четвртак, 5. јануар 2017.

Krmenadle, gljive i praziluk gratin

Mi mnogo volimo ovakve ručkove, uz dodatak pire krompira, pirinča ili paste možete i goste da poslužite sa njim.


Sastojci:
50 do 60 ml maslinovog ulja
4 deblje krmenadle ili meso po vašrm izboru
100 g dimljene slanine isečene na kockice
500 g gljiva
1 puna kašika brašna
350 ml pilece supe
250 ml pavlake za kuvanje
1 veći ili 2 manja struka praziluka
po ukiusu so, biber, suvi začin
sitno iseckan peršun
Za pire krompir
1 veliki ili 2 manja batata / slatka krompira
2 veća obična krompira
4 do 5 čena belog luka
25 g putera
po ukusu so

Priprema:
Za ovo jelo možete da koristite meso po vašem izboru.
Krmenadle, pileće grudi, ili kao ja, meso od vrata, koje sam isekla u veće kocke.
Meso oprati dok je u komadu, osušiti i začiniti sa malo suvog začina, bibera i soli, izmešati i ostaviti sa strane da malo odstoji na sobnoj temperaturi, dok vi pripremate povrće.
Oljuštiti oba krompira, iseći na veće kocke, staviti u šerpu, naliti sa vodom, posoliti i dodati očišćene čenove belog luka. Staviti da se kuva, kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok oba krompira ne omekšaju.

U veći i teži tiganj sipati polovinu maslinovog ulja i dobro zagrejati, dodati meso i pržiti dok ne porumeni, okrenuti drugu stranu i nju isto tako ispržiti.
Izvaditi meso u plići pekač i pokriti sa folijom. Ako je potrebno, meso pržiti iz nekoliko puta.

U isti tiganj dodati ostatak ulja i dodati sitno iseckanu dimljenu slaninu i pržiti je dok ne postane hrskava. Izvaditi je na tanjir i ostaviti sa strane.
U taj isti tiganj sipati pripremljene gljive, koje ste prethodno očistili i ako su velike, iseći na četvrtine a ako su manje, na polovine i pržiti ih dok ne uvri tečnost iz njih,posuti ih sa 1 kašikom brašna i mešajući pržiti vrlo kratko, dodati supu i pavlaku, praziluk, koji ste oprali i isekli na deblje šnite oko .05cm debljine, vratiti isprženu slaninu, posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin ( po želji se može dodati i pola kašičice mešavine italijanskog začina ) po vašem ukusu, sve izmešati i kuvati sve zajedno oko 3 do 4 minuta ili dok se malo ne zgusne.

Iz pekača izvaditi meso i sipati pripremljenu masu od gljiva, preko staviti meso. ( ako vam je meso u velikim komadima, pileće grudi, krmenadle, šnicle, onda sipati mešavinu od gljiva preko )
Pokriti sa folijom i dobro zatvoriti sa svih strana i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 do 50 minuta, otkriti i peći još 10 do 15 minuta dok vam malo ne porumeni.
Izvaditi i ostaviti da se prohladi.
Za to vreme skuvani krompir ocediti od vode, dodati malo soli i putera i pasirati u pire. U ovaj krompir se ne dodaje mleko jer struktura žutog krompira je drugačija od običnog krompira, on je više voden.
Po želji možete dodati i malo seckanog peršuna i sve izmešati.


Na tanjir sipati pire i napraviti malo gnezdo u sredinu sipati meso sa prilogom,posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo, uz čašu crnog vina, ako koristite piletinu, onda sa belim vinom.


Prijatno!!!

2 коментара: