среда, 30. новембар 2016.

Spicy Baked Sweet Potatoes

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...
Gvozdena, imala sam još puno recepata za tvoju igricu, ali jednostavno nisam stigla...bilo mi je uživanje kuvati po tvojoj temi a i opet ću, jer mi izuzetno volimo slatki krompir.


Sastojci:
inspiracija
1 veliki batat / slatki krompir
1 / 4 kašičice čili začina
1 / 4 kašičice ljute mlevene paprike
po ukusu so i biber
oko 50 g nekog oštrijeg lako topljivog sira ( sharp cheddar )
100 g ispržene slanine
100 g kisele pavlake
sitno iseckan mladi luk ili peršun
ljuti sos

Priprema:
Manji pleh  prekriti sa folijom.
Batat izribati sa četkicom pod mlazom hladne vode. Osušiti ih kuhinjskim papirom i izbosti viljuškom.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta do sat vremena, sve zavisi od veličine batata.
Ostaviti da se malo ohladi, da ne pečete prste.

Za to vreme iseckati sitno pančetu ili dimljenu slaninu i ispržiti je na suvom tiganju. Ocediti je na kuhinjskom papiru od viška masnoće.
Mladi luk, ili ako ga nemate, može i peršun, sitno iseckati.

Za vas, koji ne jedete meso, možete upotrebiti neko povrće, ili jednostavno ništa,samo staviti kiselu pavlaku i posuti sa sitno iseckanim mladim lekom.

Preseći ih na pola i svu pulpu izvaditi napolje.
Dodati začine, biber i so i izmešati sve zajedno. Po želji, izrendan sir možete da izmešate sa pulpom ( ja sam izmešala sir sa pulpom ) ili pulpu sipatu u prazne polovine i posuti sa sirom.

Vratiti nazad u rernu, ali ovog puta uključiti samo gornji grejač i peći samo da se sir otopi, pazite da vam ne izgori.

Izvaditi iz rerne, posuti sa malo slanine, staviti preko kiselu pavlaku, posuti sa još malo slanine i sitno iseckanim mladim lukom i poslužiti toplo.


Ja sam preko sipala i još malo ljutog sosa, muž nije hteo..ako volite, može i kečap.



Prijatno!!!

уторак, 29. новембар 2016.

Palačinke od batata

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...



Sastojci:
130 g pečenog batata
2 jaja
250 ml mleka
150 g brašna
4 g praška za pecivo
1 kesica vanile ili 1 kašičica vanilla paste
30 ml otopljenog putera
290 do 300 ml kisele vode

Priprema:
Ispečen batat ohladiti i oljuštiti od kožice.

U veću zdelu staviti mleko, batat, jaja, vanilu, otopljen puter i kiselu vodu ( nemojte stavljati celu količinu, kasnije možete da dodajete po malo, ako vam je masa za palačinke pregusta ) 
Štapnim mikserom sve sjediniti ili staviti u blender, dok ne dobijete potpuno glatku masu.

Uzeti žicu za mućenje i sa njom sjediniti brašno, koje ste prethodno izmešali sa praškom za pecivo i umutiti dok ne dobijete glatko testo,bez grudvica. Ako je potrebno,dodati još malo kisele gazirane vode.
Ostaviti pripremljenu masu u frižider, da odstoji bar pola sata.

Zagrejati  teflonski tiganj sa nekoliko kapi ulja i sipati masu, peći dok ne porumeni sa donje strane..kad ivici od palačinki počnu da se uvijaju, možete ih okrenuti i peći dok i ta strana ne porumeni. Nemojte ih peći na jakoj temperaturi, jer će vam izgoreti.
Ja sam pekla u dva tiganja u jedan veći i jedan manji i dobila sam oko dvadesetak palačinki ( ne sećam se tačno koliko ih je bilo )


Ove palačinke mogu da se posluže sa slatkim ili slanim nadevom, ako ih punite sa slanim nadevom, izostavite vanilu i dodajte malo soli.


Kod mene su ove palačinke bile punjene  sa dinstanim jabukama, suvim grožđem i cimetom, neke su bile sa dulche de leche a neke sa nutelom

Prijatno!!!!

понедељак, 28. новембар 2016.

Gostovanje na portalu " Pošalji Recept "

Pre nekoliko nedelja sam dobila poziv od Nataše Vitezović, koju svi znamo kao Nale ( ne to nije ona Nale sa Coolinarike ) da gostujem sa 4 svojih recepatta na njihovom portalu " Pošalji Recept " i poziv me je veoma obradovao,jer lepo je biti na tom portalu sa ostalim koleginicama, blogericama.
Nale je predstavila tri moja recepta do sada, a četvrti i zadnji, će biti sledećeg četvrtka.
Kad imate vremena i u potražnji ste za lepim receptima, posetite taj portal.
Nekad sam i ja kupovala njihove časopise, sad više nemam prilike da ih kupujem, pa mi dobro dođe da malo prelistam recepte i na ovaj način.
Prv i recept, koji je Nale predstavila na portalu, Pošalji Recept, je, ali pre nego što pređemo na recept, pročitajte kratki intervju....

Nale, od srca ti hvala na izuzetno lepom prijemu na portalu i na divno predstavljenim receptima.




Ova pogača mi je izuzetno draga, jer je ona obeležila moj 2000-ti recept na Coolinarici, gde sam aktivni član već punih 7 godina..testa obožavam da pravim,ali, volim i da ih jedem. Recept ćete naći i ovde



Vrlo često ne znamo šta bi za večeru, evo vam odlične ideje, koja je i gluten free..
Naći ćete je i ovde



Idealni kolačići za slave ili uz šolju toplog čaja ili kafe...recept imate i ovde 


Nale, tebi šaljem jednu virtualnu ružu, a omiljena boja ruža mi je žuta...veliko ti hvala na svemu i na divnom predstavljanju mog bloga..

( slika sa neta )


недеља, 27. новембар 2016.

Brioche kiflice sa čokoladom

Danas smo imali goste, koji mnogo vole čokoladu i baš sam razmišljala šta bih mogla da im ponudim uz kafu, naravno da je internet uvek tu da pomogne. Ove kiflice su mi bile jednostavne da se naprave i izbor je pao na njih...Da znate, dok su tople, čokolada je meka i tečna, kad se ohlade, čokolada se stegne, ali vrlo ih je lako zagrejati kratko u rerni, ako vam šta ostane. Ja sam jedan deo pravila samo sa čokoladom, za njih i jedan deo, sa gustim džemom od jabuka, za nas.
Za divno čudo, meni su se dopale i sa čokoladom i sa džemom, tako da ih možete praviti sa čim god želite, jer testo je izuzetno dobro.


 Sastojci:
inspiracija
280 g hlebnog brašna
60 g sve namenskog brašna
12 g gustina
5 g suvog kvasca
50 g šećera
pola kašičice soli
1 jaje
30 g omekšalog putera
120 ml tople vode
80 ml toplog mleka
1 kašika tečne vanile, vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
i još:
čokolada po vašem izboru, džem
prah šećer
mak
1 žumance
1 do 2 kašike mleka

Priprema:
U toplu vodu dodati kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Oba brašna i gustin staviti u sito i prosejati nekoliko puta i u vanglicu napraviti udubljenje i tu staviti šećer, so, blago umućeno jaje, toplo mleko i na kraju dodati nadošli kvasac.
Zamesiti testo, isipati na radnu površinu i po malo dodavati omekšali puter i svaki put dobro umesiti da se puter sjedini sa testom.
Ja sve ovo radim mikserom, samo na kraju isipam testo na radnu površinu i domesim ga rukama.
Ovako pripremljeno testo je vrlo meko i po malo se lepi za prste, ali nemojte dodavati više brašna.
Oblikovati testo u loptu, blago premazati sa uljem, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. U zavisnostii od toplote vaše prostorije, možda će trebati više od sat vremena da vam se testo podigne.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste vrlo malo posuli sa gustinom i podeliti  na manje loptice. Moje testo je bilo 660 g i ja sam ga podelila na 11 loptica, moje su kiflice bile veće, ako hoćete manje kiflice, onda podeliti testo  na 22 loptice...izbor je vaš.


Rastanjiti svaku lopticu u ovalni oblik, moraćete da se pomažete sa gustinom, jer testo je dosta meko i lepljivo.
Na gorrnji deo staviti po 3 do 4 kockice  ili onoliko koliko vi volite, ako su kiflice manje, onda staviti i manje čokolade 1 do 2 kockice. ( ja sam koristila Lindt čokoladu sa 70% kakaoa a vi možewte da koristite koju god vi čokoladu volite )


Donji deo iseći  na trakice.
Zaviti u kiflicu, ali budite pažljivi da dobro zatvorite sa svih strana da vam čokolada ne iscuri tokom pečenja


a trakice zaviti tako da su vam isečeni krajevi ispod kiflice, ako vam ne budu ispod, prilikom pečenja će vam se odvojiti i podići na gore.


Pripremiti pleh, koji ste prekrili pek papirom i naređati pripremljene kiflice. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste, oko 45 minuta do sat vremena.

Posle 45 minuta, uključiti rernu da se zagreje na 175°C.
Umutiti žumance sa kašikom ili dve mleka ( ako imate više kiflica, onda će vam trebati 2 kašike mleka, za ovu količinu meni je bila dovoljna 1 kašika ) premazati kiflice, posuti ih sa makom i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene.



Ohladiti ih kratko, posuti sa prah šećerom i poslužiti tople.


Prijatno!!!

петак, 25. новембар 2016.

Chicken Scaloppine with Mushrooms

Mnogi u današnje vreme nemaju puno vremena da kuvaju ručkove, ali i pored toga, hteli ne hteli, moramo nešto pripremiti porodici za ručak. Ovo je idealno, jer vam ne treba više od pola sata da ga pripremite i biće svi zadovoljni.


Sastojci:
po 2 karabatka bez kostiju i kožice, po osobi
60 g putera
1 kašičica izrendane korice limuna
sok od 1 limuna
75 ml pilećeg temeljca / supe
500 g šampinjona
po ukusu so, biber, suvi začin za piletinu
50 ml belog vina
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna +
2 čena belog luka

Priprema:
Pileće karabatkove očistiti od masnoće, skinuti im kožicu i odstraniti kost. Ja ih kupujem bez kožice i kostiju.
Oprati ih i osušiti kuhinjskim papirom.Staviti ih u plastičnu kesu i tučkom za meso malo istucite da vam budu oko 1cm debeli parčići.
Posoliti, pobiberiti i posuti sa suvim začinom za piletinu. Pokriti i ostaviti bar sat vremena u frižider da se ukusi sjedine.
Pola sata pre nego što ćete početi da ih pripremate, izvadite ih iz frižidera i neka odstoje na sobnoj temperaturi.

U veći teflonski ili keramički tiganj ( ili koji god koristite a da se ne lepi hrana za dno ) otopiti 15 g ( 1 kašiku ) putera na osrednjoj temperaturi.
Šampinjone prethodno oprati ili očistiti na način na koji ih vi čistite ( mokrom kuhinjskom krpom, ljuštenjem ili papirom ) i iseći ih na malo deblje listiće.
Staviti ih u tiganj, dodati izrendanu koricu i sok od 1 limuna i pasirani beli luk, poklopiti i dinstati oko 5 minuta, dok šampinjoni ne ispuste svoj sok.
Otklopiti, povećati temperaturu i pržiti ih na jakoh temperaturi dok sva voda ne uvri a šampinjoni porumne.
Naliti sa pilećim temeljcem i kuvati još nekoliko minuta i varjačom izgrebati sve što se zalepilo za dno tiganja.
Isipati sve u jednu zdelu i ostaviti na stranu.

U isti tiganj dodati 15 g putera, otopiti i kad se zagreje, pržiti piletinu sa svake strane po 4 minuta ( probajte viljuškom da li je isprženo, ako,kad zabodete viljušku u meso, curi bistra tečnost, prženi su, ako je po malo rozikasto, pržiti još malo )
Ako je potrebno, pržiti iz nekoliko puta.
Stavljati ih u manju šerpicu sa poklopcem i držati ih u toploj rerni dok ne završite.

U isti tiganj vratiti šampinjone, dodati sitno iseckan peršun, naliti sa vinom, izgrebati sve sa dno tiganja i kuvati minut dva, dodati ostatak putera i tečnost, koju je piletina ispustila prilikom stajanja i pržiti sve zajedno, stalno mešajući, dok se puter ne otopi a tečnost ne provri.


Piletinu staviti na tanjir, preliti sa umakom od šampinjona i posuti sa još malo sitno iseckanog peršuna i poslužiti sa prilogom po vašem ukusu...kod nas je to bio kuvan krompir i mešana zelena salata.


Prijatno!!!!

четвртак, 24. новембар 2016.

Kod Gage u kujni


Svakog meseca na Coolinarici se izabere nova Cool Chefica i za mesec oktobar je bila naša Gaga, koja ima blog " Gaga u kujni " ... Već sam jednom kuvala po njenim receptima kad je bio pod istragom u FBI Rukavicama i bilo mi je zadovoljstvo kuvati još jednom po njenim receptima..
Lista je obično podugačka, ali ne stigne se sve..Gago, od srca ti hvala na svim ovim odličnim receptima....

( Gago, ovde mi fali kupus salata sa komoračom, jednostavno sam je preskočila u kolažu )



















Ovu sam pitu pravila malo drugačije nego štro je Gagin recept. Umutiti 2 jaja, dodati 250 g gustog grčkog jogurta, 75 ml kisele vode i 100 ml ulja. sa tom masom premazati svaku koru. i ređati ih jednu preko druge ali ih malo nagužvati pre nego što stavljate u tepsiju i tako ređati preostale kore. Ja sam koristila od 12 kora u pakovanju, 6, jer je to dovoljno za nas dvoje. Gaga kaže da se pita iseče pre pečenja, sekla dsam je i ja, ali mi se malo slepila u sredini, ja bih je radije ostavila da se ispeče, pa bih je, kad se malo prohladi sekl.  



Recepte ćete naći u linkovima ispod recepata...
Gago, od srca ti hvala na odličnim receptima i bilo mi je zadovoljstvo prošetati još jednom kroz tvoju kuhinju.


уторак, 22. новембар 2016.

Kiflice sa batatom

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...


Sastojci:
inspiracija
900 do 975 g brašna
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
200 g ispečenog i propasiranog batata
250 ml tople vode
90 g putera
65 g mleka u prahu
75 g braon šećera
2 kašike meda
pola kašičice soli
1 kašičica cimeta
2 jaja
2 pune kašičice korice od pomorandže
i još:
60 g otopljenog putera
75 g braon šećera
1 kašičica cimeta
džem, nutela.....

Priprema:
Prosejati brašno u vanglicu i ostaviti sa strane. ( nemojte staviti celu količinu brašna odjednom, ostavite sa strane 100 g pa dodajtew koliko je potrebno da se umesi glatko i mekano testo, koje se po malo lepi za ruke )
U 50 ml tople vode dodati kašičicu šećera i suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U šerpicu staviti ostatak vode, dodati mleko u prahu i izmešati, dodati šećer, med, pasirani batat, puter, so i cimet i zagrejati samo da bude mlako, da se puter otopi i sve dobro izmešati.

U brašno sipati nadošli kvasac, dodati blago umućena jaja,koricu od pomorandže i masu od batata i zamesiti testo. ( ja ovo radim mikserom )
Isipati na radnu površinu i domesiti testo rukama, ako je potrebno dodavati od onih 100 g brašna, koje ste ostavili na stranu.Vrlo je važno da testo dobro umesite.

Blago premazati testo, koje ste oblikovali u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom foilijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči, Od toplote u vašoj kuhinji zavisi koliko dugo će trebati da testo naraste.

Dok testo raste, pripremiti posip. U zdelicu izmešati braon šećer ( ja koristim bio šećer od trske ) i cimet i otopiti puter.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3 dela.
Svaki deo, rastanjiti u krug oko 30 cm. Premazati sa otopljenim puterom i posuti sa mešavinom šećera i cimeta. Iseći na onoliko delova koliko želite da su vam kiflice velike. Na širi deo testa staviti po malo džema, ja sam koristila džem od  jabuka a vi možete da koristite koji god džem volite, samo neka je malo gušći, ili, ako hoćete, možete staviti i nutelu,ili šta već volite.
Zaviti u kiflicu i ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. ( trebaće vam dva pleha ) Kad ste završili sa prvim plehom, pokriti pripremljene kiflice sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste,oko 30 minuta
Sad rastanjiti i ostatak testa i napraviti kiflice.
Kad ste završili sa oba pleha, uključiti rernu na 190°C da se zagreje.

Premazati kiflica sa vrlo malo mleka i peći kiflice koje ste prvo napravili, oko 15 do 20 minuta ili dok  vam lepo ne porumene.
Dok se ove kiflice hlade, vi ispecite one druge.


Ohlađene kiflice posuti sa prah šećerom, izmešan sa vanilinim šećerom i poslužiti.

( dok sam ih slikala, sneg je padao po njima i zato su ovako "tufnaste" )
Kifllice, koje nećete odmah jesti, nemojte posipati šećerom, već to uraditi pre služenja.
Po želji možete ih malo zagrejati pre nego što ih pospete sa šećerom, biće kao da ste ih sada pravili.



Prijatno!!!!


понедељак, 21. новембар 2016.

Spicy sweet potato hummus

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...


Sastojci:
2 do 3 čena belog luka
konzerva nauta / slanutka / leblebija od 450 g
125 ml tečnosti u kojoj je bio naut
60 ml sok od limuna
1 1/2 kašika tahini sosa
pola kašičice soli
30 ml maslinovog ulja
1 osrednji pečen batat / slatki krompir
pola kašičice cumina
pola kašičice dimljene paprike
1 kašičica mlevene ljute paprike, ili po ukusu

Priprema:
Staviti očišćene čenove belog luka i samleti ih da budu sitnije iseckani i dodati sve ostale sastojke; oceđen naut / slanutak, sok od limuna,tahini sos, so, maslinovo ulje, ispećen, ohlađen i očišćen batat / slatki krompir, cumin, dimljenu papriku a ljutu papriku dodati onoliko koliko volite da vam je ljtkasto. ( nemojte zaboraviti da je batat slatkast i da treba ta ljuta paprika, ja sam dodala tačno jednu kašičicu i za nas je bilo dovoljno )
Trebate dobiti vrlo gustu masu, sad dodavati po malo tečnost u kojoj je bio naut i dodati onoliko koiliko volite da je gusto...meni je trebalo 125 ml.

Sipati u zdelu, staviti malo kisele pavlake i posuti sa tučenom paprikom, preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i poslužiti sa pita hlebom, kukuruznim čipsom, krekerima...po želji, možete ostaviti da se dobro rashladi pre služenja.


Prijatno!!!

недеља, 20. новембар 2016.

Hleb sa batatom / slatkim krompirom

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...


Sastojci:
475 g brašna
100 g ispečenog, ohlađenog i pasiranog batata / slatkog kreompira
50 ml mnaslinovog ulja
1 puna kašičica soli
8 g suvog kvasca
1 kašičica meda
250 ml tople vode

Priprema:
Prosejati brašno, dodati so i ostaviti na stranu.
U toplu vodu dodati med i suvi kvasac, izmešati i ostaviti sa strane  da se kvasac podigne.
Batat ispeći ranije, može i veče pre, ostaviti da se ohladi.
U zdelicu dodati maslinovoi ulje i batat i pasirati viljuškom da se sjedini sve zajedno i ostaviti sa strane.

U vanglicu sipati brašno i so, dodati nadošli suvi kvasac i zamesiti testo ( ja ovo radim mikserom ) i kad se sava voda pokupila u brašno, dodati ulje i batat i umesiti testo.
Pobrašniti blago radnu površinu, istresti testi domesiti ga ručno, ako je potrebno, dodavati po vrlo malo brašna, i testo treba da bude na mekšoj strani i po malo lepljivi.
Oblikovati testo u kuglu, blago prem,azati sa malo ulja,vratiti u vanglicu,pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. U zavisnosti od toplote u kuhinji treba oko sat do sat i po.

Naraslo testo istresti na radnu površinu io podeliti na pola, ako hoćete da imate manje hlebove ili napraviti jedan veći. 

Rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko 1cm i preklopiti testo na pola.Prstima zalepiti krajnje ivice i preklopiti još jednom testo i ponovo prstima zalepiti testo. Rukama oblikovati testo u rolat i staviti u pripremljen pleh  za hleb, koji ste prethodno podmazali sa hladnim puterom ili isprskali sprejom za pečenje. Ovako pripremljeno testo se može i zamrznuti. Umesto hleba, možete napraviti i male kravajčiće ( dinner rolls ) za burgere ili kao podlogu za pizzu.

Pokriti ponovo i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.

Zagrejati rernu na 200°C i peći oko pola sata, ako je hleb pravljen od cele količine testa, možda će trebati i duže da se peče.
Hleb je gotov kad je rumen i odozdole i odizgore i kad je lagan za njegovu veličinu.


Mi smo ga jeli toplog, ja sa ajvarom, muž sa puterom.


Prijatno!!!!

субота, 19. новембар 2016.

Pomfrit od batata / slatkog krompira na mediteranski način

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...


Sastojci:
2 do 3 osrednja batat krompira
2 kašičice za'atar začina
soli i bibera po ukusu
1 1/2 kašičice slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
2 do 3 kašike maslinovog ulja
Za umak:
3 pune kašike tahini sos
150 ml kisele pavlake ili gustog grčkog jogurta
3 do 4 čena belog luka

Priprema:
Batat istrljati četkicom da skinete svu prljaštinu ispod mlaza tekuće vode. Osušiti i iseći na deblje štapiće, po vašem ukusu.

U posebnu zdelicu izmešat za'atar, ( ovaj začin je vrlo lako da ga sami napravite i imate recept ovde  kako da ga napravite sami ) so, malo bibera i obe mlevene paprike ( ljutu papriku staviti po vašem ukusu )


Isečeni batat staviti na pleh i preliti sa maslinovim uljem i dobro izmešati .Posuti sa pripremljenom smesom začina i još jednom izmešati da se začini sjedine sa batatom.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 do 225°C oko 30 minuta ili dok vam batat lepo ne porumeni i bude hrskav ( možda će trebati i duže da se peče od pola sata )

Dok se batat peče, pripremiti umak od tahinija.
Ja uvek imam spreman tahini u frižideru i pravim ga ovaj način. ( recept je ovde )
U zdelicu staviti tahini, malo soli, kiselu pavlaku i pasiran beli luk i sve dobro sjediniti. Ostaviti u frižider do upotrebe.

Na pola pečenja batata, možete da okrenete a i ne morate.

Pečen batat poslužiti odmah sa unapred pripremljenim umakom.


петак, 18. новембар 2016.

Rolnice sa makom

Ja nisam veliki ljubitelj maka, ali moj muž jeste i pošto se morao mak iskoristiti, koji stoji u frižideru, izabrala sam ovo pecivo,i nisam pogrešila....od 12 komada, ostalo je još 4...i to će ujutru, uz kafu, da nestane.


Sastojci za fil od maka:
200 g samlevenog maka
125 ml mleka
100 g putera
75 g šećera
1 kesica vanilinog secera
prstohvat soli
1 pun čep ruma
15 ml soka od limuna
korica od 1 limuna
1/4 kašičice cimeta
Sastojci za testo:
500 g brašna
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
50 g šećera
prstohvat soli
110 g otopljenog putera
250 g mleka
1 i po jaje
i još:
pola jajeta za premazivanje peciva
mak za posipanje peciva

Priprema:
Prvo napraviti fil od maka.
Samleti mak.
U šerpicu staviti sve sastojke za fil i kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta, stalno mešajući.
Skloniti s ringle i ostaviti da se fil ohladi.
Ja sam fil napravila ujutru a paciva sam pravila po podne.

U manju šerpicu zagrejati mleko, dodati šećer i puter i mešajte dok se puter i šećer ne otopi. Ne treba da provri, samo da se zagreje.Ako je kojim slučajem mleko prevruće, ostaviti da se ohladi i da bude mlako.

U zdelu prosejati brašno, dodati prstohvat soli, sipati prohlađeno mleko, nadošli kvasac, 1 celo jaje i polovinu jednog umućenog jajeta ( jer je previše 1 jaje za premazivanje testa i da ga ne bih bacila, ja sam polovinu sipala u testo a ostatak ostavila sa strane )
Zamesiti testo, isipati na radnu površinu i mesiti testo, koje treba da bude meko i elastično.

Ja sva testa mesim mikserom, samo ga na kraju domesim rukom.
Oblikovati umešeno testo,blago premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na tolom mestu da se testo malo podigne, oko pola sata.
Isipati testo, premesiti ga i podeliti na pola i svaku polovinu podeliti na još 6 delova, oko 80 g svaki deo.

Svaki deo premesiti i oblikovati u kuglicu.
Radnu površinu posuti sa gustinom ( više volim gustin od brašna ) i rastanjiti testo što više možete u veću kocku. Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim i vrlo lako ćete rastanjiti testo.
Na početku ostaviti nekoliko cm prazno i sipati pripremljen fil ( gledajte da imate dovoljno za svih 12 rolnica, otprilike po dve ravne kašike fila za svaku rolnicu ) prekriti praznim testom i zaviti u mali tanji rolat. Uštipajte ivice testa da vam fil ne ispadne tokom motanja.


Rukama valjati tako pripremljen rolat ( na moju žalost ovaj deo nisam uslikala kako se mota, baterija se ispraznila a ja nisam mogla da čekam da se napuni..pravila sam već peciva na ovaj način i posudila sam sliku od slanog testa.




Jedan deo peciva sam pravila i ovako,sipala sam dve kašike fila i razmazala svuda po testu i onda zavila u mali rolatić.


(Slike su od slanog testa, zaboravila sam da uslikam dok sam pravila ove slatke )

Tako uraditi i sa preostalim testom.
Poređati rolnice na pleh, koji ste prekrili pek papirom,
Premazati sa prethodno umućenim jajetom, posuti sa makom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 do 15 minuta, smanjiti temperaturu i peći još 10 do 15 minuta. Ako počnu previše da rumene, prekriti pek papirom.

Rolnice se mogu napraviti i ranije, i ostaviti na sobnoj temperaturi do sledećeg dana, kad možete ih kratko zagrejati i poslužiti sa kafom, čajem, mlekom.Ako ćete ih držati duže, možete ih i zamrznuti.Rolnice se mogu poslužiti isečene na polovine ili četvrtine