петак, 17. март 2017.

Heljda sa gljivama

Idealni posni i ručak a može da vam bude i odlična večera.


Sastojci: 200 g ne skuvane heljde,500 do 750 g gljiva po izboru,500 ml povrtnog temeljca ili vode,1 manja šargarepa,1 mala glavica crnog luka ili ljutike,2 čena belog luka,2 pune kašike sitnije sečenog peršuna,2 kašike maslinovog ulja,po ukusu so i biber

Priprema: Heljdu očistiti i isprati hladnom vodom. U veći tiganj dodati 1 kašiku maslinovog ulja i kad se ulje zagrejalo dodati oceđenu heljdu i pržiti nekoliko minuta, stalno mešajući.U šerpu sipati povrtni temeljac, ako ga nemate, može i obična voda, posoliti vrlo malo, dodati heljdu i kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok heljda ne omekša, oko 15 do 20 minuta,
Ako imate višak vode, ocedite.

Dok se heljda kuva, u isti tiganj, u koji ste propržili heljdu dodati maslinovo ulje i kad se zagreje, dodati sitno iseckan crni luk i šargarepicu, koje ste isekli na sitne kockice ( prethodno ste je očistili i oprali ) i pržiti samo da luk omekša.Dodati gljive, po vašem izboru, koje ste očistili i isekli na deblje listiće i pržiti sve zajedno, dok voda iz gljiva ne uvri. Na kraju dodati sitno iseckan beli luk i i peršun, sipati heljdu, posoliti i pobiberiti po ukusu, dobro izmešati i poslužiti toplo ili sobne temperature.

Po želji možete ispržiti ili poširati jaje, staviti preko heljde i poslužiti kao kompletan obrok ili, može da vam bude i prilog.Izbr je vaš.Ideja mi je odavde, sa nekim mojim malim izmenama.


Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Heldu često jedemo, to je u ovim krajevima uobičajeno i odlična je ovako kao prilog.

    ОдговориИзбриши