уторак, 31. март 2015.

Terin od palačinki sa spanaćem

Može da vam bude doručak, ručak ili večera...nama je bio ručak...umesto spanaća  koristite, sremuš,zelje, koprive............


Sastojci za palačinke:

2 jaja
180 g brašna
275 do 300 ml mleka
prstohvat soli
25 ml ulja

Sastojci za fil:

500 g spanaća, kopriva, zelja,sremuša
60 g izrendanog parmezana
250 mladog kravljeg sira
prstohvat muškatnog oraščića
po ukusu sveže samleven biber i morska so

Priprema:

Palačinke možete napraviti veče pre ili kad ste spremni da pravite terin.
Umutiti žicom jaja, dodati mleko, prstohvat soli i na kraju dodavati brašno po malo, dok ne umutite glatku smesu, i na kraju dodati ulje u smesu, koju ćete ostaviti 30 minuta da se odmori.
Peći palačinke. ( ja koristim teflonski tiganj i ne koristim ulje za prženje, zato ga stavljam u smesu za palačinke )
( u originalnom receptu je bilo potrebno pola količine od svega, ali moj kalup je veći i meni je bilo potrebno više palačinki.
Zapremina kalupa je od 1 l koji je potreban za 6 palačinki.

Spanać blanširati u provreloj vodi ( sačuvajte vodu, kad se ohladi zaliti vaše sobno cveće ) ocediti dobrooooo od viška vode i iseckati sitnije. ( ja obično ovo uradim ranije, nekad i veče pre )
U zdelu staviti mladi sir, dodati oceđen spanać, prstohvat muškatnog oraščića, jaje, polovinu izrendanog parmezana, so i biber i sve sjediniti.

Papirom za pećenje obložiti pravougaoni kalup, premazati sa malo otopljenog putera ili ulja i preko papira ponovo obložiti sa pripremljenim palačinkama, da pokrijete sve stranice.


Smesu od sira i spanaća podelite da imate dovoljno za sve palačinke.
Uzeti nekoliko kašičica smese od spanaća i rasporediti po palačinki kao mali valjak, podviti stranice palačinke i zaviti u rolatić.


Poređati tako pripremljene palačinke u terin.


Sada stavljamo i drugi red, ali početi sa ređanjem od suprotne strane a i ne morate.
Kad ste završili sa palačinkama preliti ih sa dva umućena jajeta u koje ste dodali, ostatak izrendanog parmezana, so i biber po ukusu.
Zatvoriti sa delovima palačinki, koje vise sa strane.


Uključiti rernu na 180*C i peći pola sata, ako pravite pola količine, celu peći oko 45 minuta.
Ohladiti, okrenuti,iseći na šnite i poslužiti sa zelenom salatom,jogurtom ili šta vi volite.


Prijatno!!!


Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Snežana sa bloga "Magična Oklagija " koja nam je zadala temu spanać i njoj šaljem ovaj recept.

понедељак, 30. март 2015.

Nekoliko ideja za doručak

Jaje u obruču od viršlica / hrenovki

Kao dete sam jako volela viršle,ali kad sam došla ovde nikako mi se nisu dopali ovi njihovi hot dogs, imali su mi ukus, koji ja nisam volela, tako da sam prestala da ih kupujem. Sada se mogu naći naše evropske viršle, mada ih retko kupujem, ovog puta ih kupih jer mi je trebalo da pravim kifle sa jednog našeg bloga i ostadoše mi još 5 komada... Sinoć sam videla ovu ideju na FB, pa da vam je prenesem, vašoj će se dečici ovo sigurno dopasti, možete da ih pravite zajedno... Ovo nije recept već samo ideja.


Sastojci:

1 jaje po osobi
2 viršle po osobi
pola kašike ulja
so

Priprema:

Uzeti dve viršle i svakoj iseći rezove po 1cm debljine ali ne do kraja , samo do polovine, ako sečete više od polovine, pući će vam kad pokušate da ih savijete da ih spojite.
Vrlo nežno ih savijajte da napravite krug ili mali čamčić ( ako možete da za ovo nađete viršlice koje su već savijene u polukrug, biće bonus, još lakše ćete ih saviti.
Na krajevima sastaviti sa čačkalicom.


U teflonski tiganj sipati pola kašike ulja i zagrejati. U zagrejano ulje staviti prvo stranu koja je isečena i pržiti samo da porumeni, okrenuti sa spatulom i u sredini razbiti jedno jaje,poklopiti sa polopcem i pržiti onoliko koliko volite da vam je jaje prženo.
Mi volimo da nam je jaje manje prženo, samo da pobeli odozgorte, ja isključim ringlu i ostavim da se jaje isprži u pari ( poklapam iz tog razloga i da mi ne pršti ulje na sve strane )
Posoliti po ukusu,izvaditi čačkalice i poslužiti sa paradajzom, krastavcem, senfom i kečapom...šta ko voli.

Prijatna vam zabava sa vašom dečicom....


Pržen praziluk i jaje

Jedno od mojih omiljenih jela, dok sam bila tinejdžer...Mama mi je to često pravila za večeru a po neki put i za ručak...



Sastojci za jednu osobu:

1 struk praziluka
malo soli i bibera
1 jaje
malo ulja za prženje

Priprema:

Očistiti praziluk i oprati, raseći na pola pa pod mlazom vode dobro oprati. Odstraniti prva dva spoljna lista i odseći malo vrh i osušiti kuhinjskim papirom.
Ja obično koristim zeleni i svetlo zeleni deo za prženje a beli deo ostavljam za kuvanje jela, vi koristite deo koji vi volite.

U tiganj sipati malo ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi,praziluk iseckati na sitnije i dodati u zagrejano ulje i pržiti sve dotle dok  luk potpuno ne omekša.

Ako želite, možete umutiti dva jajeta, dodati so i biber i preliti preko prženoh praziluka i izmešati i pržiti dok se umućena jaja ne isprže.

Ja ne volim pržena jaja na taj način, volim jedino jaje " na oko"

U praziluk napraviti malo udubljenje i tu razbiti jaje, meni je dovoljno jedno, ko jede više, može i dva, znači, napraviti dva udubljenja i u tu razbiti jaje.
Poklopiti sa poklopcem i pržiti onoliko dugo koliko volite da vam je jaje prženo.

Posoliti vrlo malo ili posuti sa suvim začinom i poslužiti sa tostiranim hlebom i sirom.

Prijatno!!!

недеља, 29. март 2015.

FBI Rukavice ------------------ U kuhinji zaposlene žene



U okviru naših blogerskih igrica, je i ova FBI Rukavice, gde se svaka dva meseca glasa za novi blog, koji ćemo istraživati.Igricu je osmislila Maja sa bloga " Cooks and Bakes " a ovog puta istražujemo Tanjin blog " Kuhinja zaposlene žene "

Tanjin blog pratim i volim njene recepte, ali ne mogu da stignem da isprobam sve recepte koje volim, tako da mi je ova igrica baš dobro došla da isprobam recepte koji mi se sviđaju a ima ih dosta.
Kod tebe bih mogla i da ostanem, jer ima jako puno recepata koje bih da isprobam, ali za sada je ovo....




Recepte neću pisati, linkovi će biti u nazivu recepta.



Kao što se valjda i očekuje od mene, počinjem sa testom, jer ovo može da bude doručak ili desert, što god vi više volite.
Ja sam pola količine pravila prazne, pola sam punila sa nutelom a neke sa mini čokoladnim jajima...uh...ne znam ko bi im odoleo, moj muž i ja sigurno nismo...ovo nam je bila užina uz kaficu.


Moj muž je jeo prazne a ja sa nutelom....


Dok vi uživate u lepim prolećnim danima, kod nas je još uvek hladno i da znaš Tanja, da nam je ova čorbica bila idealna posle šetnje, jer smo se debelo smrzli.Ukus joj je fantastičan,samo kod mene je malo žućkaste boje jer je krompir zućkast ( taj jedino kupujem jer mi je najlepši, beli ne volim ) i umesto vode, nalila sam sa pilećim temeljcem.....




Jeli smo je, da nismo znali koliko nam je dosta..........





Još jedno fantastično pecivo, tek kad sam ih napravila, videla sam da ovo ustvari nije Tanjin recept već Tacin ( još jedna Tanja ) recept, ali nema veze, ja ih otkrih na Tanjinom blogu i otkrih još jedno fantastično pecivo....





Ovaj sir sam odavno videla ali nikako da isprobamo...u našoj kući se jako puno jede kiselo mleko od koga pravimo  i jogurt i reših da moram da isprobam i ovaj sir...zaista je fantastičan a ništa lakše da se napravi.
Mi smo ga jeli sa brioche hlebom sa začinima, tako da mi nisu bili potrebni začini i namerno ih nisam pravila kao kuglice, jer jednostavno bilo je za našu upotrebu,samo sam ga posula sa malo seckanog peršuna i tučenom ljutom paprikom...meni je ovo idealan doručak.







Užina, koja nam je zamenila ručak, bar meni...kasnije sam pojela jabuku i bilo mi je dovoljno....odlično testo za rad, umesto mleka koristila sam mlaćenicu, jer sam morala, inače bih je morala baciti za dan dva...odlično se uklopila u ovo testo.




Celer obožavamo i morala sam da isprobam i Tanjinu verziju ove čorbice...pravila sam je, ali bez tikvice, ovo je prvi put sa tim dodatkom i jako nam se dopala. Jedino što sam umesto obične vode nalila sa pilećim temeljcem i dobila dodatni ukus.

Orzo pasta sa  graškom i slaninom




Fantastičan ručak...mi smo uživali...sve preporuke za ovo jelo.


Prebranac




Fantastičan!!! Ovako ga je moja mama pravila, ja ga pravim malo drugačije..Tanja tako smo se najeli ovog tvog prebranca da je sad malo teže da se pomerimo i krenemo u šetnju.
Ja sam dodala lovorov list i suvih paprika i ne znam šta mi bi, i malo više ulja, ali to nam nije ni malo smetalo...trebala si da vidiš mog muža sa kojim je zadovoljstvom umakao hleb.
Mi ne volimo da je prebranac suv, tako da ga nisam pekla dok je sva voda uvrela, ali tokom stajanja će se osušiti...
Ispržila sam sa strane kobasice i to nam je bio prilog, htedoh da napravim i salatu od kupusa ali sam toliko bila gladna da mi se nije dalo da ga režem pa smo jeli uz paradajz, ali ni to nije bilo potrebno....
Imaš sve naše preporuke za ovaj prebranac.

Štrudla




Štrudla je fantastična,testo fenomenalno, jedino mi je fil malo drugačiji od tvog,nisam imala dovoljno mlevenih oraha a mak ne volim, tako da sam izmešala mlevene orahe sa dinstanim jabukama i suvim grožđem a testo sam premazala sa džemom od kajsija.

Htedoh još da isprobam i pecivo sa višnjama, ali jednostavno se nije stiglo.....

Tanja, bilo mi je zadovoljstvo istraživati tvoj blog na kome ima divnih recepata, vrednih isprobavanja. Od srca ti hvala.

субота, 28. март 2015.

Slatko pecivo punjeno sa jabukama i orasima

Davno merkam ovaj recept i nikako da stignem da ga napravim... danas gledam 4 jabuke na stolu, kojima je krajnje vreme da se upotrebe i mislim se šta bih mogla sa njima. Prvo mi je palo na pamet, pita sa jabukama, ali sam zaboravila da iznesem kore iz zamrzivača i onda se setih recepta sa ovog turskog bloga.. uh što nije lako prevoditi sa jednog jezika, čika google prevodi bukvalno i sad više nisam bila sigurna kako bih da napravim kiflice po ovom receptu...on mi je bio osnova a ja sam ga pravila na svoj način...pa da krenem sa pravljenjem kiflica.


Sastojci:

625 g brašna + 50 g za doradu testa
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
75 ml tople vode
125 ml ulja
130 g pire od jabuka
250 ml kefira
1 jaje + 1 žumanac ( belanac ostaviti sa strane )
100 g šećera ( ko voli slatko 150 g )
100 g gustina
8 g praška za pecivo
korica od 1 limuna
1 kašika vanile ili 1 do 2 kesice vanilinog šećera
125 g putera sobne temperature

Za nadev:

4 manjih jabuka,po izboru
4 do 5 kašika šećera
1 kašičica cimeta
75 g suvog grožđa
75 g seckanih oraha
50 g mlevenih oraha

Priprema:

U malu zdelicu sipati vodu, kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Brašno, gustin i prašak za pecivo prosejati sve zajedno u vanglicu u kojoj ćemo zamesiti testo.  ( ne morate da stavite celokupnu količinu brašna, ja sam počela sa 525 g i onda sam dodavala još brašna, koliko mi je bilo potrebno. Sva brašna nisu ista )
Napraviti u sredini udubljenje i tu dodati; kefir, koji je malo odstojao na sobnoj temperaturi, jaje i žumanac, takođe sobne temperature, ulje i pire od jabuka, ( u originalnom receptu je 250 ml ulja, meni je to bilo previše masnoće te sam prepolovila ) šećer, vanilu,koricu od limuna i nadošli kvasac.
Mikserom, sa spiralnim nastavcima, umesiti meko testo i na kraju dodavati puter kockicu po kockicu, dok sav puter ne utrošite..ovo testo se dosta dugo mesi, oko 10 do 15 minuta.
Testo treba da bude meko i da se po malo lepi za ruke.

Posuti vrlo blago radnu površinu, istresti testo iz vanglice i vrlo blago premesiti.
Posuti sa malo brašna dno vanglice, testo oblikovati u loptu, vratiti ga nazad u vanglicu i posuti ga sa još malo brašna.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo počne da raste, oko 45 minuta.

Dok testo raste, napraviti nadev za kiflice.

Očistiti i izrendati jabuke i staviti ih u dublju šerpu, dodati šećer, količina šećera zavisi od slatkoće jabuka i koliko vi volite da je fil sladak. Moje jabuke su bile slađe i ja sam stavila samo 2 kašike šećera, cimet, suvo grožđe, ako ga ne volite, izostavite ga i sve to dinstati dok sva tečnost iz jabuka se ne ukuva, na kraju dodati mlevene i seckane orahe,promešati i ostaviti da se nadev ohladi.
Po želji, ovo možete prvo napraviti i ostaviti sa strane.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na na koliko volite da su vam kiflice velike, ja sam ih podelila na 26 loptica i moje kifle su osrednje veličine, ako hoćete manje, podelite ih na više loptica.
Svaku lopticu premesiti ( ja sam prvo testo podelila na pola, pa sam prvu polovinu podelila na 13 loptica,pa kad sam završila sa njima onda sam delila drugi deo, da mi se ne bi loptice sušile dok radim sa prvim delom  a i pored toga testo, dok radim sa njim, držim pokriveno.


Svaku lopticu rastanjiti u pravougaonik ili ovalno i na početku staviti jednu punu kašičicu nadeva od jabuka, a suprotni deo testa iseći na trakice ( vidi sliku )


Ovaj nadev je dosta gust, tako da nemate potrebe da prebacite krajeve preko fila. Odmah prebacite preko fila i zaviti u kiflu.


Tako zavijene kiflice stavljati na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ( biće vam potrebno dva pleha.
Kad ste smotali sve kiflice od prvog dela testa, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti da vam testo kisne dok vi pravite kiflice od drugog dela testa.


Kad završite sa pravljenjem kiflica od drugog dela testa,uključite rernu da vam se zagreje na 175° C, otkriti kiflice pa pokriti ove druge, a otkrivene kiflice premazati sa preostalim belancetom od testa, koje ste umutili sa viljuškom.


Peći oko 25 do 30 minuta, ili dok vam ne porumene ( vi najbolje poznajete svoju rernu kako peče )
Ispečene kiflice ostaviti da se prohlade, posuti sa prah šećerom...kod nas je deo posut sa prah šećerom jedan deo nije, jer nam gosti ne vole prah šećer.


Skuvati kafu i poslužiti tople.


Prijatno!!!!


петак, 27. март 2015.

Tortellini u pikantnom umaku

Nema onog ko ne voli pastu i meso...meni je ostalo jedno pakovanje tortellini paste, koja je punjena sa piletinom i špekom, za ovo jelo se mogu koristiti bilo koji tortellini...punjeni sirom, govedinom, spanaćemn i sirom...izbor je vaš.


Sastojci:

350 g tortellini po izboru
1 konzerva od 400 g pečenog paradajza ( fire roasted tomato ) ili koji imate
250 g mlevenog mesa po izboru
150 g rendane mozzarella sir
1 manji struk praziluka
2 čena belog luka
po ukusu sveže samleveni biber i morska so
pola kašičice italijanskog začina
po ukusu tučene ljute paprike
ulje za prženje

Priprema:

U manju šerpicu sipati vodu i posoliti, pustiti da provri i u provrelu vodu dodati tortellini po vašem izboru. Ja sam koristila tortellini punjenu sa piletinom i špekom i kuvati po uputstvu proizviđača. Ja sam kuvala 10 minuta. Ocediti od vode i ostaviti sa strane.

U veći tiganj sipati ulje koje koristite ( ja sam koristila od semenki grožđa ) i dodati sitno iseckan praziluk i pržiti dok ne omekša, dodati sitno iseckan beli luk i njega pržiti dok ne zamiriše.
Dodati mleveno meso, po vašem izboru ( ja sam koristila mlevenu teletinu ) i ispržiti.
Pobiberiti i posoliti, dodati suvi začin, italijanski začin i tučenu crvenu papriku izmešati i na kraju dodati pečeni paradajz i pustiti da se krčka desetak minuta sve zajedno.
Probati još jednom za začine i na kraju dodati sitno iseckan peršun, ako imate svež bosiljak, dodati i njega.
Oceđene tortellini sipati u tiganj, dodati polovinu izrendanog sira i izmešati sve zajedno.

Vatrostalnu ili glinenu posudu 23cm X 33cm podmazati sa uljem ili sprejom za pečenje i sipati tortellini i posuti sa ostatkom izrendanog sira.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C ,oko 25 do 30 minuta, dok ne vidite da jelo krčka a sir se otopio i blago porumeneo.
Ohladiti kratko i poslužiti toplo.

Prijatno!!!!

четвртак, 26. март 2015.

Romovoy Baba - Rum Baba

Kaže moj muž jutros, dok smo pili kafu ( ja pijem kafu on pije čaj ) nemamo ništa slatko uz čaj...a ovaj recept mi se dopao odmah čim ga je Yelena postavila na blogu,naravno da mi je to prvo palo na pamet da napravim.... Ja sam oduševljena sa ovim receptom, verujem da ćete i vi.

Yellena, thank you very much for this perfect Rum Baba...inspiration is from Yellena's blog Cooking  Melangery




Sastojci za sirup:

200 g šećera
1 kesica vanilinog šećera sa rumom
500 ml vode
nekoliko kolutova limuna

Sastojci za testo: 

90 ml tople vode
6 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 XLjaje, sobne temperature
110 g brašna
korica od pola limuna
35 g putera isečenog na kockice, sobne temperature
50 g suvog grožđa
65 ml tamnog ruma
puter za podmazivanje kalupa

Priprema:

Pripremiti sve što je potrebno, svi sastojci treba da su sobne temperature
U posudu prosejati brašno i ostaviti sa strane. Puter iseći na kockice i ostaviti sa strane.
Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti sa strane.
U zdelicu staviti suvi kvasac i kašiku šećera, promešati i dodati toplu vodu i ostaviti da se kvasac podigne.


Skuvati sirup. U manju šerpicu staviti šećer, vanilu i dodati vodu. Kuvati dok se šećer ne otopi i kad provri, kuvati još 5 minuta. Sirup ne sme da bude gust. Na kraju dodati koliutove limuna i ostaviti sa strane da se ohladi.

U zdelu sa brašnom dodati jaje, nadošli kvasac i limunovu koricu i sve umutiti sa mikserom ( ja sam koristila spiralne nastavke a mogu i žice za mućenje ) i sjediniti sve zajedno, sada dodavati puter, isečen na kockice i mutiti dokle god vidite da ima komadići putera..testo treba da izgleda ovako kao na slici.( vrlo slično testu za uštipke )
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da samo počne da raste..otprilike oko 20 minuta.
Procediti suvo grožđe i dodati ga u testo,spatulom sjediniti sve zajedno.
Rum ostaviti sa strane, trebaće vam kasnije.


Kalup za male kuglofe ili ako imate manji kalup za kuglof, dobro podmazati sa puterom,ja sam koristila sprej za pečenje i sipati sa kašičicom dve trećine pun kalupić.
Ja sam napunila 8 malih modlica.
Ostaviti na toplom mestu 10 do 15 minuta ili dotle dok vam testo ne naraste da potpuno popuni modlice.


Uključiti rernu na 175°C i peći oko 20 do 25 minuta ili dotle dok vam ne budu zlatno žute.
Ohladiti vrlo kratko i izvaditi ih iz kalupa.
Staviti ih na žicu za hlađenje, ispod staviti neki manji pleh.
Stavljati po jednu ili dve u šerpicu i kašikom prelivati sirup preko njih, okrenuti ih, ali ne dražati ih više od 1 minuta u hladnom sirupu.
Izvaditi ih i staviti na žicu.


Pre služenja skuvati čaj, babe posuti sa prah šećerom i poslužiti.








Prijatno!!!!!


Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.

среда, 25. март 2015.

Bezglutenske palačinke

Sve je više ljudi na svetu koji su alergični na gluten,evo još jednog recepta da vam pomogne..inače palačinke su odlične i za one koji nemaju alergiju...


Sastojci:

2 jaja
2 veće banane
pola čašičice cimeta
1 do 2 kašike ulja za prženje

Priprema:

Umutiti jaja sa žicom za mućenje, dodati 2,viljuškom izgnječene, banane i pola kašičice cimeta i sjediniti sve zajedno.

Teflonski tiganj zagrejati i staviti pola kašike ulja, okrenuti nekoliko puta tiganj da se ulje rasporedi svuda po tiganju i supenom kašikom sipati smesu.
Za svaku palačinku potrebne su vam dve do tri kašike smese,koju sipate jednu preko druge na gomilicu i onda kašikom malo raširiti.

Pržiti ih na osrednjoj temperaturi dok vam dobro ne porumene odozdole, pazite, ako ne budu dovoljno pečene odozdole, rasturiće vam se kad se okrene, ali možete ih,gurajući spatulom, ponovo sastaviti.
Pržiti ih oko 2 do 3 minuta prvu stranu a druga strana može i kraće.

Poslužiti ih sa medom, javorovim sirupomi svežim voćem, po izboru i mango coladom smoothie.



150 g smrznutog manga

100 g smrznutog ananasa

100 ml kokosovog mleka

100 ml kokosove vode

Staviti sve zajedno u blender i samleti dok ne dobijete glatku gustu tečnost, ako vam je pregusto dodati još kokosove vode.
Ako nemate smrznuti ananas,onda koristite samo mango.


Prijatno!!!!

уторак, 24. март 2015.

Zapečene slane palačinke

Pre nekoliko dana pričamo moja kuma i ja o svemu i svačemu i dođe mi na pamet da je pitam kako ona pravi njene zapečene slane palačinke, koje smo jeli kod nje, pre 13-14 godina i ovako započinje razgovor o receptu...Micika, ( kuma se ne zove tako, mi je tako zovemo od milja ) kako se prave one tvoje palačinke punjene sa šampinjonima i pavlakom...joj ne znam, ja ti sve to otprilike radim..dobro, otprilike, koliko pečuraka, uh, ne znam, pa jel više od kg, ne znam...ok, idemo dalje šta sve ide u smesu od pečuraka, joj ne sećam se da li jedan luk ili dva... i začini po ukusu, koji začini...uh bre Z mnogo me pitaš..u redu, ajde snaći ću se...koliko treba kisele pavlake, mnogooo, pa koliko je to mnogo?..pa ne znam.. i tako ti mi idosmo do pitaj boga dokle ali ja pravi recept ne saznah, tako da sam pravila po svom i sviđa mi se... inače naša kuma je vegeterijanka, koja ne jede meso niti bilo šta što je životinjskog porekla ( iz zdravstvenih razloga je prestala još pre 20 godina ) vrlo retko pojede parče gibanice ili torte, kad je nekom rođendan.... ove palačinke je pravila za nas, ona ih nije jela. Danas, dok sam ih pravila, setih se našeg razgovora i smejala sam se sama sa sobom.



2 do 3 palačinke po osobi

Sastojci za 18 palačinki:

3 jaja
270 g brašna
750 do 780 ml mleka
prstohvat soli
puter za pečenje palačinki

Sastojci za punjenje: 

1 kg šampinjona
2 glavice crnog luka ili struk praziluka
2 do 3 čena belog luka
pola kašičice majčine dušice
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
po ukusu;so, biber, suvi začin
ulje od semenki grožđa za prženje ili puter
750 g kisela pavlaka sa manjim procentom masnoće ili fat free
50 g izrendanog gouda ili koji vi volite, lako topljivi sir.

Priprema:

Napraviti prvo palačinke ili veče pre ili pre spremanja ručka.
Umutiti jaja sa prstohvatom soli, dodati mleko i na kraju dodati brašno i sve umutiti sa žicom za mućenje da dobijete glatku smesu bez grudvica.
Pokriti i ostaviti u frižider za pola sata.

U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja ili mešavinu ulja i putera i staviti sitnije iseckan crni luk da se prži, dok se luk prži, oprati šampinjone i iseći ih na krupnije komade.
Kad se luk upržio, dodati beli luk i šampinjone i pržiti sve dok sva tečnost ne uvri, mešati češće, jer šampinjoni vole ulje i vrlo brzo upiju svu masnoću.
Kuma je rekla da u ovu smesu se može dodati i sitno iseckana šunka, ko voli, kod nas je bez mesa.
Dodati majčinu dušicu,so, biber, suvi začin i sitno iseckan peršun, sve promešati i probati za ukus.
Ostaviti sa strane da se potpuno oihladi.
U hladno umešati polovinu kisele pavlake i sve izmešati.

Uzeti mali pekač, veličine 20cm X 20cm i podmazati sa puterom ili uljem ( ja koristim sprej za pečenje PAM )
Staviti palačinku na radnu površinu , možete je premazati sa smesom ( ako je premazujete onda iseći šampinjone da su sitniji ) ili staviti dve pune kašičice smese od pečuraka, preklopiti stranice prema unutra i zaviti u rolnice.


Ređati male rolate od palačinki ( vi pripremite onoliko komada koliko će vama biti dovoljno za ručak, nas je bilo 4 i nama je ovo bilo dovoljno ) premazati sa polovinom preostale kisele pavlake i posuti sa polovinom izrendanog sira.


Sad preko toga ređati drugi red palačinki .


Kad ste završili sa palačinkama, premazati sa ostakom kisele pavlake, posuti sa ostatkom sir, pokriti sa pek papirom a preko pokriti sa folijom i ušuškati svuda okolo i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta, skinuti foliju i pek papir i peći dok vam blago ne porumeni.
Ostaviti da se malo ohladi, po želji možete posuti odozgore sa mladim iseckanim lukom ili salatom po vašoj želji i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!!