понедељак, 7. септембар 2015.

Slane palačinke sa pire krompirom

Slatke palačinke i ja se volimo ali po prvi put pravim slane palačinke sa dodatkom pire krompira, a punjenje možete koje god vi volite.


Sastojci za palačinke:

300 g krompira
1 veliki čen belog luka
150 g brašna
1/4 kašićice ili manje mlevenog kumina
3 jaja
150 g gustog jogurta ili kisela pavlaka
300 ml mleka
150 ml kisele vode
1 kašičica suvog origana
po ukusu so i biber
1 puna kašičica mlevene paprike
pola kašičice ili po ukusu,ljuta mlevena paprika

Za punjenje:

pola struka praziluka
2 čena belog luka
300 g šampinjona
250 g pilećih grudi
100 ml pavlake za kuvanje
po ukusu začini; vegetin miks za piletinu, biber,so
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
po 1 parče sira sa raznim začinima
po 1 kašičica ajvara za svaku palačinku

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći na sitnije kockice,staviti u šerpu, naliti sa vodom. Dodati očišćen čen belog luka i kašičicu soli i pustiti da provri, kad provri, smanjiti temperaturu,poklopiti, ali ne potpuno, da ne iskipi i kuvati od 10 do 15 minuta.
Ocediti od vode i ostaviti da se krompir osuši. ( najbolje je ako imate onaj brašnjavi krompir, kod nas je to Yukon Gold )
Osušen krompir i beli luk propasirati kao za pire ali bez ikakvih dodataka.

U veću zdelu staviti jaja, žumancaa i belanca zajedno, i umutiti ih žicom, dodati sve začine;origano,kumin, biber,so ljutu i slatku papriku ( ja umesto origana koristim mešavinu italijanskih začina u kom ima: origano,ruzmarin, majčina dušica i bosiljak ) dodati kiselu pavlaku ( ja sam koristila gusti jogurt i sve to zajedno umutiti, dodati pasirani krompir i opet umutiti i tek onda dodati prosejano brašno i sve sjediniti.
Masa je dosta gusta za palačinke, sad dodavati po malo kiselu vodu da razredite testo, meni je bilo potrebno 150 ml.
Da dobijete lepu i glatku masu za palačinke, na kraju, kad ste sve sjedinili zajedno sipati u blender ili smrviti štapnim mikserom tako nećete imati grudvice od krompira.
Recept za slane palačinke je odavde.
Tiganj za palačinke blago premazati sa uljem i zagrejati, sipati po jednu kutlaču mase, ili manje, u zavisnosti od veličine tiganja, okretati tiganj da se masa razlije svuda po tiganju i peći dok donja strana ne porumeni, okrenuti i peći minut i drugu stranu.
Ja sam sipala u testo 30 ml ulja i više nisam podmazivala tiganj dok sam ih pekla, vi,ako hoćete možete svaki put staviti kap dve ulja na tiganj, bez da dodajete ulje u testo.

Od ove količine trebate dobiti oko 12 palačinki, veličine oko 24cm.
Palačinke možete mazati sa ajvarom ili ih posuti feta sirom, možete izoliterendati neki lako topljivi sir,iseckati šunkicu, premazati kajmakom...kako god vi volite.
Ja sam pripremila fil i jeli smo ih za ručak.

U veći tiganj sipati dve kašike ulja, dodati sitno iseckan praziluk svetlo zeleni i zeleni deo,koji ste prethodno očistili i oprali, pržiti dok luk ne omekša, pazite da vam ne izgori,dodati beli luk i sitno iseckanu piletinu ( koju ste oprali i kad ste je iseckali dodati malo vegetinog miksa za piletinu i ostaviti da odstoji malo sa tim miksom ) i pržiti sve zajedno i na kraju dodati sitno iseckane šampinjone i pržiti dok vam sva voda ne uvri od šampinjona.
Mešajte češće da vam ne izgori.
Na kraju dodati začine koje vi volite, pazite da ne presolite jer u piletini već ima vegetin miks, sipati pavlaku za kuvanje i pržiti dok se ne zgusne, na kraju dodati sitno iseckan peršun,promešati.

Na tanjir staviti palačinku, premazati sa 1 dobro napunjenom kašičicom ajvara, staviti fil od piletine ( ova količina ima dovoljno za 6 palačinke, mi smo pojeli po dve i dve su ostale mužu za večeru ) preko fila staviti neki lako topljivi sir, kod mene je ova vrsta sira i zaviti u rolnicu.


U mali pekač staviti pek papir, poređati palačinke jednu do druge i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 175°C oko 5 do 10 minuta, da se samo zagreje i sir otopi.


Poslužiti tople uz salatu po vašem izboru.
Kod nas nije bilo salate jer smo žurili da gledamo tenis te smo ih jeli ovako, muž uz pivo, ja sa sokom.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар