субота, 31. јануар 2015.

Svetosavske perece

 Za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes smo izabrali svetosavske perece naše koleginice blogerice Jafi, koja ima svoj blog " Kuhinjske čarolije "

Sveti Sava se se slavi kao školska slava kod nas Srba i za taj dan se prave ove svetosavske perece. Iskreno rečeno, ja za to nikad nisam znala, jer sam rasla za vreme komunizma, kad se nisu proslavljali verski praznici, ali znam za Sv.Savu, jer je mom pokojnom ocu tada rođendan.

Kad sam došla u Kanadu, onda sam mnoge stvari naučila i išli smo redovno na proslave Sv.Save gde su deca, nas emigranata, učestvovala u raznim proslavama pri crkvi, recitovanjem raznih verskih i dečjih recitacija i igranjem folklora...i dan danas se sećam prve recitacije mog starijeg sina Dejana kad je imao nepunih 4 godina " leti pčela malena oko cveta šarena,niti staje niti seda dok ne skupi dosta meda " i od tada su ga zvali pčelica.

Svetosavska Himna

Uskliknimo s ljubavlju
svetitelju Savi,
srpske crkve i škole -
svetiteljskoj glavi.
Tamo venci tamo slava,
Gde naš srpski pastir Sava:
Pojte mu Srbi
Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo
Puna si ljubavi
Prema svome pastiru
Svetitelju Savi.
Celo Srpstvo slavi slavu
Svoga oca Svetog Savu:
Pojte mu, Srbi,
Pesmu i utrojte!...................


Bolje je da ja krenem sa receptom, jer ovako ću do sutra da pišem......



Sastojci:

300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
200 ml toplog mleka
300 ml tople vode
100 ml ulja

za premazivanje:

1 jaje

i još:

2 kašike brašna
pola kašike soli
vode

Priprema:

U manju posudu zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera, suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati oba brašna,dodati so, ulje, toplu vodu i nadošli kvasac i zamesiti testo. Istresti testo na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati ga u kuglu i vratiti nazad u vanglicu, premazati sa malo ulja, pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko pola sata.

Dok testo raste napraviti slani preliv za perece. U manju činijicu staviti brašno, so i dodavati po malo hladne vode da napravite gusto testo kao za palačinke. Ostaviti sa strane.
 od
Naraslo testo podeliti na jednake delove, moje kuglice su bile po 85g svaka i dobila sam 17 pereca.

Svaku kuglicu ponovo premesiti i rukama rastanjiti u dugački i tanji valjak oko 1cm debljine. Oblikovati u perecu i staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ( meni su trebala dva pleha )
Dok sam jedan pleh sa perecama pekla, od drugog dela testa sam pravila perece.

Zagrejati rernu na 250°C ( kod mene je bilo na 200°C ) i premazati perece sa umućenim jajetom i pola kašike vode i peći ih oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene, izvaditi iz rerne i kašikom preliti slani preliv preko pereca,vratiti nazad u rernu i peći još 5 do 7 minuta ili dok vam se preliv ne osuši a perece lepo porumene.


Kad izvadite prvu turu, isto tako uraditi i sa drugom turom.
Ja sam moje perece namerno pravila da su manje, vi ih pravite kako ih vi volite.
Testo je fantastično da se sa njim radi.

Jafi, od srca ti hvala na odličnim svetosavskim perecama, ja sam ih napravila baš na sam dan Sv.Save.

Poslužiti ih sa kiselim mlekom, sokom ili jogurtom deci za doručak a možete im poslati i u školu za užinu.


Prijatno!!!!!

петак, 30. јануар 2015.

Nekoliko odličnih recepata sitnih kolača

Svi ovi kolačići, koje sam pravila su odlični kolačići, koje možete napraviti bez da uključite rernu.
Idealni su za veća slavlja, rođendane,svadbe...jako lepo izgledaju i veoma su ukusni i mahom nisu skupi da se naprave....pa da krenem sa pisanjem.

Zrna kafe
Verovato vam je ovaj kolačić poznat, to je od naše mignonne i pravila sam ih već nekoliko puta, toplo vam ih preporučujem.



Sastojci:

250 g šećera
75 ml vode
125 g putera
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog plazma keksa
80 g čokolade
1 do 2 kašičice mlevene kafe

Za glazuru:

100 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Skuvati sirup od vode i šećera, dodati puter i mešati dok se puter ne otopi.
U tu smesu dodati čokoladu i mešajući otopiti čokoladu, dodati mlevene orahe, mleveni keks i samlevenu kafu, sve dobro sjediniti i ostaviti da se prohladi toliko da možete da oblikujete male kuglice. Ja sam svaku moju kuglicu merila po 10 g.
Oblikovati sve kuglice, čačkalicom pritisnuti po sredini kuglice da dobijete oblik zrna kafe.
Ostaviti pripremljena zrna da se dobro ohlade.

Otopiti čokoladu sa uljem, na pari ili u mikrotalasnoj, spuštati zrna kafe u otopljenu čokoladu,ponovo prevući sa čačkalicom preko otisnutog mesta,  izvaditi viljuškom i staviti na pek ili wax papir da se osuše.



Osušena zrna kafe staviti u korpice od papira i poslužiti ih.



Prijatno!!!!!


 Jaffa štanglice u oblatni

Veoma jednostavan kolač, koji se jako brzo napravi, ako volite jaffa keks, sigurna sam da ćete voleti i ovaj kolač



Sastojci:

2 male ili 1 velika,presečena na pola oblanda
100 ml mleka
200 g šećera
250 g putera
150 g mlevenih oraha
250 g mlevenog plazma ili petit keksa
3 jajeta
100 g čokolade za kuvanje
2 kutije jaffa keksa

Priprema:

U šerpicu staviti mleko, puter i šećer i sve to otopiti na tihoj vatri, mešajući.
Umutiti sa žicom jaja i ostaviti ih na stranu.
U toplo mleko dodati čokoladu za kuvanje, polomljenu na manje kockice, dodati orahe i keks i na kraju dodati umućena jaja, vratiti na ringlu i kuvati još nekoliko minuta, stalno mešajući.

Uzeti jednu oblandu ( ja sam koristila dve manje ) sipati pola pripremljenog fila i premazati preko krupne strane.
Jafa keks brzo provući kroz malo hladnog mleka i ređati ih na fil, ali ostaviti razmak između svakog keksa oko 1 prst razmaka i vrlo nežno pritisnuti u fil.
Na drugu oblandu premazati na krupnu stranu ostatak fila i vrlo pažljivo preklopiti preko jafa keksa,i nežno pritisnite da se fil rasporedi svuda između keksa i oblande. Ako sa strane počne malo da izlazi, vratite nazad tako što ćete rukama ugurati unutra.

Staviti nešto teže na oblandu odozgore i ostaviti, najbolje preko noći da se fil stegne.

Sledećeg dana, sa vrlo otrim nožem, seći štanglice.


Prijatno!!!!


Štangle sa suvim šljivama i kokosom

Još jedan odličan kolač, ako volite suve šljive i kokos, onda je ovo kolač za vas.



Sastojci:

1 mala oblanda ili pola 1 veće oblande

600 g samlevenih suvih šljiva
100 ml vode
125 g putera
200 g čokolade
100 g mlevene plazme ili bilo kog keksa

Za svetli sloj:

200 g šećera
200 ml vode
125 g putera
250 g kokosa

Preliv od čokolade:

100 g čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Napomena:
Kad se prave ova dva fila, oba moraju biti vruća kad se sipaju jedan na drugi, jer vrlo lako može da se desi da se filovi odvoje. Meni su bili topli,ali izgleda i ne dovoljno topli, tako da mi se negde gornji fil odvojio od donjeg, ali to ništa nije umanjilo lep ukus ovih štanglica.
Samlevene šljive staviti u šerpicu, dodati vodu i puter i sve zagrejati dok se puter ne otopi,dodati čokoladu i mešajući otopiti je,na kraju dodati mleveni keks, možda vam neće biti potrebno svih 100 g keksa jer puno zavisi od toga koliko su vam šljive suve...meni je trebalo tačno 100 g, sve to izmešati i premazati preko oblande.

U isto vreme pripremite i beli fil.
U šerpicu staviti vodu i šećer i kuvati na tihoj temperaturi dok se šećer ne otopi, kad se otopi, dodati puter, mešajte da se puter otopi i tek onda dodati sitnije mleven kokos i sve izmešati.

Kad ste premazali fil od suvih šljiva, odmah sipati fil od kokosa i premazati ga svuda podjednako.

Otopiti 100 g čokolade sa 4 kašike ulja ( ja sam stavila samo 2 kašike ulja ) preliti preko fila od kokosa, poravnjati i ako želite, možete napraviti šare od tamnije čokolade ili ostaviti kako jeste, samo posuti vrlo malo sa kokosom.

Ostaviti na hladnom mestu, najbolje preko noći, da se ohladi.
Oštrim nožem iseći štanglice i poslužiti.


Prijatno!!!!!

четвртак, 29. јануар 2015.

Karfiol sa piletinom na čečenski način / çeçen usulü karnabahar

Orijentalnu i mediteransku kuhinju obožavam.
Na Coolinarici je članica sa nikom Mucika,koja ima fantastične turske recepte i nekoliko njih mi je zapelo za oko. Prošle nedelje sam kupila karfiol da isprobam jedan od njenih recepata, ali na žalost ne stigoh,jer rerna me je izdala a onda nam je bila slava...dok danas ne rekoh sebi, ili ćeš ovo napraviti ili će ovaj karfiol po svoj prilici, završiti u tamo gde ne treba a ne volim da bacam.


Sastojci:
originalni recept sa mojim izmenama

1 veća glavica karfiola
1 kašičica soli
500 g pilećeg mesa ( belo meso ili odkoštan batak i karabatak )
1 velika šargarepa
3 do 4 češnja belog luka
1 manja glavica crnog luka
pola struka praziluka
1 veći paradajz
3 do 4 paprike
1 kašika pirea od paradajza
2 ljute papričice ili pola kašičice mlevene ljute paprike
po ukusu začini; so, biber, suvi začin
po pola kašičice kumina i majčine dušice
150 ml belog vina
maslinovog ulja

Za preliv:

3 jaja
100 ml pavlake za kuvanje
20 g izrendanog parmezana

i još:

50 g sitno izrendanog nekog lako topljivog sira ( gouda )

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu i dodati kašičicu soli, originalni recept kaže i limunov sok, ja ga nisam stavila i putiti da voda provri.
Za to vreme pripremiti karfiol, očistiti ga, dobro oprati i iskidati na manje cvetiće i staviti ih u provrelu vodu i kad ponovo počne da vri, kuvati još 3 do 4 minuta. Ocediti i ostaviti da se dobro ocedi od viška vode.
Dok se karfiol cedi, pripremiti meso,koje ćete očistiti od viška masnoće,skinuti kožicu, oprati, osušiti i iseći na manje kockice.
Pobiberiti, staviti suvi začin ili vegetin mix za piletinu ( ja koristim montreal chicken začin za piletinu ) promešati i ostaviti da odstoji sa začinima dok vi pripremite povrće.

Crni lum sitno iseckati, praziluk dobro oprati od peska i sitno iseckati, beli luk pasirati, šargarepu oljuštiti i izrendati na sitnu stranu i sve ovo staviti u jednu zdelu.

U veliki i dubok tanjir sipati maslinovo ulje ( ja uvek koristim ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje ili ulje od semenki grožđa ) i zagrejati ga, dodati mariniranu piletinu i pržiti je dok vam blago ne porumeni, dodati crni luk, praziluk, beli luk i izrendanu šargarepu i dinstati sve zajedno sa piletinom.

Na kraju dodati oljušten i sitnije isečen paradajz, 2 ljute papričice, sitnije iseckane i pire od paradajza, naliti  sa vinom i dinstati sve dotle dok vino ne uvri.
Začiniti po ukusu sa začinima koje vi volite, dodati kumin, ljutu mlevenu papriku i majčinu dušicu i sve izmešati.

Dublju vatrostalnu posudu dobro podmazati i sipati oceđen karfiol,poravnjati ga svuda po dnu, preko sipati većom kašikom smesu od mesa, svuda podjednako da pokrije karfiol, paprike raseći na pola te ih staviti preko smese od mesa. Ja sam koristila ljute paprike, ali nisu bile previše ljute i nama je baš odgovaralo, vi koristite paprike koje vi volite i imate.

Umutiti 3 jaja sa pavlakom za kuvanje i dodati sveže izrendan parmezan sir, sve umutiti i preliti preko paprika i smese od mesa.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok vam se paprike ne ispeku i blago  porumene, oko 30 minuta
Izvaditi iz rerne i posuti sa sitno izrendanim i lako topljivim sirom i vratiti nazad samo da se sir otopi.



Poslužiti sa zelenom salatom dok je toplo.

Prijatno!!!!






среда, 28. јануар 2015.

Bounty čokoladice

Ove čokoladice sam nekad mnogo volela a moj stariji sin i dan danas ih voli...kad sam videla Inkinu sliku na Coolinarici, oduševila sam se i mislila sam da ću ih uskoro napraviti ...hoćeš,zaboravila sam ja njih..dok nisam počela da lutam i tražim recepte koji su bez pečenja i naiđem na ovaj inkin recept..takođe sam pročešljala i internet i recepti su mahom slični, ima neke male razlike,jedni koriste slatku pavlaku i šećer, dok drugi koriste kondenzovano mleko...meni su se učinili podjednako dobri..ovog puta sam pravila po inkinom receptu sa nekim mojim izmenama.
Ovaj recept pišem za moju prijateljicu Jasnu, koja uopšte ne jede kolače ali se oduševila sa ovim čokoladicama da je poželela da ih i sama napravi. Jasna, uživaj u njima.

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga "Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.



Sastojci:

250 g kokosovog brašna
100 ml pavlake ( whipping cream ) sa 35 % masnoće ili krem od kokosa ( po receptu od Inke ide 200 ml )
250 g putera ( po inkinom receptu ide 150 g )
150 g šećera
prstohvat soli
1 kesica vanilinog šećera 
od 150 do 200 g mlečne čokolade ( kod inke je 300 g )


Priprema:

U šerpicu staviti slatku pavlaku,puter, šećer,vanilin šećer i zagrevati sve zajedno ali da vam ne provri, samo dotle dok se sav puter ne otopi, dodati kokos i izmešati sve zajedno

Četvrtasti pleh 20cm X 20cm prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu poravnjati da je svuda podjednako ravno i ostaviti u frižider preko noći da se stegne.

Sledećeg dana istresti smesu na dasku za sečenje, iseći štanglice veličine koju vi volite.

Na pari ili u mikrotalasnoj otopiti mlečnu čokoladu.
Svaki komadić kokosa preliti sa otopljenom čokoladom, tako što ćete komadić staviti na viljušku i svaki komadić prelivati kašikom sa otopljenom čokoladom.
U slučaju da čokolada postane gusta za prelivanje, otopiti je ponovo.

Svaki preliveni komadič staviti na žicu da se osuše ili na papir za pečenje.

Po želji, otopiti malo tamne čokolade,sipati je u malu kesicu za sendviče, odseći vrlo malo vrh kesice i praviti šarice po čokoladicama.

*****U inkinom receptu je 200 ml slatke pavlake i 150 g putera i smesa je bila malo mekša ali je mogla da se oblikuje. Znači može da se pravi na oba načina, ako volite unutrašnji deo da vam je mekši, kortistite inkin recept a ako volite da je unutrašnjost čvrsta onda koristiti ove gornje količine sastojaka.
Inka takođe savetuje da se koristi krupniji kokos, ja lično mislim da može bilo koji, izbor je vaš.
Takođe, ako možete da nađete krem od kokosa koristite ga umesto pavlake,ukus će biti još lepši.


Prijatno!!!!

уторак, 27. јануар 2015.

Bećari

Ovaj kolač je nekad moja prijateljica pravila svake nedelje i dok smo išle zajedno da igramo folklor, svakog četvrtka ih je donosila, i za vreme pauze nas je počastila sa njima..folklor više ne igramo i ja sam potpuno zaboravila na njih. Mislim da svako od nas ima taj recept, manje više se razlikuju u nijansama ili količini pojedinih sastojaka i svako voli baš svoj recept. 
Ja ne znam ko je dao ovaj recept mojoj prijateljici, stoji zapisan u mojoj svesci sigurno nekih petnaestak godina i odlučila sam da ih pripremim za našu ovogodišnju slavu.

Volim ove naše blogerske igrice i trudim se da učestvujem,onoliko koliko mi vreme i obaveze, dozvole i zato ovaj recept šaljem Lari, sa Slatkog bloga, koja nam je zadala temu za ovaj mesec, suve smokve..idealno vreme za njih, jer u ovom mesecu imamo mnogo praznika i potrebno je puno kolača. Obično od suvih smokava pravimo kolače koji se ne peku..



4 male oblande ili preseći na pola 2 velike

Sastojci za prvi fil:

200 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu
75 ml vrelog mleka

Sastojci za drugi fil:

3 žumanca
200 g šećera u prahu
150 g slatkog putera

Sastojci za treći fil:

200 g samlevenih smokava
100 g suvog grožđa
sok od 2 manje ili 1 veća pomorandža
izrendana korica od 1 manje ili pola od 1 veće pomorandže
150 g šećera u prahu

Priprema:

Mlevene orahe i prah šećer izmešati zajedno, sipati vrelo mleko, ali nemojte sve odjednom, možda vam neće biti potrebna cela količina, smesa treba da bvude gusta ali da može da se premaže.
Staviti jednu oblandu, krupnija strana okrenuta prema gore, sipati smesu od oraha i premazati svuda po oblandi, poklopiti sa drugom oblandom,krupna strana okrenuta prema gore,pritisnuti rukama svuda da se kora zalepi sa filom od oraha i staviti nešto teže preko oblande.

Moja prijateljica koristi sveža žumanca. Ako imate pasterizovana žumanca ili domaća jaja, onda ih koristite u svežem stanju, ja sam moja kuvala na pari, zajedno sa prah šećerom,celo vreme muteći sa žicom za mućenje, dok se smesa ne zgusne.
Umutiti  puter da bude penast i dodati u skuvana i ohlađena žumanca i umutiti sve zajedno.
Premazati preko krupne strane oblande i prekriti sa oblandom, ravna strana dole.
Staviti ponovo nešto teže...ja sam stavila veliki telefonski imenik a prvo sam stavila pek papir pa tek onda imenik.

Izmešati samlevene smokve, suvo grožđe, prah šećer i sok od pomorandže u homogenu smesu.
Premazati preko oblande i na kraju staviti četvrtu oblandu,krupna strana okrenuta prema dole.
Pritisnuti sa imenikom ili nekom teškom knjigom ili daskom za sečenje i ostaviti da se dobro stegne.

Seći na štanglice i poslužiti.




Prijatno!!!!!

понедељак, 26. јануар 2015.

Bajadera torta

Nisam ljubitelj slatkiša i poslastica, neke pojedem, neke i ne probam, ali kad sam videla recept za ovu tortu u časopisu Kuhinjica, oduševio me je izgled i lakoća, sa kojom se ova torta napravila.

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.




Sastojci:

Prvi fil:

300 g mlevenog plazma keksa
125 g slatkog putera
100 g prah šećera
100 g gorke čokolade
100 ml sveže isceđenog spka od pomorandže

Drugi fil:

100 g šećera u prahu
2 pudinga od vanile
1 kesica vanilinog šećera
50 g šećera
500 ml mleka
125 g slatkog putera

Treći fil:

250 g mlevenih oraha
125 g slatkog putera
100 g šećera u prahu
100 ml sveže isceđenog soka od pomorandže ( oko 2 veće pomorandže )

i još:

300 ml slatke pavlake

Priprema:

Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotlasnoj i ostaviti da se čokolada prohladi.
Umutiti puter da bude penast, dodati prah šećer,mleveni plazma keks i sok od pomorandže i na kraju dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu. Umutiti sve zajedno da se sjedini.
Pripremiti kalup za tortu, veličine oko 24 do 25cm.
Sipati pripremljenu smesu od čokolade i keksa i svuda ravnomerno rasporediti po kalupu i poravnjati. 
Staviti u frižider da se hladi, dok vi pripremate sledeći fil.

Oduzeti malo od pola litra mleka i u to izmešati puding od vanile a ostatak staviti sa 50 g šećera i vanilom da provri, kad provri sipati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori kožica po vrhu ili staviti samolepljivu foliju preko pudinga.
Puter i prah šećer umutiti u penastu smesu i dodavati po malo ohlađenu kremu od pudinga, stalno muteći, da nemate grudvica.
Izvaditi kalup iz frižidera sa prvom korom i preliti pripremljenu kremu preko nje i poravnjati.
Vratiti nazad u frižider.

Umutiti puter i prah šećer, dodati mlevene orahe i sok od pomorandže, umutiti sve zajedno.
Izvaditi kalup iz frižidera, preliti pripremljen fil, poravnjati i vratiti nazad i ostaviti da se torta potpuno ohladi i stegne.

Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i ukrasiti sa umućenom pavlakom, po vašem izboru.
Izvaditi sat vremena pre služenja ( ja sam zaboravila i donji deo torte / podloga, bila je malo teže da se iseče )



Prijatno!!!!




Ovo je presek i to je bilo zadnje parče torte...svima se jako dopala.

















недеља, 25. јануар 2015.

Limonchello truffles

Ako volite limun i liker od limuna, sigurna sam da će vam se dopasti i ove lepe kuglice. Ja sam ih pravila za našu slavu i jako su nam se dopale.

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.




Sastojci:

200 g bele belgijske čokolade ( kuvertura )
50 g slatkog putera
45 ml slatke pavlake 35%
1 sveže žumance
kokos za valjanje kuglica

Priprema:

Staviti zajedno čokoladu, puter i pavlaku i otopiti na pari, mešajući.
U to dodati žumanac i liker i sve dobro sjediniti.
Pokriti i ostaviti najmanje 2 sata u frižider da se ohladi i stegne.

Pomoću kašičice vaditi male kuglice, ( ja sam moje merila, svaka je po 10 g )  prvo ih sve napraviti i kad ste ih napravili, uvaljati ih u sitnije kokosovo brašno, staviti ih u male korpice i držati ih na hladnom do posluženja.

Od ove količine trebate dobiti 15 kuglica.

Ako nemate limonchello,možete staviti limunov sok.

Izuzetno su ukusne,probajte ih i vi.


Prijatno!!!!!

петак, 23. јануар 2015.

Truffles od kikiriki putera i čokolade

Jedan, od sitnih kolača koje sam pripremila za našu slavu. Ove godine sam napravila desetak vrsta sitnih kolača, da ni jedan od njih nisam pekla, a bilo ih je mnogo više na spisku, zajedno sa onima, koji su trebali da se peku, ali na moju žalost, rerna nam je otkazala "poslušnost" dan pred slavu,tako da smo morali ručak za našu familiju,kumove i prijatelje  da pomerimo za subotu 24. Na dan slave, muž i ja smo upalili sveću i imali smo pripremljeno žito,slavski kolač nismo imali...ove godine je tako a nadamo se da iduće godine se neće ponoviti ovako nešto.


Sastojci:

125 g krem sir
115 g prah šečera
135 g kikiriki putera sa manjim komadićima kikirikija
110 g čokolade za kuvanje

za valjanje kuglica:

sitnije sečenog ne slanog kikirikija
kakao

Priprema:

Umutiti krem sir, koji je sobne temperature sa prah šećerom i dodati kikiriki puter ( ja sam stavila sa komadićima kikirikija, jer volim kad kikiriki krcka pod zubima, vi, ako volite, stavite kikiriki puter, koji je totalno samleven i kremast )  i umutiti sve zajedno.

Otopiti čokoladu, na pari, ili u mikrotalasnoj pećnici, prohladiti je i dodati umućenoj smesi od krem sira i sve zajedno umutiti.

Tako umućenu smesu pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti u frižideru, najmanje dva sata.

Praviti male kuglice, polovinu uvaljati u sitno iseckan kikiriki a drugi deo u kakao ili u šta vi već volite.


Prijatno!!!!

уторак, 20. јануар 2015.

Damen kapric

U zadnje vreme totalno sam zapostavila moje sveske, u kojima su mi zapisani stari recepti, a novih recepata koliko hoćeš, koje bih htela da isprobam...
Naša slava je Sv. Jovan i mi ćemo na današnji dan da spremimo ručak,presečemo kolač a u subotu ćemo slaviti sa našim dragim gostima...ali oćeš, desilo se nešto što ni u snu se nismo nadali da će se desiti, otkazala nam je poslušnost rerna,tako da ćemo ove godine biti bez slavskog kolača,kupićemo najobičniji hleb i preseći ga umesto slavskog kolača,upalićemo sveću i poslužiti se sa žitom. Pozvali smo jedne naše drage prijatelje da nam budu gosti, na današnjem ručku,ali smo im, na našu žalost,morali da otkažemo....Da li ćemo uspeti da  popravimo rernu ili da kupimo novi šporet do subote ne znam,što god da je,spremiće se ono što se može spremiti a dotle da vam napišem recept za kolač, koji sam delimično ispekla u rerni, pre nego što je otkazala, a morala sam ga završiti kod komšinice i malo sam prepekla biskvit,jer ne znam kako njena rerna radi.
Recept je moje kume, koja nas je napustila jako rano.


Sastojci za biskvit:

150 g putera sobne temperature
4 žumanca sobne temperature
60 ml mleka
80 g šećera
1 kesica vanile
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo

Fil od jabuka:

1 kg izrendanih jabuka
1 kašika šećera
1 kašičica cimeta
1 vanilin šećer
sok od pola limuna

Sastojci za šne:

4 belanca
100 g šećera
1 kašika limunovog soka

i još:

2-3 kašike džema od kajsija

Priprema:

Podmazati kalup za tortu veličine 22 - 23cm samo dno.

Umutiti puter  i šećer, zajedno sa vanilom u penastu smesu i onda dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti pre nego što se doda sledeće žumance, dodati mleko i umutiti sve zajedno.
Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati iznad posude u kojoj su umućena žumanca i sve zajedno umutiti sa mikserom.
Dobićete jednu veoma gustu smesu.
Sipati spatulom u pripremljen kalup za torte, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se biskvit prohladi.

Dok se kolač peče,očistiti jabuke i preliti ih sa sokom od pola limuna da ne pocrne. Izrendati ih, staviti u šerpu, dodati cimet,šećer ( šečer se dodaje više ili manje u zavisnosti od slatkoće jabuka, moje su bile slatke i nisam dodala ni malo šećera,ako su kisele,dodati 2 kašike šećera ) i vanilu i ako je šta ostalo od soka limuna, preliti preko i staviti na ringlu i dinstati jabuke dok sav sok, koje su jabuke ispustile, ne uvri.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.

Polupečeni biskvit premazati sa džemom od kajsija i sipati prohlađene izdinstane jabuke i vratiti nazad u rernu i zapeći vrlo kratko 5 minuta, na istoj temperaturi.

Za to vreme umutiti belanca sa limunovim sokom i šećerom, koji ćete dodavati po malo i mutite dok ne dobijete veoma gust šne.
Sipati šne preko jabuka i vratiti nazad u rernu za još 15 minuta, ali smanjite temperaturu na 150, da se više suši nego peče.

Izvaditi kolač napolje i ostaviti da se ohladi.



Poslužiti kolač hladan.

Prijatno!!!!


четвртак, 15. јануар 2015.

Iz Patinog Kuvara ~~~~~~~~ Blogerske igrice

Torta od pomorandže

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Recept, koji je izglasan je "Torta od pomorandže" i da budem iskrena, jedva sam čekala da je napravim da vidim kakvog će ukusa biti ta torta...jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....

Pravila sam ranije vrlo sličan kolač, nije bila torta i mi smo se oduševili sa ukusom a ovakva vrsta torti i kolača je idealna jer nema glutena u sebi tako da je mogu jesti i osobe koje imaju alergiju na gluten.





Sastojci za biskvit:

9 jaja
160 g šećera u prahu
korica i sok od 1 pomorandže
210 g blanširanih i samlevenih badema

Fil za tortu:

140 g slatkog putera 
140 g šećera u prahu
4 štangle čokolade za kuvanje ( 100 g )
2 jajeta

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šne i ostaviti sa strane.
Žumanca i prah šećer mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodavati belanca po malo i sa žicom za mućenje sjediniti sve zajedno. Dodati samleven badem i sok i koricu od pomorandže, sve izmešati zajedno.
Kalup za tortu, 23cm premazati sa puterom i blago pobrašniti i sipati pripremljenu smesu.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko sat vremena.

***** Ja sam pravila manju tortu  od pola sastojaka i pekla u kalupu od 18cm...dok se pekla, stranice torte su se potpuno odvojile i ja sam mislila da je torta gotova, izvadila sam je, ali na moju žalost torta još nije bila pečena te sam je vratila nazad i pekla još dvadesetak minuta, znači, ukupno sam je pekla oko 50 minua. Moja torta je jako puno pala u toku pečenja, možda sam je trebala peći u još manjem kalupu.
Kalup sam  dobro podmazala sa sprejom za pečenje ali i pored toga, dno torte mi se zalepilo za kalup.
Koricu pomorandže nisam dodavala, stavila sam prirodno ulje pomorandže a sok sam dodala oko 75ml...možda je to previše? takođe sam dodala i 1 kašičicu vanile esencije.

Dok se biskvit peče, napraviti kremu.

******Moji sastojci za kremu:

60 g slatkog putera
80 g krem sir
4 do 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže
1 vanilin šećera
2 jaja
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje

Omekšali puter i krem sir umutiti sa dodatkom 70 g prah šećera, vanilinog šećera,ulja od pomorandže ( ako nemate ulje, možete da stavite koricu pomorandže ) u penastu smesu i ostavite sa strane.
Jaja i ostatak prah šećera staviti u posudu koja može da ide na šerpicu u koju ste stavili malo vode i muteći, skuvati jaja na pari, dok se ne zgusnu. Skloniti i ostaviti da se ohladi, povremeno mešajte sa žicom za mućenje.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj posudi i tako otopljenu i malo prohlađenu dodati već skuvanim i malo prohlađenim jajima i sve sjediniti.
Sipati smesu od čokolade u umućen puter i još jednom izmutiti sa mikserom.
Ja ne volim puter kreme i zato sam stavila malo više od polovine krem sir, tu kremu više volim.

Pripremljen fil ostaviti u frižider da se potpuno ohladi.

Ja sam pripremila fil kao da sam pravila tortu od cele količine sastojaka...jer ako sam pravila tortu od pola količine sastojaka,trebala sam praviti fil od pola količine sastojaka ali meni se činilo da bi mi to bilo isuviše malo fila.

Pečen biskvit ostaviti da se potpuno ohladi, preseći ga na pola ili na tri dela ( kod mene je bilo nemoguće preseći na 3 dela i filovati sa pripremljenim filom sredinu i spoljni deo torte.

Ukrasiti tortu sa blanširanim listićima badema. ( Kod mene je ukrašena sa mlevenim bademima i štapićima...poslala sam muža da mi kupi listiće badema i još sam mu pokazala sliku a on mi doneo sečen na štapiće....Bože dragi, da li su svi muškarci takvi...podigao mi je pritisak na 200, ali da ga nebih slala ponovo u prodavnicu po ovom ledenom vremenu,iskoristila sam to što mi je doneo )


Prijatno!!!

******  Iskreno rečeno, nama se torta jako dopala,specijallno što mi je tako lepo mirisala na pomorandžu...a što se tiče fila, meni je fantastičan i baš mi je drago da sam napravila fil od cele količine sastojaka, jer volim kremaste torte.
Tortu preporučujem.

Originalni Patin recept


Za vas, koji ne čitate ćirilicu

TORTA OD POMORANDŽE


Umutiti dobro 9 žumanaca sa 160 grama šećera u prahu. Tome dodati sneg od 9 belanaca i ribanu koru od 1 pomorandže, 210 grama obarenih, oljuštenih i samlevenih badema i sok od 1 pomorandže. Sve to smešati. Uzeti kalup, namazati ga maslom, pa posuti brašnom. U kalup sipati masu i peći u umereno toploj pećnici otprilike 1 sat.

Nadev za tortu pripremiti na ovaj način: 140 grama masla i 140 grama šećera u prahu dobro mutiti. Tome dodati 4 štangle čokolade, prethodno na kraju štednjaka ili u pećnici, bez vode, omekšane u šerpici. Najzad dodati dva cela jajeta i dobro sve izmešati. Ispečenu tortu izvaditi iz kalupa, ohladiti je, iseći oštrim nožem na 2-3 dela, pa je nadevati ovim nadevom i unutra i spolja, i ukrasiti oljuštenim bademima.


понедељак, 12. јануар 2015.

Piletina "Gloria"

Idealan ručak za vas i vašu porodicu a takođe je dobro, ako ste pozvani na večeru ili ručak, gde svako od vas treba nešto doneti.....nema osobe koja ovo ne voli.


Sastojci:
originalni recept  sa nekim mojim izmenama


2 do 3 veća komada pilećeg belog mesa
po ukusu so, biber, vegetin mix za piletinu
oko 150 g brašna
3 do 4 kašike ulja + 2 kašike
25 g ne slanog putera
500 g svežih šampinjona
po ukusus o i biber
1 glavica crnog luka
2 grančice majčine dušice
2 do 3 čena belog luka

Sastojci za bešamel:

50 g ne slanog putera
40 g brašna
1 kašika sveže isceđenog limunovog soka
375 ml pilećeg temeljca
125 ml mleka
125 ml pavlake
100 g krem sir ( ne mora )
peršun

Priprema:

Pileće grudi oprati i osušiti kuhinjskim papirom.Iseći meso popreko u komade oko 3cm širine. Posoliti, pobiberiti i posuti sa vegetinim miksom za piletinu i sve dobro izmešati. Pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti nekoliko sati u frižider ili, najbolje preko noći.

U plitak tanjir staviti 150 g brašna i svako parče piletine uvaljati u brašno.
U tiganj sipati ulje i zagrejati ga na jačoj temperaturi,dodati piletinu i pržiti sa svake strane dok vam ne porumeni ( piletina ne mora da bude pržena, treba samo da porumeni, jer će se još peći u rerni )
Isprženu piletinu staviti u vatrostalnu posudu, koju ste prethodno podmazali sa hladnim puterom.

Obrisati tiganj u kom ste ispržili piletinu, dodati 2 kašike ulja i 25 g putera i otopiti, dodati deblje isečene šampinjone, ( ja sam koristila baby bella ) sitno iseckan crni luk, pasirani beli luk i pržiti sve dotle dok tečnost, koju su šampinjoni ispustili ne uvri. Pobiberiti, posoliti i dodati sitno iseckane listiće majčine dušice i sve izmešati.
Sipati preko piletine.


Tiganj obrisati kuhinjskim papirom i staviti puter da se otopi, sipati brašno i pržiti nekoliko minuta, ali pazite da vam ostane brašno belo.
Sipati pileći temeljac i limunov sok i žicom za mućenje dobro izmutite da nemate grudvice i na kraju dodati mleko i pavlaku i kuvajte ,stalno mešajući, dok se malo ne zgusne, na kraju dodati krem sir,koji ste isekli na manje kockice i mešajte dok se sir ne otopi.
Sipati preko šampinjona i pokriti sa alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 45 minuta.


Poslužiti toplo sa pire krompirom, pastom ili kuvanim pirinčem i posuti sa sitno iseckanim peršunom.


Prijatno!!!!!

P.S. Originalni recept je bez krem sira, ja sam imala parče, koje mi je bilo žao da ga bacim te sam ga stavila u bešamel, znači, može i bez krem sira.

петак, 09. јануар 2015.

Princes krofna torta

Torta koja će oduševiti sve ljubitelje kremastih torti, torta,koja je u stvari jedna velika pronces krofna.....

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.




originalni recept

Sastojci za testo:

115 g putera
250 ml vode
150 g brašna
4 velika jaja

Sastojci za čokoladno punjenje:

60 g gorke čokolade
30 g putera
1 kašika vanilinog ekstrata
125 g šećera u prahu
3 kašike vrele vode

Sastojci za kremasti fil:

1 l mleka
250 g omekšalog krem sira
2 kesice pudinga od vanile
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
30 g brašna

i još:

300 ml slatke pavlake
50 g otopljene čokolade ( ne mora )
od 20 do 30 ml slatke pavlake

Priprema:

U manju šerpicu staviti vodu i puter i pustiti da se puter otopi, dodati brašno i kuvati, stalno mešajući dok ne počne da se odvaja od zidova šerpice.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se testo ohladi.
U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i svaki put kad dodate jaje, dobro umutiti sa mikserom.
Pripremiti kalup veličine 22cm X 32cm. Nemojte ga podmazivati. Sipati testo i sa spatulom poravnjati svuda i podići malo testo i na zidove kalupa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi i ne vaditi je iz kalupa u kom se testo peklo.
( Ja imam kalup koji mi služi za torte koje se ne peku i koru sam izvadila iz kalupa, i stavila u taj kalup, jer sam koru pekla u teflonskom kalupu, koji nisam htela da oštetim nožem kad sečem tortu )


Dok se kora ohladi pripremiti čokoladni fil.
Otopiti čokoladu i puter i u to dodavati po malo prosejan prah šećer,dobićete veoma gustu smesu, dodati tečnu vanilinu esenciju i dodavati po malo vrele vode dok ne dobijete gustu tečnu smesu...meni je bilo potrebno 2 pune kašike i još nekoliko kapi. ( kod mene je mlečna čokolada, greškom sam uzela mlečnu čokoladu umesto čokoladu za kuvanje i šećer sam smanjila na pola jer čokolada je već slatka )


Pripremljenu smesu premazati preko ohlađene kore i ostaviti na stranu a za to vreme pripremite fil.


U šerpicu sipati oko 850 ml mleka, dodati 100 g šećera i 1 kesicu vanilinog šećera ( ja sam koristila vanilla paste ) i pustiti da provri a u ostatak hladnog mleka izmutiti vanilin puding i brašno i kad je mleko provrelo sipati tu smesu u mleko i kuvati dok se ne zgusne.
Za vas, koji ne volite da kuvate puding iz kesice, kremu možete napraviti od žumanaca, vanile,brašna i gustina.
Skloniti sa ringle i pustiti da se malo ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori korica odozgore. Prekriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da se potpuno 
ohladi.

Umutiti omekšali krem sir i dodavati po malo ohlađene puding kreme, stalno muteći , dok ne sjedinite celu kremu sa krem sirom. Sipati umućenu kremu preko čokoladnog fila ( stranice testa će vam se malo skupiti prilikom pečenja, ali ako krema i pređe preko stranica, ništa neće umanjiti ukus torte. Poravnjati svuda.


Ostaviti tako pripremljenu tortu nekoliko sati u frižider.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag iz kesice ( trebaće vam 3 kesice šlaga i 300 ml hladnog mleka ili kisele vode ) i premazati preko torte.
Otopito čokoladu i slatku pavlaku na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, dobro sjediniti, sipati u kesicu,kojoj ćete odrezati vrh i praviti prave linije po torti.
Nožem ili štapićem za ražnjić vući popreko linija da biste napravili šare ili ukrasite tortu po vašoj želji.


Ja sam moju tortu napravila veče pre i tako mi se bolje stisla, inače torta se može poslužiti odmah, samo neće biti tako čvrsta...izbor je vaš.

Prijatno!!!!

четвртак, 08. јануар 2015.

Lisnata pogača ~~~~~~ Česnica 2


Česnica je okrugli hleb ili kolač, koji je neizostavan deo božićnog ručka u srpskoj tradiciji. Uobičajeno je da se u testo za česnicu stavi zlatni ili srebrni novčić. Česnica se na početku božićnog ručka okrene tri puta sa levo na desno, nakon čega je članovi porodice razlome među sobom.

Veruje se da će osoba koja nađe novčić u svom komadu hleba biti posebno srećne ruke u narednoj godini.

Česnica se mesi u rano jutro, pre zore ili na Badnji dan.


Sastojci:

600 g hlebnog brašna
400 g sve namenskog brašna + za doradu testa,ako je potrebno
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
3 jaja
100 g kisele pavlake
425 ml toplog mleka
200 g hladnog slanog putera ( podeliti na 3 dela )

i još:

1 umućeno jaje
susam ili semenke po izboru.

Priprema:

U vanglicu prosejati oba brašna,dodati so,sve izmešati i napraviti udubljenje u sredini brašna.

Zagrejati mleko, odvojiti 100 ml i tu dodati kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U sredini brašna sipati mleko, kiselu pavlaku, blago umućena jaja i dodati nadošli kvasac i sve zamesiti rukom ili mikserom., meni je mnogo lakše i testo mi je mnogo lepše kad umesim mikserom sa spiralnim nastavcima a na kraju ga domesim rukama. Meni nije bilo potrebno ni malo ekstra brašna, osim kad sam tanjila testo.
Oblikovati testo u loptu, premazati ga sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da testo naraste.

Naraslo testo blago premesiti i podeliti na dva dela, jedan veči, koji je oko 1kg i jedan deo manji, koji je oko 750 g.
Veći deo testa podeliti na 3 dela,svako oko 330g i manji deo testa isto podeliti na 3 dela,svaki deo po 250 g.
Premesiti testo,oblikovati u loptice i ostaviti da se testo odmori oko dvadesetak minuta.

Prvo ćemo raditi sa većim kuglama. 
Svaku kuglu rastanjiti u krug prečnika oko 15cm  ( vrlo malo je potrebno da se pobrašni radna površina )  i na prvi krug izrendati polovinu od jednog dela podeljenog putera, pokriti sa drugim jufkom,ivice malo podviti ispod prvog testa i oklagijom malo rastanjiti i izrendati ostatak putera,od prvog podeljenog dela i pokriti sa trećom rastanjenom jufkom i ivice opet malo podviti ispod obe jufkice.
Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti u što veći pravougaonik možete, ali budite vrlo pažljivi da ne probušite testo da vam puter ne iscuri, uzeti drugi podeljeni deo putera i polovinu tog dela izrendati po celoj površini rastanjenog pravougaonika.
Zaviti u rolat.
Rolat podeliti na 7 malih rolata, veličine oko 6cm i svaki rolat iseći na ukoso na pola, tako da vam je svaki ćošak kad je ukoso isečen bude oko 2cm debljine ( pogledajte sliku )

Tepsiju, veličine 36cm podmazati i uzimati isečene delove i stavljati višlji deo testa naslonjen na zidove tepsije a ravni isečeni deo, neka vam leži na tepsiji ( pogledajte sliku ). Trebate imati dovoljno isečenih polu rolatića za prvi deo okolo zidova tepsije. ( malo je teže razumeti ovako kako sam pisala, zato se pomozite sa slikama pripreme ) U jedan od rolatića ugurati novčić.

Sad ćemo radaiti sa manjim delovima testa.
Uradimo sve isto kao i sa velikim delovima. Rastanjimo 3 loptice na veličinu manjeg plitkog tanjira, pa na prvu izrendamo trećinu preostalog putera ( to je onaj deo koji nam je ostao kad smo izrendali preko razvučenog pravougaonika i ja celo vreme držim puter u zamrzivaču i rendam ga na sitnu stranu, mnogo je lakše izrendati ga kad je smrznut ) prekrijemo sa drugom rastanjenom jufkom ,podvijemo malo ivice ispod prve jufkice i na nju izrendamo polovinu zadnjeg dela putera i na kraju prekrijemo sa trećom jufkom i podvijemo ivice ispod jufkice.

Pobrašniti blago radnu površinu i rastanjiti u što veći pravougaonik možete, opet, budite pažljivi da vam testo ne pukne i puter iscuri i na kraju izrendati preostali deo putera preko celog razvučenog testa. Zaviti u rolat i ako je potrebno malo rukama urolati i razvući da imate svuda iste debljine rolatiće.

Iseći oba kraja oko 4cm dužine i stavite ih u sredinu tepsije, preostali rolat podeliti na 6 delova iste dužine i isto ih iseći  kao i prvi deo i ređati ih na isti način kao i prethodni deo okolo sredine.



Pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom oko pola sata da testo još malo naraste. ( ja sam ovde stala,pokrila sam ga samolepljivom folijom i ostavila u garaži na hladnom. Ujutru sam ga unela i ostavila da se testo podigne, oko sat i po vremena,premazala sa umućenim jajetom, posula sa susamom. Ovako pripremljena česnica ili hleb se može i zamrznutii ,dan kada ćete je peči izneti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se testo podigne i onda je premazati sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama po izboru )

Zagrejati rernu na 175°C i peći je dok vam blago ne porumeni, oko 45 minuta u slučaju da počne previše da rumeni pokriti sa papirom za pečenje.

Pečenu pogaču ostaviti u tepsiji da se malo prohladi i onda vrlo pažljivo okrenuti i istrasti česnicu, pazite da vam se ne raspadne jer je pravljena iz delova.



Ostaviti je da se potpuno ohladi i podeliti vašim ukućanima...novčić sam dobila ja...



Prijatno !!!!!







среда, 07. јануар 2015.

Mir Božji -- Hristos se rodi!!!!!



Dobri dome Božić stize, dragom Bogu da smo blize, da te greje vatra sveta, da ti sreća kućom cveta, da krst časni kolo vodi, i neka se Hristos rodi!

Svima vama, koji danas slavite Božić, neka vam je srećan!!!




( slika sa interneta )

уторак, 06. јануар 2015.

Srećno Badnje veče

Ovako se slavi Badnji dan i Badnje veče po našoj tradiciji.


                                             ( Slika je sa interneta autor slike je Mihailo Andrejevic)

Dan uoči Božića se zove Badnji dan, a veče Badnje veče. Tada se ne spava već se bdi, željno se iščekuje Hristovo rođenje. Zbog toga se i badnjak tako zove (jer se unosi u kuću na Badnje veče).
Običaj je da domaćin ranom zorom Badnjeg dana ode po badnjak u obližnu šumu. Prvo traži dobar cerić (hrastić) koji je razgranat, ali takve veličine da ga može poneti kući na ramenu. Badnjačar se privo prekrsti, izgovori molitvu Pomozi Bože i Badnjače sveti, a onda seče cerić, hrastić u tri maha tako da padne na istočnu stranu (s koje Hrist dolazi). Zatim pronađe dren, odseče grančicu i kaže Na zdravlje nam bilo. Onda stavi badnjak na desno rame i krene kući pevajući Rožestvo tvoje Hriste Bože naš...
Badnjak treba da sačinjava grančicu hrasta, drena i slame. Slama simboliše Isusove jasle (odmah po rođenju je bio stavljen u slamu). Badnjak se sve do večeri drži napolju ili u predsoblju kuće, a tek na Badnje veče se unosi u kuću. Badnjačar (domaćin) unosi badnjak na svom desnom ramenu i govori  Dobro veče, srećno vam badnje veče. Svi ukućani mu odgovaraju Bog ti dobro dao i sreće imao. Zatim se badnjak premazuje medom i vinom i posipa se žito po njemu. Zatim Badnjačar ljubi badnjak i kaže mir Božji Hristos se rodi. Domaćica mu odgovara Vaistinu se rodi i takođe ljubi badnjak. Ljubljenje badnjaka se ponavlja sa svim ukućanima.
Proslavljanje badnje večeri je simboličke prirode. Ulaskom Badnjaka u kuću se simbolizuje dolazak Isusa Hrista u naše domove. Drenova grančica simbolizuje zdravlje, žito, izobilje plodova zemaljskih, med simboliše duhovnu radost koja je slatka kao med.
Badnjačar uzme kadionicu i okadi prvo ikonu domaće slave (ispred ikone gori kandilo), a zatim okadi sva ostala odeljenja kuće. Zatim pobaca slamu svugde po kući, a u sobu gde se nalazi ikona baci orahe u sve uglove sobe i izgovara Božićni tropar. Zatim svi ukućani po starešinstvu stanu iza badnjačara i kreću da pijuču i kvocaju po celoj kući. Piju,piju, kvoc, kvoc i tako dok se ne obiđu sva odeljenja.
Badnjačka večera je strogo posna. Sprema se badnjačka pogača, (obična pogača bez kvasca), pržena riba, pasulj prebranac, vino, med, žito. Takođe neizostavno je razno voće (kruške, pomorandže, suve šljive, urme, suvo grožđe, badem, lešnik, orasi). Obavezno se jede na podu na prostrtoj slami, a ne za stolom kako se praktikuje u gradovima.

Dobri dome, Božić stiže, dragom Bogu da smo bliže, da nas greje vatra sveta, da nam sreća kućom šeta, da nam mir dragi kolo vodi i neka se Hristos rodi!!!!!

                                                       ( slika je sa interneta )

понедељак, 05. јануар 2015.

Avokado pileća salata

Evo još jednog načina kako iskoristiti kuvanu piletinu iz supe, ili meso koje je ostalo od prethodnog dana. Možete poslužiti kao salatu ili sendvič, izbor je vaš.


Sastojci:


2 veća avokada
oko 100 g kuvane ili pečene piletine po osobi
1 mala glavica ljubičastog luka
2 do 3 struka mladog luka
2 štapa celera
1 ljuta papričica
2 čena belog luka
1 puna kašika sitno iseckanog korijandera
limunov sok, sveže samleven biber, morska so

Priprema:

Kuvanu ili ispečenu piletinu, koja vam je ostala iz supe ili od prethodnog dana, iseći na kockice i staviti u tanjir. Luk, ljutu papričicu,mladi luk, ( ako ga nemate i ne mora ) beli luk i celer iseći na sitne kockice.

Korijander ( ako ga ne volite može i peršun ) sitno iseckajte i stavite zdelu. Jedan od avokada iseći na pola, izvaditi košticu i meso izvaditi sa malom kašikom, posoliti, pobiberiti, dodati malo limunovog soka i sve izgnječiti zajedno, da dobijete kremastu smesu.
Drugi avokado takođe preseći na pola, pa svaku polovinu iseći,još dok je u ljusci, sa nožem, na manje kockice i pažljivo, sa kašičicom, izvaditi u izgnječenu smesu od avokada, dodati sitno iseckano povrće i iseckanu piletinu i sve dobro izmešati da se sjedini.
Probati za so i biber i ako je potrebno, dodati.

Salatu možete poslužiti u presečenim ljuskama od avokada, posuti sa krupno samlevenim biberom ili tostirati integralni hleb, napuniti sa salatom i poslužiti na taj način.

Umesto piletine možete staviti tunu iz konzerve i imati posni ručak.


Prijatno!!!!