidovima paradajza, okrenuti da se malo ocede.
Dok se paradajz cedi, vi pripremite premaz za njih.
U malu zdelicu staviti 1 kašiku maslinovog ulja ( ja obavezno koristim hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje i kad god u receptu pišem maslinovo ulje znači da je ovo a drugo ulje koje koristim za kuvanje je od semenki grožđa ) dodati kašičicu suvog začina, ako ga nemate, stavite samo sušeni origano i beli luk u prahu, izmešati i sa četkicom premazati unutrašnje strane paradajza.
Staviti u zagrejanu rernu i više sušiti nego peći paradajz. Na ovaj način dobićete mnogo ukusniji pečeni paradajz.
Dovoljno je oko 45 minuta za manje paradajze.( originalni recept kaže 1 sat i 40 minuta, verovatno da puno zavisi od veličine i debljine paradajza )


Dok se paradajz suši / peče u rerni, pripremiti nadev.
Izrendati na sitnu stranu 20 g dimljene mocarele i ostaviti sa strane.
Sušeni paradajz i ostatak dimljene mocarele iseckati što sitnije možete.
Plavi patlidžan oprati i seckati što sitnije možete ( ja moj patlidžan ne ljuštim i ne solim pre upotrebe jer su mahom mladi i nikad mi se jođ nije desilo da budu gorki, ako su vaši patlidžani gorki, onda ih posoliti i ostaviti u cediljki oko pola sata, isprati sa hladnom vodom i osušiti ih kuhinjskim papirom ili krpom.Obavezno ih osušiti jer će,prilikom prženja da vam pršti ulje svuda po plotni.

U tiganj sipati ostatak ulja, dodati plavi patlidžan i pržiti dok vam patlidžan ne omekša i malo porumeni.Ako vam je ostalo ulje sa začinima sa kojim ste premazali unutrašnjost paradajza, sipati u tiganj sa plavim patlidžanom
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Na tanjir staviti nekoliko kuhinjskih papira i izvaditi patlidžan na njih, da se ocedi od viška masnoće.
Ko želi, može patlidžan da ispeče i u rerni, ali mora da bude jača temperatura i ne za dugo, da se kockice ne deformišu, treba da ostanu cele.


Prohlađen patlidžan pomešati sa sušenim paradajzom i dimljenom mocarelom, dodati sitno iseckan bosiljak ili peršun i sve izmešati.


Povećati temperaturu rerne na 160°C.
Podeliti masu da imate dovoljno da napunite sav paradajz i napuniti ih.
Kapice od paradajza staviti pored paradajza, da se i one malo zapeku.
Vratiti u rernu i peći samo dok se sir u nadevu otopi.


Izvaditi iz rerne i sad uključiti samo gornji grejač.
Posuti sa onim izrendanim sirom, koji smo ostavili sa strane.
Vratiti nazad u rernu i peći samo da se sir odozgore otopi, pazite da ne izgori.
Kratko ohladiti i poslužiti toplo.

Uživajte....


Prijatno!!!!!

6 коментара: