субота, 17. октобар 2015.

Brazilian Chicken Stroganoff (Estrogonofe de Frango)

Piletinu volimo na svaki mogući način, prvi put pravim na  brazilski način...Najbolje je poslužiti je sa pirinčem.


Sastojci:

500 g pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
250 g  pečuraka
100 ml belog vina
1 kašika paradajz pirea
65 ml paradajz sos
250 do 300 ml pilećeg temeljca
so i biber
ulje za prženje

 i još:

100 ml tečne pavlake za kuvanje 
1 kašičica senfa sa celim zrnom
1 kašika putera
1 kašika brašna
2 kašike sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Piletinu oprati, osušiti  i iseći na manje kockice ( može da se koristi i odkoštani batak i karabatak ) posoliti i pobiberiti, ako hoćete, možete i povegetiti sa vegetinim miksom za piletinu, onda pažljivo sa solju. 
U šerpu sipati nekoliko kašika ulja,zagrejati i staviti piletinu i pržiti da samo porumeni, izvaditi sa rešetkastom kašikom i ostaviti sa strane.

U isti tiganj staviti sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok vam potpuno ne omekša, ali ne sme da porumeni,dodati sitno iseckan beli luk i pržiti, stalno mešajući, dok ne zamiriše.
Naliti sa belim vinom, izgrebati varjačom sve što je na dnu šerpe i kuvati dok vino potpuno ne uvri.
Dodati paradajz pire i kratko propržiti, mešajući. Naliti sa pilećim temeljcom i sosom od paradajza, vratiti piletinu u šerpu, smanjiti temperaturu na tiho, poklopiti, ali ne potpuno i dinstati sve zajedno oko pola sata ili dok vam piletina potpuno ne omekša.

Dok se piletina dinsta, staviti pirinač da se kuva. Najbolje je ako imate pirinač dugog zrna,basmati ili jasmin.
U manju šerpicu sipati opran i oceđen pirinač, naliti sa vodom, dodati malo soli,pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 10 minuta, skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti da pirinač upije ostatak vode, pazite da vam se pirinač ne prekuva...

U isto vreme u tiganj staviti malo maslinovog ulja i isto toliko putera, zagrejati i ispržiti pečurke da vam porumene.

U manji tanjirić staviti kašiku putera i kašiku brašna i prstima ili viljuškom, sjediniti brašno i puter u kremastu masu.

5 minuta pre nego što istekne krčkanje piletine, dodati kašičicom, puter izmešan sa brašnom i sve dobro izmešati, ovo će da vam zgusne sos, dodati pavlaku za kuvanje, senf, ispržene pečurke i sve dobro izmešati.
Treba da vam bude malo gušće ali ne i pregusto, ako je pregusto, dodati malo temeljca ili još malo pavlake za kuvanje.
Probati za začine i na kraju dodati sitno iseckan peršun,promešati.



Na tanjir sipati pirinač preko sipati pileći stroganoff, posuti sa još malo sitno iseckanog peršuna i poslužiti sa rashlađenim belim vinom.


4 коментара:

  1. Merhabalar, ne kadar leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve ovo imam i probaću. Jako lepo izgleda.Videla sam u tvojim receptima i sve mislim da te pitam pa zaboravim.Pileći temeljac je bista pileća supa?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno..jeste, to je to, možeš je sama skuvati od pilećih kostiju, kod nas je to vrlo jeftino i ja često skuvam pun lonac pa ili kuvam sa rezancima ili mi posluži za ovakva jela a nekad i kupim u tetra paku.

      Избриши